Осъждането на Тимошенко тласка Украйна към Русия

в. Крисчън сайънс монитър

Юлия Тимошенко и Виктор Янукович. Снимка: топнюз

Издавайки присъда, която може да съсипе надеждите на Украйна за европейска интеграция и вместо това да я тласне обратно в руската орбита на влияние, съдът в Киев осъди основния опозиционен лидер в страната, Юлия Тимошенко, на седем години лишаване от свобода заради престъпна злоупотреба с власт по времето на премиерския й мандат.

Срещу Тимошенко – пламенна украинска националистка, която беше победена на косъм от проруския лидер Виктор Янукович на президентските избори миналата година, от юни се води дело по обвиненения, че е превишила правомощията си и е предала интересите на страната си, подписвайки преди две години неизгодна газова сделка с руския министър-председател Владимир Путин.

Съдията Родион Киреев заяви пред притихналата съдебна зала на съда в Киев, че бившият министър-председател Юлия Тимошенко е използвала служебните си правомощия за пристъпни цели и съзнателно е извършила действия, явно превишаващи нейните права и служебни правомощия, което е довело до тежки последици.

Според анализаторите драконовската седемгодишна присъда, с която бе наказана Тимошенко, ще активизира вътрешните противници на все по-авторитарния режим на Янукович, ще провали шансовете на Украйна за подписване на почти договореното споразумение за свободна търговия с Европейския съюз и няма да й остави друг избор, освен да се присъедини към митническия съюз, оглавен от Москва, който трайно ще обвърже икономиката й с тези на Беларус, Русия и Казахстан.

Около 2000 привърженици на Тимошенко демонстрираха пред съда, докато се четеше присъдата, а хиляди полицаи за борба с безредиците от елитната специална част „Беркут“ бяха докарани с автобуси в центъра на Киев в очакването на още по-големи протести. „Този процес сериозно влоши вътрешнополитическата ситуация в Украйна, защото властите просто не осъзнават какви ще бъдат последствията. Ще има вълни от протести“, предупреди Павел Мовчан, депутат от Върховната рада парламента от партията на Тимошенко БЮТ (Блок на Юлия Тимошенко)

Мовчан подозира, че Москва има пръст в осъждането на главния опозиционен лидер в страната. „Русия е заинтересована да увеличи изолацията на Украйна, да я държи в руската сфера на влияние и накрая да я инкорпорира. Тази присъда нанесе голяма вреда на межуднародната позиция на Украйна и много я отслаби. От това полза има само Москва“, каза той.

Реакцията на Европа срещу присъдата дойде бързо. Говорителката на ЕК Мая Кочиянчич заяви пред журналистите в Брюксел, че ЕС е дълбоко разочарован от изхода на процеса, за което отдавна подозираше, че има политически мотиви, и добави, че присъдата застрашава с дълбоки последици отношенията между ЕС и Украйна, включително сключването на споразумението за асоцииране, политическия диалог и двустранното сътрудничество изобщо.

Руската реакция неизбежно е по-сдържана. Москва отхвърли всякакви твърдения, че газовата сделка, подписана от Путин и Тимошенко, е неправилна по какъвто и да било начин, и настоя, че условията по нея, включително газовите цени на европейско ниво, трябва да бъдат спазвани, докато не изтече срокът й през 2019 г.

„Този процес е вътрешна работа на Украйна и няма никаква връзка с руско-украинските отношения“, заяви Кирил Фролов, ръководител на отдела за Украйна във финансирания от Кремъл московски Институт на Общността на независимите държави.

Главният въпрос за Русия е дали Украйна ще влезе в Митническия съюз или в зона на свободна търговия с ЕС. Русия няма да допусне никаква сянка на съмнение да падне над сегашното газово споразумение. То е подписано и върши работа“, добави той.

Вира Нанивска, директор на независимия Международен институт за политически изследвания в Киев обаче е на мнение, че ако бъде потвърдена, присъдата ще съсипе украинските отношения с Европа. Според нея най-добрите надежди на Украйна винаги са били да балансира между Изтока и Запада и да намира уникален украински път между тях, а тежката присъда срещу Тимошенко заплашва да осуети всички тези усилия. „Сега изглежда пред Украйна има само един път. Европа се разпада, руската империя укрепва.Това не е добре за Украйна“, заключава тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.