Македония откри огън срещу Брюксел

в. Утрински весник

В интервю за държавната агенция МИА премиерът Никола Груевски за втори път жестоко нападна международната общност, че оказва натиск върху Македония за решаване на спора с името. За това, както каза, използвала целенасочена тактика чрез забележките, че недостатъчно провеждаме реформите, и с преувеличаване на слабостите имала за цел да ни доведе в неприятна ситуация. Според Груевски с подобни критики международната общност искала да девалвира нашата позиция пред обществеността, тъй като не можела да повлияе на Гърция, на която, както каза той, „играе по свирката“.

С подобен тон и подобен речник Груевски излезе и при оповестяването на доклада за напредъка на страната към членство в ЕС на Европейската комисия миналата седмица, при това пред директорката за разширяване на ЕС Александра Кас Гранье, с която дадоха обща пресконференция.

„Те вярват, че ако аз и правителството приемем някой от гръцките варианти за решение за името, проблемът се решава, и по-точно, че ако подкрепим подобно гръцко решение, това ще доведе до успех на референдума по въпроса за името . Това е голяма грешка и като резултат от такова грешно вярване, тяхната тактика е да оказват натиск върху правителството и върху мене като премиер в посока, че не правим достатъчно за реформите. Тази тактика ни беше прилагана непряко, а понякога и директно и не е важно кой я е измислил, дали отделни лица в Брюксел или по-далеч, все пак резултатите ги виждаме, това се изпълнява“, казва Груевски.

Според него Брюксел следвал съвсем погрешна тактика, която предизвиквала обратен ефект и която отдалечавала двете страни от решението. „Тъй като тази тактика вече се прилага, нямам избор, освен да се справям с нея. Този въпрос не се решава със сила, особено не по този начин, когато целият натиск се оказва на едната страна, а върху другата почти няма натиск.“ Груевски риторично повтори, че продължава да отстоява същите приоритети за членство в НАТО и ЕС и че това е наш стратегически интерес.

Само няколко дни след като прие последния доклад на Европейската комисия, Груевски обяви, че догодина е възможно и оттегляне на препоръката за започване на преговори за членство в ЕС . Според него Брюксел преднамерено по-силно критикувал страната с цел да обяви, че следващата година ще останем и без препоръката, тъй като комисията била доведена в неприятна ситуация, защото три години стоим на едно място.

„Те търсят изход, а един от изходите е да ни обявят за неспособни и да оттеглят препоръката, за да подобрят собственото си положение. За такова нещо им е необходимо тази година, макар оценката да е позитивна, все пак да я намалят, за да подготвят терена за следващата година“, смята Груевски, който добавя, че допълнителен проблем било това, че ЕС сега форсирала други страни, с които трябвало да започнат преговори и защото за нас им трябвало оправдание, че все още не сме част от ЕС.

Груевски оцени, че комисарят Щефан Фюле бил опитен дипломат, който не говорел директно, но той пък научил да чете посланията, изразени с езика на дипломацията. Груевски заяви, че международната общност всъщност показвала мускули и ни наказвала като по-слаба страна, за разлика от Гърция. На Гърция й играят по свирката, заради Гърция из Европа падат правителства, а нормално, когато не могат на Гърция, на нас показват колко са мощни. Това е, отговаря Груевски.

Забележките на международната общност премиерът вижда също и като ход в полза на опозицията, която той нарече екип със старо ръководство, безидейност и подход, че друг ще им извоюва победата. Без критика, естествено, не останаха и неправителствените организации, гражданският сектор и медиите.

Целта е ясна – натиск за решение на спора на всяка цена, заяви Груевски, който цитира Балашевич, че всичко било в стила „принципът е същият, всичко останало са нюанси“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.