Путин в прегръдката на дружелюбен тигър

в. Независимая газета

Путин с китайския премиер Вън Цзябао. Снимка: официален сайт

Посещението на руския премиер Владимир Путин в Китайската народна република (КНР) цели да подобри отношенията между двете големи държави. И двете са обезпокоени от намесата на САЩ в делата на арабите и от плановете за създаване на глобална ПРО. Русия обаче се превръща в суровинен придатък на Небесната империя. Москва би желала Китай да увеличи своите инвестиции в Русия и да допусне Газпром на своя вътрешен пазар. Според експерт на „Независимая газета“ обаче няма изгледи спорът за газа бързо да бъде решен.

В дните преди визитата на Путин редица официални лица и медии в КНР говориха и писаха за постиженията в укрепването на двустранните отношения в позитивен план. Както изтъкна китайският посланик в Русия Ли Хуей, днес те изживяват най-добрия период от цялата си история.

Това намира израз и в търговския стокообмен. През първото полугодие от 2011 г. той достигна близо 36 милиарда долара и отбеляза 40-процентов растеж в сравнение с аналогичния период от миналата година. Китай стана най-големият търговски партньор на Русия.

Агенция Синхуа цитира прогноза на китайското министерство на търговията, според която се очаква през 2011 г. стокообменът да надхвърли 70 милиарда долара. Това ще е рекорден показател. Развива се и туризмът. Миналата година Китай бе посетен от 2,37 милиона жители на Русия, която зае трето място сред държавите, чиито граждани пътуват до Небесната империя.

Западът обаче смята, че стремителният растеж на китайската мощ отваря нови възможности за Москва, но същевременно представлява известна заплаха. Електронният вестник „Ейша таймс“ дори нарича посещението на руския премиер поход в леговището на тигър. Впрочем, на дружелюбен тигър.

Всъщност проблемът е, че Русия продава на Китай главно суровини, а купува промишлени стоки. Опитите китайски компании да бъдат включени в създаването на високотехнологични производства в Русия все още не бележат големи успехи. Расте зависимостта на слабонаселения руски Далечен изток от доставките на китайски храни, стоки за широко потребление и други.

От друга страна има признаци, че Москва и Пекин започват по-активно взаимодействие на международната арена. И в двете столици буди тревога западната подкрепа за Арабската пролет: това може да предизвика удар по икономическите позиции на Китай и на Русия в Близкия изток. Оттук идва и решението на двете страни да наложат вето върху западната проекторезолюция за Сирия в Съвета за сигурност на ООН.

Съвпадат също позициите на Москва и на Пекин по друг остър международен проблем – отношението към плановете на Америка да създаде мрежа за противоракетна отбрана и в Европа, и в Далечния изток. Русия осъди решението на президента на САЩ Барак Обама да разположи елементи от ПРО в Испания. Вашингтон обаче изгражда ПРО и в Източна Азия, като включва в тази система Япония и Южна Корея.

Главният научен сътрудник в Института за Далечния изток към Руската академия на науките Яков Бергер отбеляза пред „Независимая газета“, че „Китай също не е доволен от плановете на САЩ. Китай търси възможности за асиметричен отговор на американците. Тъкмо с тази цел изпробва противоспътниково оръжие и модернизира своите средства за мрежови войни. Възможно е Москва и Пекин да си взаимодействат в противоракетната отбрана. Имам предвид обаче политическо взаимодействие. Не става и дума за военнотехническо сътрудничество в тази сфера“.

Едва ли не главна тема в предстоящите преговори ще бъде сътрудничеството в енергетиката, смята експертът. САЩ и Евросъюзът искат да ограничат ролята на Русия в енергийните доставки за Европа. Във връзка с това пазарът на Изтока става особено важен за нас. И Газпром има желание да бъде допуснат на вътрешния газов пазар в КНР.

Колкото до Китай, той естествено има нужда от руски газ. Относителният дял на газа в китайското енергопотребление обаче е само 7-8 на сто. Основни енергоизточници все още са въглищата и петролът. След 10-15 години делът на газа може и да нарасне на 15-20 процента. А Китай започна да получава газ от Казахстан. Всичко това обяснява защо преговорите с Русия за цената на газа се водят отдавна, но без успех. Остава да се надяваме, че при посещението на Путин може все пак да се разберем, заключи Бергер.

Китайските медии не се изказват по въпроса. Характерно е обаче мнението на Чжао Хуашън, директор на центъра за изследвания на Русия и Централна Азия към университета Фудан в Шанхай. „Това посещение означава много повече от една обикновена визита на равнище премиери“, каза той. Заедно с Путин пристигнаха и шефове на руски държавни енергийни фирми, които жадуват да лансират своята продукция в Китай. С една дума, резултатите от посещението ще определят много неща в икономическите връзки между двете съседки.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.