След заговора за атентат – студена война в Близкия изток

Ройтерс

Враждата между могъщите съседи в Персийския залив Саудитска Арабия и Иран навлезе в опасна нова фаза, след като САЩ обвиниха Техеран в заговор за убийството на саудитския посланик във Вашингтон. Предполагаемият комплот, който Техеран разгневено отрече, се явява в критичен момент от т.нар. Студена война в Близкия изток, която противопоставя арабското, сунитско кралство Саудитска Арабия срещу преобладаващо персийската, шиитска Ислямска република Иран. „Някой в Иран ще трябва да плати цената“, заяви вчера в Лондон саудитският принц Турки ал Фейсал, смятан често за неофициален говорител на кралското семейство по външнополитическите въпроси.

Все още е твърде рано да се каже дали изостреното напрежение между двете страни – основни производителки на петрол в ОПЕК – ще доведе до отзоваване на посланици, настояване за санкции или ограничаване на издаването на визи за иранци до саудитския град Мека за предстоящото поклонение Хадж. При положение, че двете държави вземат различна страна в мътните верски борби, в които са въвлечени Ирак, Ливан и Бахрейн, залогът за близкоизточната стабилност едва ли би могъл да е по-висок.

Тревогите на Саудитска Арабия се подсилват от опасенията, че Иран може да използва програмата си за ядрена енергия, за да разработва атомна бомба, което ще промени из основи динамиката в равновесието на силите в Персийския залив. Техеран твърди, че ядрената му програма е с изцяло мирно предназначение. „Това ще изостри допълнително риториката и ще усложни още повече и без друго сложната – заради съперничеството и емисарите, използвани и от двете страни – обстановка в Персийския залив“, казва Тиодор Карасик, директор „Научни изследвания и консултации“ в института ИНЕГМА в Дубай. ДВАТА СТЪЛБА

Ислямската революция в Иран през 1979 г. внезапно преобърна отношенията между двете страни, определяни преди като „два стълба близнаци“, които гарантираха на САЩ сигурност в Персийския залив. Въпреки че влиятелните саудитски духовници уахабити винаги са отричали като еретична шиитската школа в исляма, чиито последователи са повечето иранци, те смятаха шаха за защитник срещу вдъхновените от Съветския съюз комунистически нашествия в Близкия изток.

За революционерите, заклеймяващи западния империализъм в техеранските джамии с тюркоазени куполи, управляващата фамилия Ал Сауди е корумпирана монархия, защитаваща Западните интереси за сметка на онеправданите мюсюлмани. В мраморните дворци на Рияд обаче страхът, че новата Ислямска република ще „изнесе“ революцията си в Близкия изток, стана причина за прибягване до стратегия на възпиране, включително до подкрепа за Ирак на Саддам Хюсеин по време на осемгодишната война с Иран.

Когато САЩ и техните съюзници свалиха през 2003 г. ръководения от сунити режим на Саддам, Саудитска Арабия и Иран се обвиниха взаимно, че са внедрили свои хора сред хаоса. Техеран се очерта като стратегически победител, след като смъртният му враг Саддам си отиде и на власт в Багдад дойде издигнато с избори и ръководено от шиити правителство. Опасенията сега са напрежението да не прерасне в насилие в държави, където Иран и Саудитска Арабия подкрепят враждуващи фракции. „Това е ситуация, която не мога да прогнозирам“, казва Карасик, подчертавайки, че и Ирак, и Ливан, и Бахрейн си имат своя вътрешна динамика, която е по-вероятно да движи събитията.

ОПАСНО ИЗБРАН МОМЕНТ

След като арабските бунтове отправиха предизвикателство към установения ред в Близкия изток тази година, конфронтацията между Саудитска Арабия и Иран се изостри. В протестите на шиитското мнозинство срещу сунитската монархия в Бахрейн – остров, свързан с къс провлак със Саудитска Арабия – Рияд съзря доказателство за иранска намеса.

Напрежението се покачи с още една степен миналата седмица, когато саудитското вътрешно министерство обвини неназована чуждестранна сила (често кодирано название на Иран) в провокиране на въоръжено нападение от страна на шиитското малцинство в кралството срещу полицейски участък. В Техеран, властите се запознаха с доклади на американски дипломати, разкрити от Уикилийкс, че саудитски лидери тайно са настояли пред Вашингтон да атакува ирански ядрени инсталации.

Според Уикилийкс, един от твърдите привърженици на по-сурова американска линия спрямо Иран е саудитският посланик Абдел ал Джубейр – мишена на предполагаемия заговор за убийство. „Борбата е ожесточена“, казва директорът на института за ирански изследвания към университета Сейнт Андрюс Али Ансари. „Опасността сега е, че е налице не американско-иранска конфронтация, а саудитско-иранска конфронтация, която е по-опасна, тъй като саудитците са по-агресивни в защитата на позициите си“, допълва той.

Най-новото напрежение възниква в момент, когато и Саудитска Арабия, и Иран имат вътрешни проблеми. Малко след като онзи ден беше съобщено за предполагаемия заговор, Саудитска Арабия обяви, че 88-годишният крал Абдула скоро ще претърпи втора операция за тази година, което поставя нови въпроси около здравословното му състояние – както и около наследяването на монарха.

В Иран върховният водач Аятолах Али Хаменей и бившето му протеже – президентът Махмуд Ахмадинеджад – нееднократна са стигали до болезнени политически схватки. „За нас (в Персийския залив) винаги е било трудно да се разберем с Иран „, казва Абдулхалед Абдула, преподавател по политология в Обединените арабски емирства. „Не знаеш с кого си имаш работа и кой всъщност е на кормилото“, допълва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.