Гърция – бунтовете започват след шестия транш

Решителен тест за сплотеността на правителственото мнозинство в Гърция ще бъде гласуването на 20 октомври в гръцкия парламент на спорния законопроект, изкарал на улиците разгневеното общество. Законопроектът ще предопредели отпускането на шестия транш от 8 млрд. евро, включен в кредитната програма на стойност 110 млрд., договорена от май миналата година с кредиторите от еврозоната, ЕЦБ и МВФ, за излизане на страната от кризата.

Парламентарната група на управляващата в Гърция социалистическа партия ПАСОК върви по опънато въже, тъй като от една страна, тя е призвана да гласува разпоредбите в законопроекта, които ще изправят обществото пред нови бюджетни съкращения на заплати и пенсии, а от друга, да подкрепи с вота си кабинета, за да бъде дадена зелена светлина за финансирането на страната.

Правителственият щаб вече отправи ясно послание, че гласуването по същество представлява „вот на доверие“, изтъквайки, че ако този законопроект не мине, тогава ще бъдат затворени всички кранчета за финансиране на Гърция от страна на т. нар. тройка – ЕС, ЕЦБ и МВФ.

За момента обаче обстановката в парламентарната група на гръцките социалисти е нестабилна повече отвсякога. Бивши министри заплашват или подсказват, че ще гласуват против разпоредби в законопроекта. Някои депутати сипят тежки обвинения по адрес на свои колеги за закъсненията и за неспособността им да се справят с кризата. Други пък защитават представители от кабинета, атакувани от парламентарната група. С други думи, налице е картина на абсолютен хаос.

В тази неясна обстановка никой не може да предвиди как ще реагират при решителното гласуване онези депутати, които гръмогласно заявяват, че ще се вдигнат на бунт.

Правителственият екип смята за почти реален заявения отказ от страна на бившия министър г-жа Лука Кацели да гласува чл. 37 от законопроекта, предвиждащ драматични промени в трудовото законодателство и по-специално за трудовите договори. В свои изявления тя предупреди дори за отстраняване на депутати от парламентарната група заради несъгласие със законопроекта.

Но даже и парламентарната група на ПАСОК да мине без загуби при това гласуване, в правителството са убедени, че „бунтовете“ на депутати не само че не са свършили, а напротив, „тепърва предстоят“.

Високопоставен правителствен представител също смята, че тези „бунтове“ са възможни, тъй като дори да гласуват този законопроект, депутатите-социалисти от сега насетне ще се противопоставят на всички останали по-малки проекти, внесени в парламента от кабинета.

При тази изключително тежка, непредсказуема обстановка в средите на правителствената партия ПАСОК прокарването на всеки законопроект занапред се очертава да бъде бреме за кабинета. А както е известно, парламентът трябва да приеме и други законопроекти, като този за либерализиране на транспортните превози. В тази връзка съвсем неясно е как ще реагират депутати от ПАСОК, които, както се видя, изразиха остро несъгласие с начина, по който трябва да се либерализира професията на таксиметровите шофьори и превозвачите. Става дума за проблем, считан от „тройката“ за възлов. На него впрочем акцентира и германският канцлер Ангела Меркел.

Наред с това заплахи и за оставки се чуха през последните дни, които силно тревожат правителството. В края на миналата седмица един от депутати Томас Ромбопулос полуоткрехна врата, като заяви, че ще се оттегли от депутатското място днес. Най-голямо главоболие предизвикват депутати, които в последно време подсказват, че ще биха предпочели героично да се оттеглят, отколкото да подкрепят несправедливите, антисоциални мерки.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.