Внимание: Псевдонаука!

Далаверата движи сведенията за детоксикация, антиоксиданти и др. такива

Няма такова нещо детоксикация, всичко, което се разнася из медиите като прибори и способи за извличане на отровите от човешкия организъм е шарлатания.

Около антиоксидантите има нещо, но разнасяното по медиите схващане за тях „в момента изостава само с около двайсетина години от научните данни”. Твърди го Бен Голдейкър в „Псевдонауката” (изд. „Изток-Запад”). Това – за територията на Великобритания и за медии от сорта Би Би Си, „Индипендънт” и пр.

„Ако книгата имаше мото като онези по тениските, то щеше да бъде: „Ще откриете, струва ми се, че нещата са малко по-сложни”, пояснява авторът. Целта му е да обясни как „маркетолози, лайфстайл гурута и алтернативни терапевти” ползват медиите за печалбарство на гърба на науката.

Като се „позовават” на науката и се възползват от мързела на журналистите и особено на склонността им да продават публиката си на рекламодателите. Горните 2 примера не са произволни. През 50-те години на ХХ век науката е в медиите предимно откъм техниката, сега – откъм медицината. Публиката се страхува за здравето си.

Медикът Голдейкър анализира медийното манипулиране на „научните данни” – в кавички, защото технологията е „подбор на черешките”. Цитират се само числа и резултати, които наливат пари в джобовете на хора извън науката.

Фармацевтичната промишленост е дежурният злодей. Грешка е търговията с хранителни добавки да се разглежда извън нея. Те са само началото на списъка.
Някога някой може би ще се заеме с обществените псевдонауки. Но там персонализирането на злодеите е по-опасно.

Социолозите поне на българска територия не смеят да го кажат, че измерването на рейтинги не е науката социология. Нобелистът по икономика Джоузеф Стиглиц го каза: „Тези нови резултати разкриват, че не съществува научна основа за презумпцията, че пазарите са ефективни”.

„Резултатите” са научните без кавички изследвания напоследък. Е и? Голдейкър предупреждава: „С разумни аргументи не можете да разубедите хората от схващания, които те не са приели с разумни аргументи”.

От Книжен Ъгъл

Виж и откъс от Псевдонауката

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.