Полша – нова партия ще маха Разпятието от парламента

ДПА

Разпятието в полския Сейм. Снимка: конкордат

За мнозина поляци малкото дървено разпятие в заседателната зала на парламента е символ на традициите на страната и на победата й над комунистическия режим, който се опитваше да изличи религията от обществения живот. Но новата либерална партия „Движението на Паликот“, която излезе на трето място на парламентарните избори миналата неделя, предизвика полемика с призивите си за сваляне на разпятието и за пълно отделяне на църквата от държавата.

Лидерът на партията Януш Паликот, бивш депутат и бизнесмен, заяви, че ще призове долната камара да махне кръста. „Кръстът не е национален символ. Символът на държавата са орелът и короната“, заяви Паликот. Партията изненада анализаторите, печелейки подкрепа от десет процента на изборите и измествайки от третото място лява партия с почти десетгодишна история. Новата партия, в която има защитник на правата на гейовете и транссексуален, се кандидатира с антиклерикална програма, която призовава за ограничаване на влиянието на католическата църква в политиката. Повечето поляци са римокатолици.

Представители на църквата участват в много държавни церемонии и оказват влияние върху консервативните гласоподаватели или тези от по-малките населени места. Мнозина изпитват любов и уважение към покойния папа поляк Йоан-Павел Втори, не на последно място заради ролята му в националната борба срещу комунистическия режим през 80-те години на миналия век. Докато беше папа, роденият във Вадовице Карол Войтила даде надежда на милиони, защото твърдо защитаваше демокрацията. Официални представители на църквата се обявиха в защита на разпятието и казаха, че свалянето му ще е антиконституционно.

„Вярващите не бива да бъдат превръщани в граждани втора ръка“, заяви Юзеф Клох, говорител на Конференцията на полския епископат, и добави, че полската конституция позволява да има религиозни символи на обществени места. „Да спазваме конституцията“, призова той.

Дървеното разпятие бе окачено през 1997 г. над една от вратите, намиращи се зад подиума, на който са местата на ръководството на Сейма, от двама депутати на партията „Изборно действие-Солидарност“, създадена от членове на профсъюза „Солидарност“. Депутатите използваха стълба, за да закачат разпятието вечерта, след като заседанието бе приключило, без официални дебати и без разрешение. Но управляващата партия „Гражданска платформа“ и президентската канцелария се обявиха против намеренията на Паликот.

„Би било пълна подигравка с лозунга за модерна държава, който Януш Паликот така убедително защитаваше, ако неговата групировка започне парламентарната си кариера от война за кръста“, обяви миналата седмица премиерът Доналд Туск. Кръстът е символ на полското, потвърди съветникът на президента Томаш Наленч.

Паликот твърди, че разпятието и други религиозни символи се използват в Полша за нуждите на политическата власт. Той обеща, че неговата партия, ако е необходимо, ще постави въпроса пред Конституционния съд. Лидерът на дясната опозиционна партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински“ заяви, че ще внесе резолюция, която да не позволи махането на кръста. В подкрепа на становището си Качински заяви, че „всички независими полски парламенти“ са заседавали в пленарна зала, в която е имало разпятие. „Просто такава е традицията“, категоричен бе той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.