Вальо Топлото за писмото и Румен Овч.

Веднага след освобождаването си бившият шеф на „Топлофикация“ – София Валентин Димитров даде интервю за „Господари на ефира“. По-долу публикуваме текста му със съкращения:
– Страхувахте ли се за живота си?– Не, не съм се страхувал. Специално в ареста на Национална следствена служба организацията е много добра.

– Скандалът от частен се превърна в политически с прословутото писмо, в което призовахте Р. Овч. да ви помогне?

– Аз през цялото време обяснявам, че скандалът никога не е бил частен и целта на това мероприятие не беше Валентин Димитров и „Топлофикация“, но трябваше да се тръгне отнякъде. Защото „Топлофикация“ е интересна фирма, винаги е съществувала в общественото и медийното пространство. Това беше един идеален вариант за стартиране на тази кампания. Съвсем откровено мога да кажа, че тя не е достигнала до финала, който се търси.

– Вие ли писахте това писмо?

– Част от него да, но това, което излезе в медиите, което предизвика скандал очевидно беше дописано. То се вижда във факсимилетата по вестниците.

– Кое беше дописано?

– Голяма част от инициалите.

– Р. Ов.? И въобще как попадна това писмо в медиите, вие на някой журналист ли го дадохте? Каква е вашата версия?

– Няма моя версия. Има обективна и реална версия. В ареста аз бях изолиран, нямах право на свиждания и телефонни разговори, виждах се само с моите защитници, журналисти до мен не са имали достъп. А как е попаднало – официалната версия е, че двама мои адвокати са си говорили в едно заведение, вятърът е духнал писмото, а бдителен гражданин го предал в МВР. Това е версията, която излезе от най-високи нива на магистратурата. Господин Ангел Александров в едно интервю каза, че така се е получило.

– Аз не мога да повярвам на това. Кажете вашата версия?

– Е аз мога само да предполагам. Като стоя там затворен и изолиран, не знам как се е случило. Във всеки случай това звучи доста хумористично, особено за човек, който 30 години е следовател.

– Използвали са писмото за поредния скандал?

– Виж сега първо писмото го няма по делото, то няма никаква юридическа тежест.

– За кого беше написано?

– Това беше адвокатска кореспонденция – между мен и защитниците ми. Смятам, че няма нищо незаконно и нередно в него и за това то не присъства в делото.

– Кога го пратихте това писмо?

– Аз не съм го пращал това писмо. Това е законна адвокатска кореспонденция, която е позволена между всеки арестант и неговите защитници. Има 4 месеца разлика във времето от момента, в който съм го връчил това писмо на защитниците, до момента, в който се появи.

– Явно има проблем в Български пощи?

– Е то не е вървяло по пощата, вървяло е по други канали. Нали ви казах – вятърът го е духнал и бдителен гражданин го е намерил. Явно са му трябвали 4 месеца, за да го разучава за кого става въпрос, и след 4 месеца го е предал на съответните служби, които да вземат отношение.

– Вашата версия как е попаднало в МВР?

– Засега нямам версия. Аз се надявам, че разликата от 4 месеца ще е интригуваща за вас информация и ще ми помогнете да си изградя версия. Моята версия е, че така не е попаднало – категорично. Да се говори за някаква версия, която защитавам със сигурност – трябва да имам повече данни, с които не разполагам в момента.

– Надявате ли се на помощта на Румен Овчаров?

– Нека да не спекулираме с тази тема. Това, за което съм се надявал е обективено представяне на ситуацията в Топлофикация. Защото господин Овчаров, като енергиен министър, знае какви са балансите и сметките не дружеството. Той наистина е голям специалист в областта на енергетиката, има много данни и информация. На него му е ясно, че когато аз започнах преди десет години, това беше фирма със 120 млн. лева дефицит, с режим на топлата вода – лятната профилактика беше между 30-40 дни, транспортните разходи или загубите, както ги наричате, бяха 20%. 2004-2005 година, когато аз напуснах Топлофикация, фирмата приключи с 23 млн. печалба, миналата година си спомнята, че лятната профилактика беше 5 дни, транспортните разходи са 14,5%. Всичко това е плод на огромни усилия, на осигурени инвестиции на базата на лични амбиции, контакти, пробивност и подкрепата на екипа, който съм имал, колеги, които са работели в тази посока.
Обяснявам го подробно, защото съм разчитал това да се каже от човек, който го знае и може да го поднесе по съответния начин в обществото. Защото в едни момент ме изкараха като най-големия престъпник.

– По-късно стана ясно, че вие и господин Овчаров имате отношения с Красимир Георгиев – шеф на „Фронтиер“. Откъде се познавате с него?

– Познаваме се от работата ни в, най-общо, енергетиката. Сигурно сме се запознали на някакъв коктейл, наистина не си спомням. Красимир Георгиев се появи, защото пак казвам, се появи едни сценарий, едни цели, тези цели не сме нито аз, нито Красимир Георгиев. Този човек и неговите фирми никога, по никакъв начин не са работели в Топлофикация. Топлофикация никога не е имала договор с Красимир Георгиев, нито с фирма Фронтиер, нито с някоя от неговите фирми. Но знаете лъжа повторена 100 пъти става истина. Пък една година като се повтарят няколко лъжи, които подкрепят този сценарий, то си стана истина, защото се повтори много повече от 100 пъти. Няма как фирма Фронтиер да източва от „Топлофикация“, като тази фирма никога не е имала никакви отношения с „Топлофикация“. И Красимир Георгиев, който живее в къща, кракът му не е стъпвал в „Топлофикация“, а и той не е абонат.

– Каква беше идеята на тези 450 хиляди евро, преведени от Красимир Георгиев по ваша сметка?– Това са наши бизнес отношения, на база на мои контакти и връзки в една определена банка. Заинтригувах го с възможностите, които има в тази банка и която ми дава възможност да организирам една инвестиция, която …

– И по никакъв начин не влияе на столична „Топлофикация“?

– По никакъв начин не влияе, защото всички заети лица и фирми в тази система са извън „Топлофикация“.

– Следователките не ви ли казваха „Господин Димитров, не се притеснявайте“?

– Напротив, през цялото време ми казваха, че трябва да се притеснявам, ако използваме този шеговит израз. Даваха си срокове, казваха, че до септември месец делото за пране е готово: „Ти какво си мислиш сега, че като ни подсказваш тези неща, ние ти вярваме“. Не съм усетил от следователките някакво отношение, което да ги обвинява, че не са си гледали работата. Напротив. Не са ме шантажирали, но във всяка професия си има трикове, които сигурно са ги използвали и в моя случай. На един от разпитите си спомням, един от моите защитници ми каза, че ако по този начин работят всички органи в България, няма да има престъпност.
Делото кой знае защо е засекретено. според мен е засекретено, за да не се види, че там няма нищо и още първият състав, който гледа 72 часовата мярка каза, че няма никакво доказателство. И осем състава след това констатираха, че няма никакви доказателства. Но поради широкия обществен интерес и натиска, който сигурно се оказва върху съда, защото те са живи хора, четат вестници, гледат телевизия, слушат радио, макар на 1%, но се повлияват от това.
В една фирма или в едно семейство, когато всичко е наред, не може да кажете съпругата ми ме обра, изнесе хладилника, телевизора, парите от банката. Но в същото време и хладилникът си е вкъщи и телевизорът, и парите са ви в банката, как ги е източила тогава от семейния бюджет. Същото е и в „Топлофикация“.

– Подготвят се нови обвинения срещу вас.

– Осем съдебни състава казаха, че няма нито едно доказателство за присвояване или пране на пари.

– Какви са новите обвинения?

– Тук трябва да питате прокурора Джамбазов, той няма да ви откаже, ще ви даде интервю, обича да се появява по медии и на мен ще ми е интересно да видя какво смята да прави прокуратурата в това положение.

– Както е тръгнало ще ви съдат за неплатени данъци, като Ал Капоне. Валентин Димитров – българският Ал Капоне. Ще си платите ли данъците? Гавори се и за валутни престъпления.

– Валутните престъпления са друго. Аз не съм спазил регистрационния режим, който действа в страната. Но това е спорен въпрос, защото когато съм започнал да се занимавам с тази дейност не се е изисквала тази регистрация. А колкото за неплатените данъци – за всички мои разполагаеми средства, аз съм платил. Това, което ми се вменява са данъци на средства, дадени ми за управление и на тези средства собствениците им са си платили данъците.

– Как ще си изчистите името пред обществото?

– Това е труден въпрос, нямам някакъв план за момента. Нямам съмнения какъв ще бъде крайният резултат, истината ще излезе наяве, вярно че в България това става по-бавно.

– Какво бихте казали на хората?

– На всички абонати на „Топлофикация“ искам да кажа, че докато аз бях директор на фирмата, от „Топлофикация“ не е излязла една манипулирана сметка. Не съм допускал да се манипулират сметки, хората не са били ощетявани, сметките са били такива, каквито са.

– Страхувате ли се сега за живота си?

– Не, няма от какво да се страхувам. Като всеки човек в такава ситуация имам едно на ум.

Виж също така снимка на джипа Лексус на Вальо Топлото и коментар по темата:

kolaj_1263_moscow-hand.gif

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.