400 камили за българска булка…

dedo-stefcho.gifВ Египет мъжете са повече от жените.
За да спиш с жена трябва да се ожениш или да ходиш на проститутки. Нито всеки може да ходи на проститутки, нито всеки може да се ожени – трябва да събере пари за собствено жилище, за зестра. Има 35-годишини египтяни, които са пипали жена не повече от 1-2 пъти през живота си, дори и хич.

Това е ислямска страна, където момчетата се разделят от момичетата в 4-ти клас, около 10-годишни. След това мъжът за пръв път виждат жена до себе си чак в университета, ако попадне там.

Мъжът в Египет, които е облагодетелстван в сексуално отношение, работи в сферата на туризма – гид, трансфермен, шофьор, персонал по корабчета и яхти, водолазен инструктор и т. н. Всички египтяни в тази сфера имат привилегията и късмета да се забавляват с туристките. Всички останали, които не са женени, са на …ръкоблудие. В безизходицата даже си посягат еднополово.

В курорти като Хургада е все едно друга държава. Тук туристки от Европа излизат на плажа по монокини. Пълно е с жени само по бански, а не като забулените от петите до очите египтянки.
Египтянин, който за пръв път вижда такава гледка, получава емоционален и хормонален шок.
Присъствах на следната сцена: украинка, гид от една туристическа фирма, облечена с някаква униформа, но поличката й – само една педя, чакаше пред един туристически офис да я вземат. Тук офисите са с огледални стъкла заради слънцето. По едно време тя се наведе да си оправи нещо обувката, с гръб към витрината на офиса, без да си дава сметка какво става зад стъклото, където бях и аз. Около мен настъпи странно оживление, последвано изведнъж от пълна тишина. Докато се огледам, до мен се бяха събрали към 10-ина египтяни от персонала, които наблюдаваха онемели наведената с гръб към нас украинка. В интерес на истината, тя беше истинска сексбомба. Зяпачите бяха сериозни и концентрирани, както вероятно не им се е случвало и в най-напрегнатите моменти в работата. Всичко трая по-малко от минута, после те сякаш се събудиха от сън и всеки потиснат тръгна накъдето беше тръгнал.

При подобни гледки повечето местни откачат.
По-опитните, които работят по хотелите вече са свикнали и се възползват от благата. Тук рускини зарязват пияните си мъже и се отдават на развлечения с арабските гларуси по хотелите – гидове, инструктори. Вечер се виждат странни двойки по такситата – руса жена, около 40-те, заедно с мургав местен младеж, който освобождава таксито и двамата слизат и отиват нанякъде в тъмното. Къде отиват? Сигурно госпожата не отива да разказва на младия си арабски приятел историята на операта и балета.

Има и българки, които докарват до делириум египтяните. Ако се заговоря с някоя по-хубава българска туристка тук, египетските ми познати веднага ме дърпат за ръкава и ме молят за ги запозная с нея.

Най-щурият фурор предизвикаха дъщерите на трима богати роми от Сандански. Всеки от тях беше дошъл с по 2-3 жени – съпруга и дъщери. Мъжете бяха синеоки, имаха по няколко златни вериги на врата и за кратката си почивка носеха един кашон уиски „Димпъл” от безмитния магазин.

Но най-впечатляващи бяха две от по-големите дъщери – на не повече от 16-17 години. Главозамайващи хубавици, с екзотични черти на лицата. Напомняха индийки, от най-красивите, каквито можеш да си представиш. Или може би приличаха по-скоро на латинозвезди, в присъствието на които Дженифър Лопес или Ева Лонгория ще се вкиснат.
Когато двете влязоха във фоайето на хотела, настъпи гробна тишина. Персоналът замръзна.

След два дни един египтянин вече беше предложил на бащата на едната девойка 100 камили зестра. След няколко дни някакъв от Луксор вдигна офертата на 400 камили. Гордият баща се майтапеше – „Брато, че ги подредим тия камили от Албена до Златните и че правим пачки яко…”

В интерес на истината тримата роми и жените им много старателно обиколиха всички исторически забележителности – храмовете в Луксор, пирамидите, музеи. „Това е история, трябва да я видим”, каза единият.
И не взеха насериозно офертите с камилите.

Само да отбележа – 400 камили тук са цяло богатство. Една камила струва колкото автомобил – и сред камилите има по-нови модели, по-стари, по-скъпи.
Камилата е мярка за богатство от хиляди години.
И една българка от ромски произход беше оценена на 400 камили. Голяма оферта, няма майтап.

Писмо от Кайро
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.