След бомбата за Диков, прибраха Патрашкова в МВР да й вземат отпечатъци. Предизборно

Какво в новините интересува българина? Може би новина като взривената кола на един от малкото критични към властта журналисти Сашо Диков е номер едно за деня?

Или новината за смъртта на Стив Джобс?

Неее. Грешка. България е друга държава…

В популярни новинарски сайтове новината за взрива срещу Диков беше прочетена от по-малко хора, отколкото новината за виетнамка на 26 години, която изглеждала по-стара от 50-годишна.

Новината за смъртта на Стив Джобс пък беше прочетена от наполовина по-малко хора, в сравнение с новината, че някой 31-годишен е прострелял друг 20 и нещо годишен пред Народния театър.

В петък, 13-и, на сутринта след бомбата срещу сашодиковата кола, повикали в полицията главната редакторка на в. „Галерия” Кристина Патрашкова уж на пореден разпит за публикации.

И й казали, че трябва да я регистрират. Повели я по едни коридори, вкарали я в една стая, където я снимали с табелка с номер в ръцете, в профил и анфас, после и взели отпечатъци от всеки пръст на лявата и дясната ръка.

На въпроса – „Защо е това?”, ченгетата отговорили – „Да не извършите и друго престъпление”. За какво престъпление става дума? Вестникът публикувал доноси на агент Димитър срещу известни хора (не сега, а през 2009 г.).

По въпроса има прекратена два пъти прокурорска проверка. Тоест няма престъпление. Но сега, предизборно, викат на разпити Патрашкова и я „регистрират” със снимки и отпечатъци като автокрадец или наркодилър.

Това е очевидна предизборна акция на шефа на щаба на ГЕРБ Цветан Цветанов, вътрешен министър в отпуск. Да сплашат малко журналистите.
В нея участва и лакеят на изпълнителната власт главен прокурор Велчев, който впрочем е съученик на Патрашкова от английската гимназия.

Има някакъв необясним синхрон между взрива срещу журналиста и акцията срещу журналистката. Може би версията, че близки до властта хора са хвърлили тротила срещу сашодиковата кола, става все по-вероятна.

И други детайли потвърждават това.

Пак неотдавна разследващите взрива пред в. „Галерия” разпитвали за пореден път Патрашкова. И й задавали въпроси по версия, че бомбата може да е поставена поради любовни отношения и ревност.

Да, в полицията наистина работят големи тъпаци. Но чак толкова големи не са. Това с версията за бомба поради любов показва, че в МВР съзнателно се правят на луди. С този номер става ясно, че със сигурност във вестника не са се „самовзривили”, както се опита да внуши премиерът Борисов.

За Диков пък пуснаха версия, че бомбата може да е от футболни запалянковци.

Тъжното е, че малцина в България се вълнува от тези безобразия. Махат с ръка – голяма работа, тия журналисти да не са се обаждали толкова.

Такава е страната, в която има поговорка „Преклонена главичка сабя не я сече” и „Да би мирно седяло, не би чудо видяло”.

Такава е страната в която смъртта на Стив Джобс интересува два пъти по-малко хора, отколкото някаква стрелба между анонимни в центъра на София.

Комунизмът падна, границите се отвориха, светът влезе през затворените по-рано медии и през интернет. За 20 години 1 милион българи се пръснаха по света, всеки има роднина или приятел в Щатите, в Испания…

Но България все още е затворена, провинциална държава. Телените мрежи още са в главите на хората.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.