Защо се провали преброяването в Македония

в. Дневник, Скопие

Македонското правителство може да започне във вторник дискусия и да направи анализ на причините, поради които се провали преброяването в страната, ако Държавният статистически институт и Държавната комисия по преброяването представят забележките по преброяването на населението, заяви пред вестник „Дневник“ вицепремиерът Муса Джафери.

Но ако е известно, че правителството ще анализира фиаското на преброяването и евентуално ще посочи чия е моралната и политическата отговорност за неуспеха и за похарчените 14 милиона евро, крайно неизвестно е дали след приемането на закона за прекратяване на преброяването е възможно да се търси наказателна отговорност за евентуална фалшификация на процеса, тъй като съгласно закона ще бъде унищожен целият преброителен материал.

Според правителствени източници е сигурно, че след евентуален анализ правителството ще сложи точка на преброяването за по-дълъг период. Не е известно ще има ли преброяване следващата година. Политик от Демократичния съюз за интеграция ДСИ твърди, че до края на годината коалиционните партньори в правителството няма да разговарят за това кога би се провело ново преброяване в Македония.

Възможно е на заседание във вторник да обмислим какво да предприемем във връзка с неуспешното преброяване. Държавният статистически институт и Държавната комисия по преброяването трябва да ни доставят документите и информациите, за да разберем къде объркахме нещата с преброяването, заяви Джафери.

Той каза, че няма прецизни информации и въз основа на това не иска да спекулира дали унищожаването на преброителните материали, което е предвидено в закона, ще означава, че никой няма да отговаря наказателно за евентуална фалшификация на преброяването.

От статистическия институт вчера не можеше да се получи информация предали ли са му районните инструктори материалите от преброяването и кога те ще бъдат унищожени, както налага законът, тъй като става въпрос за засекретена информация. Така правителството няма да има въз основа на какво да търси наказателна отговорност за евентуална фалшификация. Според института с това властта дава да се разбере, че няма намерение да допусне обществеността да разбере нещо във връзка с неуспешното преброяване.

На материалите трябва да има подписи на преброените, преброителите, районните и държавните инструктори и преброителната комисия. Само такива преброителни материали са доказателство, че не е имало фалшификация или опит за фалшификация. Но ако материалът се унищожи, няма да има въз основа на какво да се доказва дали и от кого е имало опит за фалшифициране на преброяването, казват експерти.

Опозиционният СДСМ и вчера поиска да бъде поета отговорност за неуспешното преброяване. Искаме отговорността да бъде посочена прецизно, с име фамилия и пост. Но тъй като това няма да се случи, ще използваме всички законови механизми за откриване и предявяване на наказателна и политическа отговорност. Предлагаме 830 -те функционери на ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ да платят по 16 867 евро, за да се компенсира финансовата вреда от краха на преброяването, заяви заместник-председателката Ана Павловска-Данева.

От ВМРО-ДПМНЕ отговориха, че не са изненадани от реакцията на СДСМ. Трябва обаче да подчертаем, че докато през изминалите дни в парламента депутатите от СДСМ в критикуваха в залата решението за прекратяване на преброяването, същите признаваха по коридорите и в ресторанта признаваха пред нашите депутати, че това е добра стъпка и правилно решение, казват от центъра за комуникации на ВМРО-ДПМНЕ.

Но ако засега е неизвестно ще понесе ли властта каквато и да било отговорност за неуспешното преброяване, известно е, че скоро няма да има нито опит за ново преброяване, макар международните представители да заявиха, че очакват операцията да бъде насрочена възможно по-скоро.

Артан Груби, ръководител на кабинета на лидера на ДСИ Али Ахмети, вчера ни заяви, че не очакват до края на годината коалиционните партньори да разговарят за ново преброяване.

Трябва да се договаря нов закон за преброяването, да се утвърди методология и да се разговаря за структурата на работещите в статистическия институт. Не може да се прави преброяване, ако от 44 районни инструктори нито един не е албанец. Неизвестно е дали ще има преброяване и идната година, казва Груби.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.