Човекът на САЩ каза за Борисов – царят е гол. България завързана за Русия

Изказването на бившия американски посланик в „Шоуто на Слави“ за правителството е важен симптом за бъдещето на България. Макар и бивш, този посланик казва неща, които очевидно мислят, но не казват официално от държавната администрация на САЩ (виж тук запис).

Уговорките, че Пардю говори като частно лице са само за наивници. Бивш разузнавач няма. Бивш дипломат няма. Пардю е бил и висш разузнавач, и висш дипломат в Русия и Балканския регион (само едно припомняне – като посредник на САЩ, той е архитектът на Охридското споразумение 2001 г., което сложи край на започващата война в Македония, на фона на останалите конфликти на Балканите).

Какво каза Пардю за България сега:

– „В момента, преди изборите, има безпрецедентно политическо сплашване.“

– „Много от нещата, които се публикуват в медиите или се показват по телевизията, се плащат от политическите партии и се представят като новини.“

– „Виждам ясно, че има намаляване на личните свободи… Хората не са толкова склонни да изказват своите мнения. Това не беше така, когато аз бях тук… Те се страхуват… Загрижен съм за свободата на пресата.“

– „ГЕРБ иска да консолидира цялата власт…. Това ми прилича на настоящия руски модел… Това дестабилизира баланса на властите между различните институции.“

– „Мисля, че Меглена Кунева ще бъде много добър президент…“

Това последното е недвусмислена заявка, че САЩ подкрепят Кунева, а не Плевнелиев. Общият тон на изказването показва, че Борисов вече е по-близо до Москва, отколкото до Вашингтон.

Американците са разбрали, че ги води за носа, че зад приказките му се крият по-топли отношения с Русия, отколкото изглежда. Пардю говори всички тези неща, защото официалният посланик на САЩ не може да ги каже в пряк текст. Пардю казва това, което Вашингтон мисли.

През май 2006-а наследника на Пардю на посланическия пост в София – Джон Байърли, пише за кмета Бойко Борисов в секретна грама, която се появи и на български в сайта „Биволъ“: “Ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа.”

Борисов е ясен. На по-осведомените и мислещи хора беше ясен още от самото начало. САЩ му даваха аванси, защото той беше политикът с най-голяма подкрепа в България, „бутаха го в правилна посока“ с надеждата, че ще работи за демократизация на страната.

Но Борисов дърпа към модела на Путин, към руските енергийни проекти, и казва по някоя приказка като прах в очите, да остави впечатление, че е за американците.

Тук въпросът не е дали си за тия или за ония. Сегашното управление поставя под съмнение демократичния модел на страната, превзело е медиите с различни хватки на моркова и тоягата, създава обстановка на страх и ограничава личните свободи.

Това не е въпрос на привързаност към САЩ или Русия. Това е български национален въпрос. И, за съжаление, го каза един американец, защото сред българите никой не смее или не може да го каже толкова ясно и синтезирано.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.