Кой стои зад протестите на Уолстрийт?

Ройтерс

Протестиращите срещу Уолстрийт казват, че богатите стават все по-богати, докато средностатическите американци изпитват затруднения. Възможно е обаче групата, която започна всичко това, да се е облагодетелствала индиректно от щедростта на един от най-богатите хора в света.

Носят се много слухове кой финансира протестите, които обхванаха градове в цяла Америка и продължават близо месец. Едно от имената, което непрекъснато изниква, е на инвеститора Джордж Сорос, който през септември бе включен в списъка с 10-имата най-богати американци. Консервативни киритици твърдят, че движението е троянски кон, криещ таен план на Сорос.

Сорос и протестиращите отричат да имат връзка. Ройтерс обаче действително намери непряка финансова връзка между Сорос и „Едбъстърс“, антикапиталистическа група в Канада, която стартира протестите с находчива маркетингова кампания, целяща да предизвика въстание в стила на „Арабската пролет“ срещу Уолстрийт. Освен това Сорос и протестиращите имат някои общи идеологически убеждения.

„Мога да разбера техните настроения“, каза Сорос пред репортери миналата седмица в ООН за демонстрациите „Окупирай Уолстрийт“, които се очаква да предизвикат шествия утре по света в знак на солидарност. Притиснат да даде мнението си за движението и протестиращите, Сорос отказа да бъде въвлечен в темата. Но консервативният радиоводещ Ръш Лимбау обобщи слуховете, когато каза на слушателите си миналата седмица, че „Парите на Джордж Сорос стоят зад това“.

81-годишният Сорос е на седмо място в списъка на Форбс с 400 най-богати хора в света със състоянието си от 22 млрд. долара, което бързо нарасна през последните години, тъй като той умело реагираше на тежкото положение на финансовите пазари. Той обеща да раздаде цялото си богатството си – половината, докато все още го трупа, а другата половина – след смъртта си. Подобно на протестиращите, Сорос не е привърженик на спасяването на банките през 2008 г. и последвалото изкупуване от правителството на токсични ипотечни авоари, довели до балона при недвижимите имоти.

Протестиращите казват, че спасяването на банките през 2008 г. им е позволило да отчетат големи печалби, докато средният американец е станал жертва на високата безработица и несигурността на пазара на работна ръка без почти никаква помощ от Вашингтон. Те твърдят, че най-богатият 1 процент от американците са натрупали голямо състояние, тъй като са били облагани с по-ниски данъци от повечето хора.

ЖИВОТОПОДДЪРЖАЩА ПОМОЩ ЗА БАНКИ

Сорос писа през 2009 г. в редакционен материал, че изкупуването на токсични банкови авоари ще осигури изкуствена животоподдържаща помощ за банките и данъкоплатците ще поемат голямото бреме. Той призова администрацията на Обама да предприеме по-смели действия като рекапитализира или национализира банките и ги принуди да дават заеми с привлекателни лихви. Съветът му не бе чут.

Американецът с унгарски произход бе един от първите поддръжници през 2008 г. на кандидат-президентската кампанията на Барак Обама, който ще се кандидатира за втори мандат на изборите през ноември 2012 г. Той отдавна подкрепя либерални каузи – института „Отворено общество“, мозъчния тръст за външна политика „Съвет за външни отношения“ и Хюман райтс уоч.

Според разкрити документи от 2007-2009 г. „Отворено общество“ на Сорос е дало дарения от 3,5 млн. долара на центъра Тайдс – базирана в Сан Франциско група, която действа почти като клирингова къща за други донори, насочвайки даренията им към либерални групи с нестопанска цел. Сред партньорите на центъра Тайдс са фондацията Форд и фондацията Гейтс.

Документите сочат също, че Тайдс, който отказа да коментира, е дала на „Едбъстърс“ дарения от 185 000 долара за периода 2001-2010 г., в това число почти 26 000 долара между 2007 и 2009 г. Сътрудници на Сорос казват, че тези твърдения са необосновани и че Сорос никога не е чувал за „Едбастърс“. Самият Сорос отказа коментар.

Базираната във Ванкувър група, която издава списание и ръководи кампании като „Дигитален детокс уикенд“ и „Не купувайте нищо днес“ казва, че иска да промени начина, по който корпорации трупат власт и целта й е да събори съществуващите властови структури.

БАВЕН СТАРТ

„Едбъстърс“, чието списание илзила в тираж от 120 000 и е известно с пародиите си на известни реклами, измисли идеята „Окупирай Уолстрийт“, след като протестите от „Арабската пролет“ свалиха правителства в Египиет, Либия и Тунис, каза 69-годишният Кале Ласн, съосновател на „Едбъстърс“. „Това се случи на една от онези сесии на мозъчни атаки (брейнсторминг), които имаме в Едбастърс“, каза Ласн и добави, че групата започнала да разпространява идеята онлайн на 13 юли. „Ние бяхме вдъхновени от случилото се в Тунис и Египет и имахме усещането, че Америка е готова за момент като този на площад Тахрир“. „Усетихме, че в Америка се натрупва истински гняв и решихме, че бихме искали да създадем искрата, която да отприщи този гняв“.

Ласн каза, че „Едбъстърс“ е финансирана на 95 процента от абонамента на списанието. „Идеите на Джордж Сорос са много добри, много от тях. Бих искал да даде на Едбастърс някакави пари, ние отчаяно се нуждаем от такива“, каза той. „Той не ни е дал и едно пени“. Друга подкрепа за „Окупирай Уолстрийт“ дойде от уебсайта за онлайн набиране на средства Кикстартър (Kickstarter), където са обещани над 75 000 долара, от доставки на храна и пари в кеш, пуснати в кофа в парка. Либералният режисьор Майкъл Мур също обеща да дари пари.

Протестите започнаха сериозно на 17 септември, предизвикани от кампания на „Едбъстърс“ с провокативен плакат, показващ как балерина танцува върху известния бронзов бик във финансовия квартал на Ню Йорк, а тълпа от протестиращи с противогази я доближават в гръб. Облечена в анархистко черно, готовата за бой тълпа е обвита в мъгла, напомняща за сълзотворен газ и дим от горящи гуми. Някои носят противогази, други размахват пръчки. Посланието на плаката изглежда силна комбинация от сексуалност, насилие, вълнение и приключение.

23-годишният бивш дърводелец Робърт Дарос видя този плакат в кафене във Форт Лодърдейл, Флорида. Загубил работата си като дърводелец, след като спекулативният бум в строителството се срина и доведе до много изземвания на ипотекирани жилища, той напуснал работата си като барман и заминал за Ню Йорк само със спален чувал и надеждата да се присъедини към протестното движение.

Дарос е един от първите, пристигнали на Уолстрийт за т.нар. окупиране на 17 септември, когато протестиращи дойдоха и се опитаха да направят палатков лагер на Уолстрийт. Те бяха прогонени обаче от полицията в парка Зукоти – два акра бетон без ивица трева близо до извисяващия се Световен търговски център 1. „Когато бях дърводелец, загубих работата си, защото човекът, който финансираше моя проект, бе арестуван заради корпоративни измами“, каза Дарос, сложил червена лента на ръката си, показваща че помага на медиците в палатковия лагер на „Окупирай Уолстрийт“.

От неясното си начало кампанията привлече световно медийно внимание на далечни места като Иран и Китай. „Таймс ъв Лондон“ обаче не бе единственото издание, което нарече протестите „Разпалени, но безмислени“. Съоснователят на „Едбъстърс“ Ласн отхвърли това и изреди конкретни искания: данък върху най-богатия 1 процент от американците, данък върху търговията с валута и данък върху всички финансови транзакции. „От това движение ще излязат кристално ясни искания“, каза той. „Но тази първа фаза на движението е объркана, без ръководство и без искания“. „Мисля, че се случи по перфектен начин“.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.