Гърция затъва, Европа иска още болезнени мерки

Макар и в намален състав, парламентарното мнозинство на управляващата в Гърция социалистическа партия ПАСОК гласува снощи законопроекта с нови мерки за строги икономии. Европейската комисия признава провала на кабинета за договорените с кредиторите бюджетни съкращения, като едновременно с това натиска Атина да вземе нови, още по-болезнени мерки за икономии.

Според доклада на Европейската комисия бюджетният дефицит на Гърция тази година е стигнал до 8,9 на сто, рецесията за 2012 г. ще е по-дълбока – 2,8 на сто, гръцкият дълг ще достигне до 198 на сто от БВП на страната. Наред с това обаче, на фона на същата тази безизходица Комисията препоръчва намаляване на минималната заплата в Националния колективен трудов договор и налагането на допълнителни мерки за икономии в размер на 8,2 млрд. евро за периода 2013-2014 г.

Петият доклад за оценка на гръцката икономика, който се очаква да бъде представен днес на заседанието на Еврогрупата финансовите министри от еврозоната не поставя като условие за отпускането на шестия транш от 8 млрд. евро на Гърция премахването на колективните преговори със социалните партньори.

Споразумението, постигнато от правителството в Атина с т. нар. тройка, включваща представители на кредиторите от ЕС, ЕЦБ и МВФ, която определя като недостатъчни темповете на извършваните реформи в Гърция и настоява за „консенсус на политическите сили“, предвижда насърчаване на преговорите със социалните партньори с цел сключаване на национално тристранно споразумение за преодоляване на макроикономическите предизвикателства, по-силна конкурентноспособност, растеж и заетост, изтъквайки, че всички трябва да проявяват разбиране по отношение на орязания ръст на заплатите, минималните надници и националния колективен трудов договор.

Без да отива на диалог обаче, правителството според доклада замразява браншовите колективни договори до края на 2014 г., като предлага те да бъдат заменени с корпоративни договори. Докладът на Еврокомисията е апокалиптичен за състоянието на гръцката икономика, както и за размера на мерките, които ще бъдат взети:

първо, дупката в бюджета тази година остава голяма, бюджетният дефицит се влошава и ще стигне до 8,9 на сто,

второ, рецесията се задълбочава и прогнозата за нея догодина е, че ще стигне до 2,8 на сто срещу оаквания от 2,5 на сто,

трето, официалната безработица ще скочи до 17 на сто през 2012 г. от 16 на сто през 2011 г.,

четвърто, въпреки повишението на данъците инфлацията пада и тази година ще е 3 на сто, а догодина ще е под 1 на сто,

пето, тревожна е динамиката на дълга, който се определя като нежизнеспособен и се очаква да скочи до 198,2 на сто от БВП. Подобрение в тази насока се очаква от 2013 г. нататък, ако напредък отбележи разпродажбата на държавни активи в рамките на приватизационния план на правителството.

шесто, за края на март 2012 г. се изместват очакваните постъпления от 5 млрд. евро, които тряваше да дойдат от приватизации,

и седмо, устойчивостта на дълга зависи и от намаляването на лихвите, което ще допринесе за финансовата стабилизация на страната.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.