Иде „Голямото бръснене“ за гърците

Обратното броене за окончателното решаване на гръцкия въпрос с дълга вече започна. Правителството в Атина внесе в парламента законопроект, с който ще бъдат орязани доходи в размер на 5 млрд. евро от домакинствата през 2012 г.

„Тройката“ – инспекторите от ЕС, ЕЦБ и МВФ, приключиха своите проверки и готвят доклад за Гърция, за да бъде отпуснат на страната шестият транш от заема, а европейците се подготвят за „голямото бръснене“.

Всичко това променя живота на гърците, които на настоящия етап от дълговата криза, заплашваща цяла Европа, се превърнаха „в боксова круша“ заради прилаганата от правителството най-свирепа програма за икономии, немислими за един европеец.

Законопроектът, чието гласуване е насрочено за 20 октомври, ще бъде най-голямото изпитание за кабинета Папандреу за последните две години, откакто е на власт, тъй като ще ореже доходите на всички слоеве на гръцкото общество.

Освен съкращения на заплатите на 750 хиляди държавни служители, намаляване на пенсии най-вече на допълнителните пенсии до 30 на сто, за първи път с данък ще бъдат обложени и ниските доходи на 2,5 млн. докаминства, които досега бяха защитени от необлагаемия минимум в размер на 12 хиляди евро. Сега този минимум е намален до 5 хиляди евро.

Драстични промени ще има и в институционалната рамка на отрасловите и колективни трудови договори. Меморандумът за заемите, подписан през май миналата година от кабинета, вече доведе до спад на доходите и в частния сектор с 15 на сто. Сега „тройката“ предвижда, че с новите промени в трудовите договори заплатите ще паднат с още 10 на сто.

Критичен остава въпросът доколко парламентарната група на управляващата в Гърция партия ПАСОК ще гласува за проекта, тъй като в противен случай това ще ознаменува началото на нови политически процеси.

Бившият министър на труда от социалистическото правителство Лука Кацели заяви, че няма да гласува предвидените промени в трудовите отношения и че се надява, че и други депутати ще постъпят като нея.

Същата е и реакцията на друг представител на социалистите – Катерина Бадзели, която казва, че „колективните договори са гарантирани от социалното право и че Гърция не може да бъде предвестник на новости в трудовото законодателство и най-вече на такива в частния сектор“.

В тази ситуация, което се окачествява като „драматична“, вицепремиерът и финансов министър Евангелос Венизелос се опитва по всякакъв начин да убеди депутатите-социалсти, че „няма друг път“, освен този, избран от кабинета.

„Решението за „селективен дефолт“ е оазис в пустинята, който може да ни доведе до фалит“, каза Венизелос пред депутати от неговата партия ПАСОК, подготвяйки ги да приемат новите жестоки регулации, наложени от „тройката“.

Представители на финансовото министерство обясняват, че новата ера, която се задава, означава, че поне до 2015 г. Гърция ще трябва да харчи това, което произвежда. Всички смятат за напълно реално, че дотогава Гърция ще остане извън пазарите, тоест че няма да може да взима кредити.

„Ключовата дума занапред е първичният излишък“, обяснява К. Коцис, стар партиен функционер на социалистите и финансов експерт. Това е човекът, поставил подписа си под бюджетите на Гърция от 1981 г. до неотдавна.

„Няма други пари, за да бъдат покрити дефицитите в Гърция. Това трябва да разберат всички“, пояснява той и допълва, че „каквото и решение да бъде дадено за дълга на Гърция, то трябва да е свързано с платежоспособността на страната и да доведе до намаляване на дълга и на лихвите по него.“ „Но противниците на това са много, тъй като от едно такова решение ще пострадат банките и осигурителните фондове и каси“, казва още той.

Финансовият министър Евангелос Венизелос, който е в непрестанен контакт с кредиторите, за да договори с тях не само бюджета за 2012 г., но и всички мерки и структурни промени за периода 2012-2015 г., не крие, че се чувства в плен на логиката, наложена от меморандума за заемите. А тя е една и се свежда само до рестрикции без абсолютна никаква „гъвкавост“.

Шефът на мисията на МВФ Пол Томсън, който даде вид, че е приятелски настроен към Венизелос, смята, че „Гърция не е в състояние да управлява своя дълг“ и че наред с оценката за мерките, които ще предложи като „крайно решение“, ще препоръча и преструктуриране на дълга.

„Тройката“ иска от Гъция допълнителни мерки в размер на 1 млрд. евро за 2013 г., 1,5 млрд. евро за 2014 г. и създаване на резервен фонд за „извънредни ситуации“ от 2012 г. в размер на 2 млрд. евро.

Голям е страхът от реакцията на пазарите, но най-вече от реакцията на обикновените граждани в Гърция, които непрестанно са бомбардирани от слухове. Сигурното е, че кабинетът Папандреу смята да направи всичко възможно, за да задоволи нуждите, свързани с ликвидността на пазара, а европейците дават индикации, че ще гарантират нормалното функциониране на банковата система.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.