Аматьорски ли е заговорът за убийство на саудитския посланик в САЩ?

Иван Курон, Анри Орего

Франс прес

Заговорът за убийството на посланика на Саудитска Арабия в САЩ не изглежда да е дело на Техеран, уверени са експерти, които подчертават аматьорския характер на операцията и са по-склонни да вярват, че тя е плод на „свободни електрони“ в лоното на иранския режим.

Вашингтон призова международната общност да реагира твърдо срещу иранския режим след разкритието преди два дни на плана за бомбен атентат срещу посланика на Саудитска Арабия в САЩ. Иран категорично отрече да е замесен в заговора. Според анализатори нищо не позволява до този момент да се приписва вината на ирански представители.

Според Расул Нафиси, анализатор на поведението и действията на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, предполагаемото участие на мексикански наркокартел в заговора и пропуските, констатирани при подготовката на плана, изключват варианта високопоставени представители на иранския режим да са дали одобрението си за убийството на посланика.

„Съмнявам се, че това е дело на иранския режим предвид избора на мишената, на момента и на задържаните заговорници“, казва експертът. „Ако човек си припомни предишни убийства, зад които стои Иран, то той ще осъзнае, че при подобен заговор би трябвало да има група по планиране“, допълва специалистът, припомняйки елиминирането през 1992 г. на иранския опозиционер Садег Шарафканди в Берлин. „Този път ние сме по-склонни да мислим, че става дума за изолиран играч“, казва експертът.

Във вторник Вашингтон обяви, че е арестувал един американец от ирански произход, продавач на коли в Тексас. Американското правосъдие преследва друг иранец, член на елитните Бригади Кудс, част от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция. Заговорът беше разкрит, според Вашингтон, от агент, който се представил за член на мексикански наркокартел и предложил на иранците да извършат атентата за сумата от 1,5 милиона долара.

„Но ако участието на Техеран се докаже, то това ще бъде в противоречие на дългогодишните усилия на ислямския режим да убеди арабските и западните държави, че Иран не е заплаха“, казва Антъни Кордсман от Центъра за стратегически и международни изследвания. Според близкоизточната експертка от институт Брукингс Сюзан Малоуни заговорът не отговаря на обичайния модел на участие на Иран в терористични дейности. „Струва ми се напълно възможно заговорът да е плод на „свободни електрони“, но не знам до каква степен иранската армия толерира подобен род дисиденти“, казва тя.

„Твърденията, че най-големият поддръжник на тероризма в света да прибягва до услугите на продавач на стари коли от Тексас и на мексикански наркотрафиканти, за да извърши голям и безпрецедентен атентат, ми се струват направо невъобразими“, допълва специалистката, като изтъква, че този заговор не подобава изобщо на професионалистите, с които разполага Иран, за да извършва терористични актове.

Майкъл Рубин от мозъчния тръст Америкън ентърпрайс инститют смята, че Техеран би могъл да прибегне до мексикански подизпълнители, защото неговите традиционни въоръжени сили, като ливанската Хизбула, вече са лесно разпознаваеми. „Традиционните агенти на Хизбула не могат да влязат в САЩ, защото имат забрана за пътуване със самолет. Така че Иран няма друг избор освен да набира хора от други групи“, предполага Рубин, който е бивш шеф на отдела за Иран в американското министерство на отбраната.

Той уверява, че Техеран прави всичко възможно, за да държи най-високопоставените представители на режима извън подозрение. Върховният духовен лидер на Иран Али Хаменей никога не дава гласно одобрение за подобни операции, казва Рубин. Иранците искат властта да е в позиция да отрича и по този начин да не носи отговорност за постъпките си.

Паралелно с разкриването на заговора за убийството на саудитския посланик във Вашингтон, в. „Ню Йорк таймс“ написа, позовавайки се на анонимни източници, близки до разследването, че авторите на заговора са планирали освен това да платят на мексикански наркокартел да взриви израелското посолство във Вашингтон, както и посолствата на Израел и Саудитска Арабия в Буенос Айрес, Аржентина.

„Това прилича по-скоро на сценарий на мексиканска сапунка“, казва Хосе Ревелес, мексикански писател и автор на книга за трафикантите на дрога. „Ако Вашингтон успее да установи, че има връзка между мексиканците и екстремистките групи, то ще става дума за отделни хора, но не и за цели наркокартели, защото приоритет на мексиканските наркокартели е да не нападат и разгневяват САЩ“, посочва Ревелес. „Наркокартелите искат да си вършат бизнеса тайно, а не да се захващат с нещо друго“, допълва и Пол Бенитес от Центъра за изследвания на Северна Америка към Мексиканския национален автономен университет.

През февруари американският министър за вътрешната сигурност Джанет Наполитано посочи, че американските власти не изключват възможността за съюз между Ал Каида и мексиканския наркокартел Сетас, създаден от бивши командоси от мексиканската армия. Днес групата има разклонения в двайсетина страни, сред които и няколко латиноамерикански. През юли американският президент Барак Обама заяви, че Сетас са заплаха за националната сигурност.

Според мексикански експерти фактът, че Сетас разширява дейностите си в няколко страни по света е едно, а впускането им в терористични дейности, което ще ги постави в позиция на пряк сблъсък със САЩ, би било нещо съвсем друго. „Не такава е логиката на Сетас. Нито един картел няма желание да се набива по този начин на очи“ казва Бенитес.

„Няма логика Сетас да искат да се впускат в атентати, които ще привлекат още повече вниманието на Вашингтон върху тях“, смята и Ревелес. Той припомня, че някои от лидерите на Сетас, дезертирали от мексиканската армия, са преминали през военно и идеологично обучение, извършено от американски инструктори, припомня той. Експертът допълва, че мексиканските картели действат на терен, който познават и от който могат да избягат. „Те не са самоубийци“, уверява той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.