Ядреният завод Фордо – новата заплаха от Иран

Асошиейтед прес

Недалеч от свръхсекретен ядрен обект в Иран, селяни гордо обявяват, че са готови да пожертват живота си, за да защитят ядрената програма на страната си от нападение на Запада. Ако се съди по историята, обещанията на жителите на Фордо не са само приказки. Селото е дало най-голям брой жертви на човек от населението във войната с Ирак през 80-те години на миналия век.

„Изгубих четири души от семейството си, за да защитим Иран от Саддам. Готов съм да пролея кръвта си и кръвта на другите си деца, за да защитя сега ядрените съоръжения от чужда намеса“, заяви 73-годишният Казим Кухи в ореховата си градина край Фордо, на около 60 км южно от свещения град Кум.

Подобни изказвания често остават незабелязани в международната конфронтация с Иран. Въпреки острите вътрешнополитически борби и разногласия как да противодействат на западния натиск, мнозина иранци одобряват ядрената програма и я смятат за източник на национално достойнство.

Разстоянието между селото и завода за обогатяване на уран, който прилича на бункер, е над 80 км. Наричайки ядрения завод с името на селото, Иран без съмнение отправя предизвикателство. Едноименните село и ядрен обект са израз на решителността на Иран да се защитава и да засили ядрения си потенциал въпреки заплахите с още по-строги международни санкции.

Подземното съоръжение за обогатяване уран може да започне процеса по производство на ядрено гориво до началото на следващата година. Заводът във Фордо, чието съществуване бе разкрито през 2009 г., създава представа за бъдещето на иранската ядрена програма. Лабораториите са разположени дълбоко под земята на планински склон, за да бъдат защитени от нападение и сателитно наблюдение.

При едно от редките посещения в село Фордо на журналист от международна новинарска агенция, мнозина местни хора направиха връзка между сраженията в периода 1980-1988 г. срещу Саддам Хюсеин и сегашното противоборство със Запада заради иранската ядрена програма. За посещението бе необходимо разрешение от правителството. Служител на министерството на културата придружи репортера на Асошиейтед прес и забрани да се правят снимки.

„За нас е голяма гордост, че ключовият за Иран завод за обогатяване на уран носи името на нашето село“, изтъкна Исмаил Карбалеи, жител на Фордо. През войната с Ирак на бойното поле са загинали 104 „мъченици“ от 2500-те жители на селото.

САЩ и техните съюзници се опасяват, че способността на Иран да произвежда собствено ядрено гориво в крайна сметка ще доведе до производство на атомни оръжия, защото технологията създава възможност за такова производство.

Иран твърди, че иска само реактори за производство на енергия и научни изследвания, но отказва да спре обогатяването на уран. Той настоява, че продължава да работи по програмата за обогатяване, за да произвежда гориво за бъдещи ядрени реактори и медицински радиоизотопи, необходими за лечението на болни от рак. Иранският вицепрезидент Ферейдун Абаси заяви на среща на Международната агенция за атомна енергия във Виена миналия месец, че заводът във Фордо вероятно ще заработи след шест месеца.

На 90 метра под скалите, заводът е укрепен тунел, отбраняван с противоракетни батареи и от елитния Корпус на гвардейците на ислямската революция, най-влиятелната военна сила в Иран. Обектът е на около 20 км северно от Кум, религиозният център на иранското управление.

Западът бе силно обезпокоен през юни, след като Абаси заяви, че Иран ще утрои производството на уран, обогатен до 20 процента и ще премести цялата програма в тайно построения завод. Нискообогатеният уран – до около 3,5 процента и дори обогатеният до 20 процента, може да бъде използван за зареждане с гориво на реактори за производство на електроенергия и медицински изследвания. Но обогатен до 90 процента уран може да се използва за разработване на ядрена бойна глава.

Защо е нужен на Иран укрепен срещу бомбени нападения завод за обогатяване на уран под планината? Западът смята, че на Иран не му трябва да строи таен завод за обогатяване на уран, ако ядрената му програма е с мирни цели. И стига до заключението, че Фордо е материално доказателство за иранската програма за ядрени оръжия.

Иран изтъква, че израелски и американски представители отказват да изключат възможността от военни действия за разрушаване на иранските ядрени обекти. Ирански стратези също виждат в подземното съоръжение начин, чрез който иранската програма за обогатяване на уран да продължи при всякакви обстоятелства.

Предполага се, че първата мишена на евентуален военен удар ще бъде главният завод за обогатяване на уран в Натанз, в централен Иран. Анализаторът Махди Мохамади заяви, че стратегическата цел на Фордо е да възпре нападение срещу Натанз. „Ако врагът знае, че Иран разполага със съоръжение, с което да продължи обогатяването на уран в случай, че Натанз бъде нападнат, няма да има никакъв смисъл от нападение срещу Натанз“, изтъкна той.

Израел почти веднага схвана посланието. Израелският министър на отбраната Ехуд Барак каза през 2009 г., че Фордо е „имунизиран“ срещу бомбардировки. Най-мощните бомби за разбиване на бункери могат да проникнат до 20 метра под земята или да пробият два метра укрепен бетон.

„Няма бомба на земята, която да пробие 90 метра твърда скала. Така че бомбите за взривяване на бункери или управляемите бомби няма да помогнат на САЩ или Израел, ако решат да нанесат удар. Фордо е неуязвим за въздушен или ракетен удар“, заяви висш ирански военен, пожелал анонимност.

В село Фордо местният жител Кухи отбеляза, че Иран има пълното право да усъвършенства технологията а обогатяване на уран, тъй като не може да се довери на Запада, че ще му достави ядрено гориво за бъдещите атомни електроцентрали. „Ако мога да отглеждам орехи в овощната си градина, защо да моля другите за орехи?“, попита Кухи. „Заводът за обогатяване на уран във Фордо е символ на иранската съпротива“, допълни той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.