Македония – преброяването като междуетническа война

в. Утрински весник

Както се предвиждаше, преброяването на населението предизвика криза в Македония. Макар кризата да е невидима, ние я чувстваме, и още как. Летят оставки на председателите на Държавната комисия по преброяването, изчезват членовете й. Вече и управляващата ВМРО-ДПМНЕ не може да държи ситуацията под контрол.

Вече е ясно, че преброяването се превърна от статистическа операция в политическа, или да бъдем по-конкретни, превърна се в безмилостна междуетническа война, в която главното оръжие са числата.

Главни актьори в тази война несъмнено са политиците. Някой или някои очевидно се опитват да влияят на резултата от преброяването и не подбират средства, за да постигнат целта си. Бездруго, някои са уплашени от преброяването или пък искат да го използват за свои политически цели.

Земетресението, разтърсило преброяването, показа най-малко две неща. Първо, отношенията между македонците и албанците не са толкова добри, колкото се стремим да ги покажем, и второ, отношенията между лидерите на партиите в управляващата коалиция Никола Груевски и Али Ахмети далеч не са толкова хармонични, колкото се представят пред обществеността. Напротив, в момента техните отношения са близо до криза.

Лидерът на ДСИ Али Ахмети или не контролира ситуацията на терена, или играе някаква безпринципна игра. Вестите от терена са тревожни. Преброяването не се провеждало в съответствие с предвидената от закона методология, а цифрите се раздували в опит да се фалшифицират резултатите.

Ясно е, че сега ще трябва да последва политическа намеса и то не само по отношение, както се твърди, на двусмислените части в закона за преброяването, но и с политическа декларация от най-високо място. Само така Македония ще избегне скандал с по-големи размери.

Сега е моментът да се покаже лоялност към собствената държава и политическо съзнание за необходимостта от редовно преброяване. Онези, които се опитват да възпрепятстват преброяването или да го поставят в своя политически дневен ред, трябва да знаят, че така подкопават своята позиция. Не може да водите статистика въз основа на неверни данни. Цифрите от преброяването не служат за политическо укрепване на определени етноси, а за поставянето на проекции за икономическото развитие. Ако някой има друго намерение, тогава играе много опасна игра.

Разбира се, правителството може да назначи и трети председател на Държавната комисия по преброяването, но се видя, че не става въпрос за капацитета на ръководството на комисията. Проблемът е политически и за жалост неговото решаване изисква бързина, но същевременно и тактичност, твърдост и лидерство.

Проблемът с преброяването иначе в голяма степен се дължи и на досегашните импровизации в политиката. Твърде лесно се правеха договори между македонците и албанците. Лесно се делеше баницата на властта, още по-лесно се договаряха съдебни присъди. Така е прескочена една цяла фаза в политическото съзряване и изграждане на съзнание, че освен правата, съществуват и задължения. Впечатлението е, че в нашата страна от военния конфликт насетне много се говореше за правата и почти никак не се говореше за задълженията и отговорностите. Значи, проблемът не е в методологията на преброяване на населението, а в методологията на отговорността и съзнанието за задачата, пред която е изправена страната.

Това преброяване ще отмине и ще дойде друго преброяване. Трябва ли и то да бъде взривено? И за каква зряла държава и стабилни и функционални институции може да говорим, ако една статистическа операция ни хвърля в криза. Изглежда в Македония нито една институция или независима операция не може да преживее без изкуствено дишане от политиката, и то уста в уста.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.