Филантропията – новата маска на Ал Каида

в. Ню Йорк таймс

Ал Каида не е известна с благотворителната си дейност, но в края на миналата седмица в Сомалия стана ясно, че терористичната групировка се е заела с нов бизнес: да раздава хуманитарна помощ. В сюрреалистична сцена мъж с увит около лицето шал стои насред пълнен с гладуващи хора лагер и казва, че е дошъл в Сомалия от името на Айман аз Зауахири, лидера на Ал Каида, както и че групировката има голямо желание да помогне на жертвите на глада.

„Скъпи братя и сестри от Сомалия, ние следим ежедневно вашето положение“, казал мъжът, идентифициран като Абу Абдула Алмуджахир. Според очевидци и фотографи от мястото на събитието, той е бил обграден от маскирани въоръжени лица, носещи чисти бели жилетки като тези на хуманитарните работници. Алмуджахир раздал купища чували с дарено жито, на които пишело „Кампания на Ал Каида от името на мъченика Бин Ладен. Милосърдна помощ за засегнатите от сушата“.

Още по-странното е, че кожата на Алмуджахир била бяла (кърпата не покривала изцяло лицето му) и говорел на перфектен английски с американски акцент. Той казал, че „братята от Ал Каида са донесли жито, мляко на прах и фурми за жертвите на глада“, и че Зауахири го е изпратил в Сомалия с послание за поздрави и съчувствие. „Въпреки че ни делят хиляди километри, вие винаги сте в нашите мисли и молитви“, казал той на сомалийците, които се били събрали около него в петък, а според очевидци същата сцена се е повторила и в събота.

Сомалия е в постоянна криза, откакто централното правителство падна от власт през 1991 г., и страната отново е в безизходица. В южните райони се шири глад, а според ООН десетки хиляди хора са умрели из цялата страна и в следващите месеци броят на жертвите на глада може да достигне до цели 750 000 души.

Най-силно пострадалите райони се намират под контрола на жестока бунтовническа групировка, наричана „Аш Шабаб“, която се закле във вярност на Ал Каида и забрани музиката, футбола, сутиените, дори и западните хуманитарни групи във време на глад и суша. Слабото сомалийско преходно правителство е изолирано в надупчената от куршуми столица Могадишу и обградено почти от всички страни от „Аш Шабаб“.

Лагерът на тази терористична група, който Алмуджахир е посетил, се намира в покрайнините на Могадишу и всъщност там „Аш Шабаб“ държат като затворници хиляди гладуващи хора. Очевидци разказаха, че бойците са извличали отчаяните хора от автобуси и са ги водели в техния лагер под дулото на автоматите, а наскоро направени снимки, които сомалийски хуманитарни работници са успели да измъкнат незабелязано, показват деца, приличащи на скелети, с напукана кожа, като ясно може да се види целият им гръден кош. Алмуджахир обиколил лагера с лидерите на „Аш Шабаб“, хвалейки ги, че „действат при изключително трудни обстоятелства“.

Този епизод повдига въпроса: какво точно представлява Ал Каида в наши дни? Това някаква философия ли е, която всеки може да твърди, че представлява? Или е централизирана групировка, която изпраща пратеници на пиар мисии на места като Сомалия? Мистериозният Алмуджахир наистина ли представлява организацията или е самозванец?

Няма съмнение, че Ал Каида е активна в Сомалия, въпреки че някои от най-важните й агенти, които се криеха там, като например Фазул Абдула Мохамед и Салех Али Салех Набхан, бяха убити. Някои американци също отидоха да се бият на страната на „Аш Шабаб“, включително Омар Хамами, който е израснал в Алабама и е посещавал християнски лагер.

Сомалийските представители твърдят, че Ал Каида и „Аш Шабаб“ работят в тясно сътрудничество и че раздаването на храна е просто пропаганда. „Те искат да се възползват от гладуващите, за да набират деца за бойци“, каза Абдулкадир Хюсеин Мохамед, министър на информацията и пощите в преходното правителство.

Някои жители на Могадишу, които бяха интервюирани в неделя, също изглеждаха отвратени от случилото се. Абдулахи Ясин, студент, нарече раздаването на храна „подигравка“. Той каза, че именно вдъхновената от Ал Каида политика на „Аш Шабаб“ да се забранява достъпът на западните хуманитарни групи и ограбването на хората са главната причина за масовия глад.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.