Младите гърци търсят спасение в чужбина

в. Фигаро

Да се спасява, който може! Така дипломираните гръцки младежи отговарят на кризата и на плановете за драконовски бюджетни икономии, приемани един след друг в Гърция от началото на 2010 г. Примерите за масовото преселение на гръцката младеж в чужбина изобилстват.

Гьоте институт в Атина регистрира 70-процентно увеличение на младите гърци, записали се на курсовете по немски език. Северноирландска фирма за подбор на персонал предлага на младите гърци да работят в аква стопанства. Конференция за емиграцията (но само срещу покана) по посока на Австралия неотдавна събра 1000 млади дипломирани гърци за кандидати за емигранти.

За сравнение през 2010 г. едва 100 гърци се устроиха да живеят в Австралия. Гърците искат да напуснат страната си в разгара на кризата. Но този феномен остава невидим за официалните статистики. На базата на първите цифри, с които разполагаме, не можем да кажем, че през 2010 г. е имало повишение на броя на емигрантите, казва Джонатан Шалоф, експерт по миграциите в Организацията за сътрудничество и икономическо развитие. Той основава изводите си на информации, предоставени от американските, австралийските, канадските и шведските власти.

Разбира се, има голямо желание за емиграция, но има и реални препятствия пред това желание – езикова бариера, признаване на квалификациите и др., казва експертът. Но не това е единствената причина, поради която миграционните потоци на млади гърци са трудно доловими.

Младите гърци се насочват главно към страни от ЕС, посочва Лоис Лабрианидис, преподавател по икономика в Солунския университет. И тъй като няма нито граници, нито гранични проверки, ние не можем да отчетем колко точно млади гърци са напуснали родината си, допълва той.

Според него показателен в тази насока може да бъде броят на гърците, регистрирали се в европейския интернет портал CV Eures (европейски портал за трудова мобилност). През 2011 г. в него се записаха рекорден брой гърци – 15 500 души, което е два пъти повече, отколкото всички гръцки регистрации, взети заедно от създаването на портала през 1993 г. досега.

Младите бягат от Гърция, защото смятат, че страната им няма бъдеще. Динамиката на пазара на труда в Гърция е обезпокояваща. Безработицата достигна 16 процента, които е с 50 процента повече в сравнение с 2010 г. Сред младите тя е дори двойно повече (около 30 процента), казва Манон Домингес Дос Сантос, специалистка по миграциите в Университета на Източен Париж в Марн ла Вале.

В този контекст най-квалифицираните са също и най-мобилни. Те говорят най-добре чужди езици и отговарят най-добре на изискванията на пазара на труда в страните, които ги приемат, допълва експертката. Гръцката криза ускори феномена на изтичане на мозъци, който поразява Гърция от най-малко 10 години.

В навечерието на рецесията през 2007 г. 12,2 процента от гърците с най-много дипломи живееха в чужбина, тоест най-малко 876 000 души. Тези цифри не спират да набъбват. По данни на Фредерик Докие, преподавател в Университета Лувен, 4,5 процента от дипломираните гърци напускат родината си.

Това е по-малко в сравнение със също закъсалата Португалия, където напускащите са над 12 процента, но почти двойно повече в сравнение с Испания, която също е в криза. За сравнение едва 1,31 процента от дипломираните французи напускат Франция.

Изтичане на най-образованите мозъци към страни, предлагащи им необятни възможности – на такава съдба по принцип са обречени малки страни, като Ирландия или Литва. Гърция може обаче да се окаже специален случай, казва Фредерик Докие. Гърция е почти фалирала и по отношение на емиграция може да се получи лавинообразен феномен.

Ако елитите сред най-квалифицираните гърци започнат да прогнозират, че с кризата и бюджетните икономии всички млади хора ще напуснат страната, то тогава действително всички млади хора ще постъпят така, предупреждава експертът.

Това обаче ще породи един проблем. Най-квалифицираните елити са и сред най-големите данъкоплатци. От тях се очаква, че ще плащат най-висок дял от увеличените гръцки данъци. Така че като напуснат страната, тези хора изобщо няма помогнат за подобряване на положението там.

В по-дългосрочен план изтичането на най-квалифицираните младежи от Гърция ще застраши икономическия растеж на страната, защото ще нанесе удар на науката и новите технологии, казва Манон Домингес Дос Сантос. В продължение на повече от 20 години, между 50-те и 70-те години на 20 век, Гърция беше земя на емиграцията.

Страната обаче се опитва да извлече полза от диаспората си. Гръцкото правителство предложи тази година гърците в чужбина да финансират 3 милиарда евро от колосалния гръцки дълг – сума, която някои гърци отказват да платят.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.