Колко ще „подстрижат“ гръцкия дълг?

Основни положения от плана за преодоляване на гръцката и европейската дългова криза, но не и за окончателното й решаване, се очаква да представят европейските ръководители на срещата на върха на 23 октомври в Брюксел. В същия момент обаче за първи път международните банки чрез своя представител Чарлз Далара изпращат сигнал, че обсъждат по-голямо „подстригване“ на гръцкия дълг над 21 на сто, стига европейските лидери да представят цялостен пакет за излизане от кризата.

В стремежа си да подготви пазарите с оглед на срещата на върха на ЕС, германското правителство обяви, че на 23 октомври ще бъде представена една рамка на плана, но не и окончателно решение на проблема. Това намерение бе оценено като необходимо от Берлин, за да не бъдат създадени прекомерно големи очаквания от инвеститорите за незабавно уреждане на проблема в следващите дни, които биха могли да бъдат опровергани.

Климатът на пазарите остана взривоопасен, след като въпреки международния натиск – особено от страна на САЩ и останалите страни от Г-20, решението на кризата, които всички очакват от европейците, все още не се очертава на хоризонта. Във всеки случай обаче в пълен ход са преговорите между висши европейски ръководители и най-вече между Франция и Германия, които сега се стремят да спечелят ценно време, за да бъде постигнато споразумение по трите най-критични точки от този план, а именно: „подстригването“ на гръцкия дълг, рекапитализацията на банките и подпомагането на Европейския фонд за финансова стабилност.

Германското правителство изглежда иска на този етап да представи една основна рамка на общия план, чийто подробности ще станат ясни в следващите дни, може би до решителната среща на Г-20 на 3-4 ноември. До тогава се очаква да продължат преговорите с частните кредитори за участието им в по-голямото „подстригване“ на гръцкия дълг, тъй като от срещите на финансовите министри на Г-20 миналата събота може да се направи изводът, че се очертава решение, свеждащо се до доброволното участие на кредиторите в новия спасителен пакет.

Показателна за това е промяната в позицията на шефа на института по международни финанси Чарлз Далара, който представлява банките на преговорите и поиска приемането на цялостен план за преодоляване на кризата в Европа, изтъквайки като условие да бъде обсъдено по-голямо „подстригване“ на гръцкия дълг. Само ден преди това Чарлз Далара се противопостави на перспективата за „подстригване“ на гръцкия дълг, по-голямо от 21 на сто, както предвижда споразумението, постигнато от лидерите на еврозоната през юли тази година.

Според германски източник Франция и Германия се намират в непрекъснати разговори относно цялостния пакет, който освен „подстригване“, включва и планове за рекапитализация на банките. Във връзка с това германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че окончателният проект за уреждане на дълга няма да бъде представен в неделя и че основните моменти в него ще бъдат разисквани, но те няма да дадат окончателно решение на проблема, което се очаква от всички. Представител на ведомството в Берлин потвърди, че се обсъжда подпомагането на Европейския фонд за финансова стабилност, но не пожела да съобщи подробности.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.