Кой спечели от размяната на Гилад Шалит?

Ройтерс

Освобождаването на огромен брой палестински затворници, постигнато от „Хамас“ в замяна на един единствен израелски войник, бе похвалено от онези в Близкия изток, които смятат, че насилието е единственият начин за справяне с Израел, подкопа позициите на лагера на президента Махмуд Абас и подрони малкото вяра в стратегията му за договаряне на мир.

За да спечели доверие сред палестинците, Абас може да реши да ескалира дипломатическата офанзива, която води за палестинска държава в ООН и така да увеличи вероятността от допълнително напрежение със САЩ и Израел.

Размяната ще позволи на „Хамас“ да почива на лаврите си известно време. Това може да устройва ислямисткото движение, чийто фокус сега е върху възстановяването на Газа, а не върху борба срещу Израел.

„Хамас“ върна у дома Гилад Шалит, след като над пет години го държа в плен, в замяна на освобождаването на 1027 палестинци.

Той е най-голямата отстъпка, направена от Израел на негов враг от 2008 г., когато размени петима ливанци за телата на двама израелски войници, отвлечени от ливанското движение „Хизбула“.

Критици на управляващата в Рамала Палестинска власт, оглавявана от Абас, казват, че новата размяна е далеч повече от това, което той е успял да извлече от Израел в години на непостоянни преговори с цел постигане на мирен договор и създаване на палестинска държава в съседство с Израел.

Дори съюзници на Абас изразиха загриженост на четири очи, че размяната засилва „логиката на съпротивата“ (въоръжената борба срещу Израел) за сметка на ненасилствената стратегия, изградена върху преговори, а напоследък и върху дипломатическата кампания за по-широко признаване на палестинска държава.

Тази сделка определено подобри позицията на „Хамас“ в обществото и представата за съпротива“, каза член на администрацията на Абас Според него успехът на тази сделка изпраща погрешен сигнал към обществото.

Абас е твърдо против всяка форма на насилие от страна на палестинците, а неговите сили за сигурност на Западния бряг си сътрудничат с израелските сили за сигурност.

Мирните преговори с Израел обаче, по собствените му думи, са в задънена улица, докато еврейските селища продължават да се разрастват на Западния бряг, завземайки територия, която е от централно значение за палестинците за създаване на жизнеспособна държава.

Това породи сериозни въпроси за ролята на Палестинската власт и доведе до решението му да търси признаване на палестинската държава в ООН върху земя, която Израел завоюва в близкоизточната война през 1967 г.

„Хизбула“ аплодира „Хамас“

Инициативата му спечели широка подкрепа сред палестинците, които аплодираха Абас за постоянството му в лицето на американското и израелско несъгласие. Първоначалният й ефект обаче станаха икономическите затруднения: САЩ замразиха помощите, които помогнаха на палестинската икономика през последните години. Абас осъществи най-мирния ход, който можете да си представите – обърна се към ООН. И въпреки това получи тази брутална политическа реакция от Израел и САЩ. Това е също негативно послание към обществото за резултатността от този мирен подход, каза палестинският служител.

„Хамас“, за разлика от Абас, отбеляза голям успех в емоционален за палестинците въпрос, като осигури освобождаването на стотици палестинци от израелските затвори чрез непреки преговори с посредничеството на Египет.

Ливанската радикална политическа партия „Хизбула“, подкрепяна от Иран, побърза да аплодира размяната като доказателство за ефективността на подхода, прилаган от съюзника й „Хамас“.

Тя заяви, че сделката е разбила веднъж и завинаги илюзиите на онези, които вярват във възможността за напредък или възстановяване на правата чрез преговори или петиции към международната общност.

Това бе ясен намек заАбас, който оправда молбата за членство в ООН като опит да засили позициите на палестинците преди бъдещи преговори с Израел. Палестинското ръководство ще бъде под голям натиск да направи следващия си ход, каза Джордж Джакамън, политолог в университета Бир Зейт на Западния бряг. Гърбът на Абас е опрян о стената и той може да бъде принуден да направи нещо, за да запази вътрешната солидарност, каза той.

На дипломатическо равнище вариантите за Абас включват кампания за повишаване на статута на палестинците в ООН, ако молбата за пълноправно членство бъде отхвърлена. Те биха могли въз основа на това да предприемат съдебни действия срещу Израел в международни съдилища, например за военната офанзива през 2008-2009 г. в Газа.

Тази война доведе до резултат изцяло в полза на Израел. Близо 1400 палестинци бяха убити и само 13 израелци загубиха живота си. Като доминиращото екстремистко движение в подложената на израелска блокада ивица Газа, „Хамас“ сега държи под контрол другите групировки, които биха пожелали изстрелват повече ракети срещу Израел – тактиката, която предизвика израелската офанзива през декември 2008 г.

„Хамас“ обещава да осигури освобождаването на още затворници, макар че ентусиазмът му за акции от вида, който доведе до залавянето на Шалит през 2006 г., е охладен от сегашните му отговорностите в управлението на Газа.

Деликатната регионална ситуация може също да го разубеди да се впуска във военни авантюри в близко бъдеще. „Хамас“ се опитва да изгради отношения с новото правителство в Египет, а Сирия, където се намира ръководството му в изгнание, е изправена пред упорито народно въстание.

Според Мустафа Баргути, палестински политик и активист, размяната на затворници показва нуждата от действия за изтръгване на отстъпки от Израел. Не е задължително обаче бъдещата „съпротива“ да е свързана с насилие, уточнява той.

Мисля, че размяната на затворници идва в добър момент, потвърждавайки силата й в момент, когато всички палестински групировки възприемат ненасилствената съпротива, обясни той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.