7 години затвор за Юлия Тимошенко – политика или правосъдие?

Юлия Тимошенко на предизборния си плакат

Бившата украинска министър-председателка Юлия Тимошенко бе осъдена на седем години затвор за превишаване на правомощията си при подписване на газовото споразумение с Русия през 2009 г., предаде Ройтерс. „Съдът призна Тимошенко за виновна и я осъди на седем години затвор“, обяви съдията от Печорския районен съд Родион Киреев. Освен това тя ще трябва да плати и 1,516 милиарда гривни (200 милиона долара) на Украйна за нанесени щети, предаде „Франс прес“.

Преди да произнесе присъдата съдията Родион Киреев прочете резюме на случая и на повдигнатите срещу Тимошенко обвинения, по които тя е призната за виновна. Той каза, че тя е нанесла щети за около 1.5 милиарда украински гривни на националната газова компания, като е подписала договора за вноса на украински газ. Тимошенко, която сега е лидер на опозиционната партия „Отечество“, според съда е използвала властта си на премиер за криминални цели и е действала съзнателно, вършейки неща, които ясно превишават пределите на нейните права и правомощия.

Тимошенко заяви, че ще обжалва решението на съда пред европейското правосъдие и призова за борба срещу авторитаризма в Украйна. „На всяка цена ще обжалвам присъдата в Европейския съд за правата на човека“, каза тя и подчерта, че обявената срещу нея присъда връща Украйна в 1937 г..

Тимошенко: Никакъв авторитарен режим или присъда няма да ме спрат

„На всяка цена ще обжалвам присъдата в Европейския съд за правата на човека“, каза бившата премиерка. Тя подчерта, че обявената днес срещу нея присъда връща Украйна в 1937 г., предаде ИТАР-ТАСС. „Никакъв авторитарен режим или присъда няма да ме спрат. Днес в съда бяха потъпкани украинската конституция и украинското правосъдие“, допълни Тимошенко и прикани към борба последователите си. „Ние трябва да се борим, за да защитим нашата репутация пред европейските институции. Трябва да сме силни и да защитим Украйна от авторитаризма и липсата на свобода“, каза Тимошенко, цитирана от АФП.

Прокурорите по делото твърдяха, че Тимошенко не е имала право да нарежда подписването на газовия договор с Русия и че цената за внос на природния газ, на която тя се е съгласила, е била прекалено висока и е причинила загуби на държавния бюджет на Украйна. В съда Тимошенко се защити, че като премиер не се е нуждаела от специално разрешение, за да нареди подписването на договора. Тя заяви, че действията й са помогнали да се сложи край на спора между Москва и Киев за цените на природния газ, който доведе до прекратяване на доставките за Европа. Тимошенко прекара два месеца в затвора, докато течеше делото срещу нея.

В съдебната зала бившата премиерка на Украйна се появи с типичната си прическа – руса плитка, завита около главата. Тя изглеждаше спокойна в съдебната зала и от време на време говореше с дъщеря си Евгения, докато съдията четеше присъдата. Тимошенко дори се обърна към репортерите в залата, което видимо ядоса съдията.

„Каквато и да бъде присъдата, аз ще продължа битката за Украйна и за нейното бъдеще“, заяви Тимошенко в кратката пауза между признаването на вината й и прочитането на присъдата. „Нито Янукович, нито съдията по делото днес могат да унижат моята честност и да опетнят моето име. Работих и ще продължавам да работя за доброто и в интерес на Украйна“, каза Тимошенко.

По време на заседанието пред съда се събраха противници и привърженици на Тимошенко. Разположени бяха сили за борба с безредиците, а движението по булеварда пред сградата беше спряно. След изчитането на присъдата привържениците на Тимошенко се опитаха да пробият металните заграждения, издигнати от силите за борба с безредиците. Те скандираха: „Позор!“ Някои се опитаха да нахлуят в сградата на съда, към която продължават да прииждат още хора.

В съда, освен членовете на семейството на Тимошенко и репортери, не бяха допуснати други хора, дори членове на парламента. Според украинската конституция украинската милиция не може нито да арестува, нито да задържа член на парламента.  „Милицията грубо наруши конституцията и украинските закони. Това е просто позор“, заяви Иван Кириленко, депутат от коалицията на Тимошенко – „Блок на Юлия Тимошенко“.

ЕС: Процесът не бе прозрачен и безпристрастен

Западните страни следяха делото с безпокойство. Според САЩ и ЕС процесът срещу Тимошенко е политически мотивиран. Те осъдиха Киев за това, че изправи пред съда бившата премиерка и движеща сила на Оранжевата революция в Украйна през 2004 г. Европейският съюз заплаши Украйна със сериозни последици, ако Тимошенко не получи възможност за справедливо обжалване на присъдата си. „ЕС е „дълбоко разочарован“ след осъждането на бившата украинска премиерка след едно дело, което не спази международните норми в областта на справедливите, прозрачни и независими съдебни процедури“, заяви върховният представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън.

„Това може да има съществени последици за двустранните отношения ЕС-Украйна, включително относно сключването на споразумението за асоцииране, политическия ни диалог и сътрудничеството ни в по-широк смисъл“, се казва още в декларацията на ЕС. Мая Кочиянчич, заместник-говорител на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън, заяви, че процесът не отговаряше на международните стандарти за прозрачност и безпристрастност, а властите в Киев проявяват избирателно и тенденциозно отношение към представителите на предишното украинско правителство.

Жалко е, че тази страна председателства в момента Съвета на министрите към Съвета на Европа, добави Кочиянчич, цитирана от БТА. Тя призова да се предостави възможност за обжалване на Тимошенко и останалите представители на опозицията, както и апелативните съдилища да разгледат и постановят решенията си в дух на прозрачност. Процедурата на обжалване не трябва да се обвързва с предстоящите избори. ЕС ще вземе предвид как Киев прилага принципите на демокрацията при двустранните отношения, включително и в хода на процеса по асоцииране, допълни Кочиянчич.

Янукович: Разбираме притесненията на ЕС, решението не е окончателно

Президентът на Украйна Виктор Янукович намекна за евентуални промени в националното законодателство, от които би могла да се възползва Юлия Тимошенко, съобщи Интерфакс. Пред руската агенция държавният глава заяви, че присъдата не е окончателна и неговият най-яростен политически опонент ще може да я обжалва на апелативна инстанция.

„Безусловно решението на съда беше взето в рамките на съществуващия наказателно-процесуален кодекс, но това не е окончателно решение. Остава все още апелативният съд. Безусловно от голямо значение ще бъде какво решение ще вземе той и в рамките на какво законодателство ще го направи“, заяви Янукович.

Той подчерта, че сегашните украински власти са наследили процеса срещу Тимошенко от предишните, като припомни, че то е започнало през февруари 2009 г. Случаят е бил разследван от правоохранителните органи и логично е завършил с решение на съда, отбеляза той. Янукович изтъкна, че Киев разбира безпокойството на ЕС по този случай. „Това несъмнено е един будещ съжаление случай, който пречи на европейската интеграция на Украйна. Той поражда безпокойството на ЕС и ние го разбираме“, заяви Янукович.

Москва: Процесът срещу Тимошенко е антируски

Руският премиер Владимир Путин изрази недоумение от присъдата, предаде ИТАР-ТАСС. „Не съм запознат със заключенията на съда за обвиненията, на базата на които беше осъдена Тимошенко, не знам какво точно е написано в тези заключения, но ако трябва да съдя по информациите на медиите, то обвинителната присъда е произнесена заради подписването на договор с Русия за доставка на природен газ“, заяви Путин. „Тимошенко нищо не е подписвала“, увери той и подчерта, че договорите са били подписани от компаниите Газпром и Нафтогаз.

Москва разкритикува антируския характер на процеса срещу Тимошенко. В изявление на руското министерство на външните работи се казва, че „като осъди Тимошенко за злоупотреби във властта по време на сключването на договори за доставката на руски газ през 2009 г., трибуналът пренебрегна факта, че тези споразумения бяха сключени в пълно съответствие с руското, украинското и международното законодателство“. Присъдата бе критикувана и от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и „Амнести интернешънъл“. Германското министерство я определи като удар по стандартите за правовата държава.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.