Гърция преживява критични мигове

Генералната стачка прерасна в безредици. Снимка: ЕПА/БТА

Няма по-значима стачка в Гърция от тази, свикана вчера за 48-часа от двата синдиката ГСЕЕ и АДЕДИ. Всичко днес е затворено, а такава стачка страната не помни повече от 37 години насам.

Стотици хиляди са на улиците, а икономическият живот в страната е напълно замрял. Участието в демонстрациите е изключително високо. Дали обаче тази обща стачка ще провокира политически процеси, свързани с по-нататъшното управление на страната?

Причината за протестите е икономическа и тя е по-сериозна от всякога, тъй като ако парламентът приеме прословутия законопроект, жизненият стандарт на гърците за първи път след Втората световна война и Гражданската война ще падне безмилостно и ще върне страната с десетилетия назад. Логично е милиони гърци да реагират на една такава перспектива и да се гневят, за да предотвратят подобно нещо.

Правителството в Атина не успя да убеди де факто никой, че връщането на страната към 70-те и 60-те години е наложително, както то твърди, за да „бъде спасена Гърция“. Как обаче биха се почувствали, че са „спасени“ милиони работещи, младежи, пенсионери, малки и средни предприемачи, които ще бъдат изхвърлени в социалния Ад на безработицата и бедността?

Кабинетът смята, че е достатъчно парламентарното мнозинство от четирима депутати включително и на тези извън партията ЛАОС, на Дора Бакояни и някои други от Нова демокрация, ако е нужна помощ , за да промени толкова драматично живота на гръцкия народ. Социалистическото правителство се опира на факта, че е в състояние да използва при нужда властовите структури, каквито са полицията и армията, за да потуши протестните демонстрации.

Теоретично кабинетът има право. На практика обаче е невъзможно едно правителство да управлява, след като срещу него се е вдигнал почти целият народ. При това на бунт срещу правителството са се вдигнали държавните служители, тоест целият държавен апарат, който вече е обзет от неприятелски чувства и се държи враждебно с управляващите.

Сблъсъкът между правителството и работещите в Гърция обаче няма да приключи с общата стачка и с гласуването на законопроекта снощи той бе одобрен на първо четене от парламентарното мнозинство, а днес трябва да бъде гласуван в пленарна зала , защото влошаването на жизнения стандарт на населението ще стане постоянно и ще продължи още дълги години.

Кризата – политическа, икономическа, социална, ще стане ендемична и трайна. Общата стачка е катализатор на тези процеси. Това се разбира от висшите фактори от политическия, икономически и социален живот в Гърция. През тази седмица „се очаква да се решат много неща, може би всичко“, свързано с дълговата криза, заяви финансовият министър и вицепремиер Евангелос Венизелос.

В малкото дни, които остават (до срещите на Еврогрупата и на ЕС в края на седмицата), мнозина са вече тези, които очакват, а някои от тях даже вече работят, за да дадат ход на такива политически процеси.

Независимо от изхода на стачката обаче, тя ще трасира новата епоха, в която Гърция ще навлезе. Ако правителството успее да прокара законопроекта без парламентарни загуби, в Гърция ще настъпи продължителен период, през който страната ще върви назад, а кабинетът Папандреу ще сипе обещания за това, че някога тя ще просперира.

Ако обаче стачката и демонстрациите стигнат до там, че да провокират политически процеси, тогава вероятно Гърция ще тръгне по един много труден път за излизане от кризата.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.