Кралицата в Австралия. Републиката е мираж

Ройтерс

Деца посрещат кралица Елизабет в Канбера, Австралия. Снимка: официален сайт

Когато британската кралица Елизабет пристигне на посещение в Австралия, протоколът изисква към нея да се обръщат като кралица на Австралия – нещо, което ще подразни републиканците, които искат да прекъснат връзките с Великобритания и да имат свой австралийски президент.

Кралската обиколка, вероятно последното посещение на кралицата в Австралия, като се имат предвид нейните 85 години и голямото разстояние до Бъкингамския дворец, отново ще разпали дебата за това дали страната да стане република.

Австралия е конституционна монархия, като британският монарх е държавен глава, чиито функции са с предимно церемониален характер, но има правомощието да одобрява разпускането на парламента, както стана през 1975 г. и тогавашното правителство падна. Но републиканците признават, че и този дебат ще трае ден до пладне и тяхната мечта за австралийска република и президент ще си остане само мечта – и то още много години занапред.

Времето, политиката и апатията действат срещу австралийските републиканци. А републиканците съзнават липсата на желание да се постави отново този въпрос в дневния ред на хората. Проучване за общественото мнение неотдавна разкри, че подкрепата за монархията се е увеличила до 55 процента сред населението, докато подкрепата за република е на най-ниското си ниво от последните 23 години – 34 процента.

„Политиците и от двете страни казват, че вярват в републиката, но никой от тях не е сигурен, че идеята е привлекателна за избирателите, за да постави този въпрос“, казва Майк Кийтинг, председател на Австралийското републиканско движение. „Затова аз лично, а и републиканското движение като цяло, сме обезверени за състоянието на австралийската политика.“

За разлика от републиканците, австралийските монархисти, които провалиха вота за преминаване към република през 1999 г., с радост очакват 16-ата кралска визита в Австралия. „Магията на монархията все още е тук, ние видяхме това на кралската сватба и ще го видим по време на кралското посещение. Кралицата е обичана тук“, казва проф. Дейвид Флинт, ръководител на Австралийци за конституционна монархия (АКМ).

След поражението си през 1999 г. републиканците помислиха, че им се отваря втори шанс с избирането през 2007 г. на лейбъриста Кевин Ръд за министър-председател, който обеща нов плебисцит за установяването на република.

Но Ръд бе свален през 2010 г. след партиен преврат от сегашния премиер лейбърист Джулия Гилърд, която, макар и републиканка, оглавява правителство на малцинството, борещо се за оцеляване, и няма желание да повдигне пораждащия разногласия въпрос за република. Гилърд, подобно на много републиканци, сега твърди, че Австралия няма да стане република, докато кралица Елизабет е жива – толкова много е харесвана тя в Австралия.

Според Кийтинг „важно е въпросът просто да се остави настрана“, докато монархистите твърдят, че никое бъдещо правителство не би посмяло да постави въпроса след кралска смърт или коронация. „Това въобще не е в обществения дневен ред“, каза Флинт. „Републиканците казват, че искат плебисцит. Няма да го получат. “

Ако проучванията за общественото мнение са верни, на следващите избори през 2013 г. Гилърд ще бъде изместена от лидера на консервативната опозиция Тони Абът – твърд монархист. Ако това се случи, републиканците могат да очакват нов вот най-рано след изборите през 2016 г., и то само при положение, че републиканец е министър-председател. Републиканците изчакват?

Австралийците са се сражавали във всички големи войни заедно с Великобритания, но в страната винаги е имало антибритански настроения.

Работници в златни мини организират неуспешния бунт срещу британските данъци през 1854 г. в Юрика. По време на кралско посещение през 1868 г. принц Алфред, син на кралица Виктория, е прострелян при атентат докато бил на пикник на Бонди бийч.

Преди 20 години малка група австралийци се срещат в Сидни, за да създадат Австралийското републиканско движение. Една дъждовна и неприятна вечер през юли в Сидни много от тези хора се събраха на вечеря по повод двайсетгодишния юбилей.

Беше „толкова дъждовно, че само глупаци и фанатици биха се осмелили да излязат навън; 150 твърди привърженици на австралийска република се събраха за една вечер на приятни спомени“, така описа събитието един от основателите Марк Дей. „Но приятното чувство не успя да скрие мрачната реалност. Направихме си парти, малцина дойдоха и още по-малко го забелязаха“, каза Дей.

Дей си припомня изпълнения с черен хумор разговор за предателство и бунт, когато са създавали движението, оптимизма през 90-те, че ще се основе република и как „сърцето на нацията било разбито“ след загубата на вота за република.

„Двайсет години след първата крачка и 12 след референдума – кога ли ще дойде подходящо време за нов опит? Определено не сега. В обществото в момента цари отровно настроение“, смята Дей. „Правителството на Гилърд е притиснато до стената и изглежда, че избирателите вече не слушат.“

Кралската любовна афера на Австралия

По време на посещението на кралица Елизабет в Австралия през 1963 г. тогавашният министър-председател сър Робърт Мензиз казал: „Не можах да я видя, докато минава, и въпреки това ще я обичам до смъртта си.“ За повечето хора кралица Елизабет е единственият монарх, когото те познават и за мнозина, предимно по-възрастни австралийци, емоционалната връзка е силна.

Според 24-годишния монархист Джей Мартинковиц много австралийци имат слабост към кралицата, такава, каквато изпитват към своите баби. Напоследък все повече се харесват и младите кралски особи като принц Уилям, Кейт и Хари. „Младите кралски особи в огромна степен допринасят за разбирането на институцията и на нейната роля. Мисля, че това ще засили подкрепата за монархията.“, каза той.

Мартинковиц е най-младият изпълнителен директор на АКМ и с него се свързва опитът за привличане на млади австралийци за каузата. Страницата на АКМ във фейсбук има 22 000 поддръжници, а уебсайтът им е посещаван 12 милиона пъти.

Но апатията към политиката сред младите австралийци е главната причина за това, че те не подкрепят републиката, смята Мартинковиц. Той сам признава, че случайно е попаднал в политиката, след като се срещал с една секретарка на АКМ.

„Ако погледнем проучванията на общественото мнение, ще видим, че има две категории хора, които подкрепят съвсем слабо републиката – това са по-възрастните, пламенни монархисти и младите хора, които са апатични и като цяло консервативни към промяната“, каза той.

Според Флинт подкрепата за монархията е подкрепа за стабилната политическа система на Австралия, а не е продиктувана директно от желанието да има кралица или крал за държавен глава.

„Мисля, че има силна подкрепа за съществуващата система, която включва короната“, каза той. „Те не разбират напълно точната роля на короната, но усещат, че това не е нещо политическо и разбират, че е необходима система на разделението на държавната власт.“

Австралия е страна на имигранти, като един на всеки четирима е роден отвъд океана. Флинт вярва, че много австралийци-мигранти са против републиката поради това, че са били свидетели на злоупотреби с президентска власт в страните, където са живели.

Кулминацията на дебата за републиката през 90-те години бе около въпроса за националната идентичност, тъй като съвпадна с период на размишления в навечерието на домакинството на Австралия на олимпиадата в Сидни през 2000 г. и на нейната стогодишнина през 2001 г.

През последното десетилетие националният фокус се измести към по-прагматични въпроси, в контекста на глобални икономически проблеми.

Някои републиканци се надяват, че от 2014 г. австралийците ще навлязат в нов период на самоанализ и ще съживят отново републиканската мечта. Честванията за стогодишнината на АНЗАК (Австралийския и новозеландски армейски корпус), започващи от 2014 г., ще отбележат най-големите военни битки на Австралия, и по-специално поражението под британско командване в битката при Галиполи през Първата световна война.

„В предстоящите години ние със сигурност ще размишляваме върху важните елементи, допринесли за оформането на австралийската психика“, каза Дей. „Републиканската идея и образът на АНЗАК ще ни бъдат в помощ.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.