„Комсомолская правда“: Русия губи от Евразийския съюз

Колаж: иносми

Руският премиер Владимир Путин създава нов съюз от бившия СССР, пише „Комсомолская правда“. В навечерието на 20-ата годишнина от разпадането на Съветския съюз премиерите на осем страни от Общността на независимите държави (ОНД) договориха в Санкт Петербург зона за свободна търговия.

Путин заяви, че документът „дава нова конфигурация на търговско-икономическите връзки в постсъветското пространство“ и в крайна сметка ще повиши конкурентоспособността на икономиките в страните участнички.

Според експерти на вестника обаче „основният бонус за Русия от интеграцията, лансирана от Москва, е геополитически“ – икономическите изгоди е почти невъзможно да се прогнозират, а междувременно руската икономика губи от интеграцията в постсъветското пространство.

Миналото лято руската Сметна палата посочи, че загубите за бюджета на Русия след влизането й в Митническия съюз са 158 милиона долара или близо 4,7 милиарда рубли. По-късно руският печат съобщи, че заради специалната формула за разпределяне на митата върху вноса между Русия, Беларус и Казахстан, Руската федерация губи около 18,5 милиарда рубли. Експертите са убедени, че подобен ще бъде и обемът на загубите от интеграцията с другите държави от ОНД, добавя „Независимая газета“ .

Печатът в Русия коментира и вчерашната санктпетербургска среща на Междудържавния съвет на Евроазиатската икономическа общност (ЕврАзИО) и Висшия орган на Митническия съюз (Русия, Беларус и Казахстан). Участниците „неуморно благодаряха на Путин: едни за заем, други за интеграцията“, отбелязва „Московский комсомолец“. „Интеграцията направо се бе превърнала в ключова дума“ след подписания договор за зона за свободна търговия, добавя вестникът.

Украинският премиер Микола Азаров съобщи пред колегите си от ЕврАзИО, че министерството на икономиката в Киев ще проучи техническите регламенти на Митническия съюз, за да прецени дали страната може да ги приеме. Путин нарекъл това „много важна стъпка“, но според „Московский комсомолец“ става дума „по-скоро за стъпчица“. Украйна все така не желае да влезе в Митническия съюз, но е готова да сътрудничи с него, смята изданието.

Киев се надяваше до края на годината да сключи споразумение за зона за свободна търговия с ЕС, но след като бившата министър-председателка Юлия Тимошенко получи присъда от седем години затвор, Евросъюзът се закани да замрази преговорите. Тъй че е разбираема и украинската „стъпчица“ с техническите регламенти, и безрезервното подписване на договора за зона за свободна търговия с държави от ОНД, коментира „Московский комсомолец“.

Беларуският премиер Михаил Мясникович припомни пред журналисти скорошната статия на Путин за Евразийския съюз и нарече сключения договор нова стъпка към създаването му, посочва „Комсомолская правда“.

Руският премиер заяви според „Комерсант“, че е прочел статия на беларуския президент Александър Лукашенко за интеграционните процеси и много я харесал. По думите на Путин, минути преди пресконференцията му било съобщено, че „Газпром“ е на път да сключи нови споразумения за беларуската държавна компания „Белтрансгаз“. „Това може да означава само едно: че Беларус окончателно се разделя с този актив“, твърди „Комерсант“.

Путин заяви, че „цените на руския газ за Беларус ще бъдат различни“, с което според вестника ще бъде платено за „Белтрансгаз“. Освен това руският премиер разказа, че „открил нещо ново у Александър Лукашенко“.

„Познавам го като убеден атеист, а ето че той цитира Библията (в статия за руския в. „Известия“). Това означава, че има сближаване не само на икономическа, но и на духовна основа“, обясни Путин.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.