15 октомври – денят на „възмутените“ от Мадрид до Ню Йорк

Движението на Възмутените, бунтуващи се срещу породената от кризата несигурност и срещу могъществото на финансите протестира по цял свят с надежда да придаде международно измерение на тази небивала форма на недоволство, възникнала през пролетта в Испания. От Мадрид до Ню Йорк протести са свикани в 719 града в 71 страни, съобщава сайтът 15october.net , разчитайки на широко разпространения чрез социалните мрежи свой лозунг „Единни за световна промяна“.

Пет месеца след появата на движението на 15 май в Испания „възмутените“ и други свързани с тях групи искат да превърнат 15 октомври в ден символ, прицелвайки се във важни финансови центрове като Уолстрийт, финансовото сърце на британската столица – лондонското Сити, седалището на Европейската централна банка във Франкфурт.

В Мадрид, стичайки се от периферните квартали и предградията, те ще извървят пътя до „Пуерта дел Сол“ – емблематичния площад, който окупираха за месец през пролетта и където смятат да прекарат нощта срещу неделя. „Ще накараме политиците и финансовата върхушка, която ги обслужва, да разберат, че отсега нататък ние хората ще решаваме бъдещето си „, заявява манифест, призоваващ за протести из цяла Испания.

Разпростирането на движението чак до Съединените щати „показва, че става въпрос за проблем, който засяга не само Испания, а и целия свят, тъй като кризата е глобална, пазарите действат в световен мащаб“, обяснява Хон Агире Суч, говорител на движението в Испания.

След големите демонстрации през пролетта в Испания, движението обхвана множество страни, но с твърде разнообразна аудитория, като мобилизацията – във Франция, например – остана доста слаба. Липсата на конкретен водач, отхвърлянето на всякаква форма на политическа структура, крайната „демократичност на участието“, поставиха под съмнение жизнеспособността му. „Терминът Възмутен е нещо като етикет, връзките все още са доста хлабави. Няма общи искания, в това е слабостта на движението“, подчертава Арно Закари, бивш председател на антиглобалистката организация АТТАК в Белгия.

В Испания обаче, където безработицата достига рекордните 20,89 процента, гласът на „възмутените“, ползващи се с широка народна подкрепа, успя да се чуе – като при демонстрациите които попречиха или забавиха изгонването от домовете им на десетки задлъжнели собственици или в обещанието на кандидата на социалистите за парламентарните избори Алфредо Перес Рубалкаба да реформира изборното законодателство, за да се увеличи присъствието и значението на малките политически партии.

Това е едно изключително обещаващо явление, което цели да обнови дълбоко една форма на участие на гражданите в политиката, защото гражданите вече не искат да разчитат на политици или партии, а искат всеки сам да тежи на мястото си. Може да се каже, че това е завръщане към изворите на демокрация“, анализира случващото се френският икономист Тома Кутро, съпредседател на АТТАК.

„Мобилизацията е най-голяма в страните, засегнати най-силно от кризата“, отбелязва Арно Закари, цитирайки Испания. „САЩ са държавата, откъдето тръгна кризата и където последиците й са много тежки, което обяснява и мобилизацията там“, допълва той.

Движението „Окупирай Уолстрийт“, което в САЩ бе подхранено от безработицата сред младите хора и от нарастващото неравенство, призовава за протест на нюйоркския пл. „Таймс скуеър“. В Европа „възмутените“ ще излязат на улицата по малко навсякъде – като в Лисабон, например, където движение „Нестабилно поколение“ е представено като предвестник на мобилизацията.

Няколкостотин или няколко хиляди други се очакват в Брюксел (сборна точка на протестен поход, преминал през Испания и Франция), в Цюрих, Женева и Базел (където на прицел ще бъде могъществото на банките), на площада при Борсата в Амстердам, а също във Виена, Варшава или Прага.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.