Сайт прави карта със снимки на изборните нарушения. Плакати на ГЕРБ навсякъде

Кметът на община Ботевград, кандидат от ГЕРБ, е поставил свой билборд на сградата на общината и използва общинския вестник за своя агитационна трибуна. Агитира със средства на общината – се казва в сигнала до сайта. Снимка: fairelections.eu

Най-много снимки с нарушения на изборите, получени в интернет сайта fairelections.eu, са за ГЕРБ. Накичени плакати на ГЕРБ на всякакви забранени места, а в Троян на първокласниците раздадени книжки с приказки, с послание и снимка на кмета от ГЕРБ на втора страница.
Блогърът Боян Юруков, програмист, който живее в Брюксел, помага на неправителствената организация Институт за развитие на публичната среда (iped-bg.org/bg) да открие сайта fairelections.eu.


(Юруков направи и сайта crime.bg, в който граждани подават сигнали при криминално нарушение в определен район – виж тук, също и сайта за изчезнали хора lipsva.com. Виж и интервю с Юруков тук).
На президентските и местни избори първия по рода си и изграден по изключителна технология сайт „Честни избори” се превръща в инструмент за измерване на честността на изборите. Този сайт е вид гражданско оръжие. Подобна платформа може да просъществува благодарение на гражданското съзнание и съвест. Нередностите се докладват лесно от потребителя – чрез мейл, чрез „Фейсбук” или„Туитър”. При подаване на сигнал се изисква да се посочи къде, какво и кога се е случило нарушението. Анонимността е гарантирана, като подалият сигнал изпраща име и телефон, достъпни само на модераторите и необходими според думите им в някои случаи за доуточняване на информацията.
В техническо отношение сайтът „За честни избори“ се задвижва от платформата Ушахиди (пр. от суахили „свидетелство”), създадена от група доброволци в Кения след силно оспорвани от опозицията президентски избори през 2007 г. Платформата е изградена на принципа „crowd sourcing” (букв. – източници от масата),  според който данните се набират от гражданите, т. е. информацията е без посредници на съдържанието и е от „първа ръка”. Системата се използва от години по цял свят. Както обяснява Боян Юруков, цялата информация се визуализира под формата на карта, или се структурира на даден признак, като например тежест или вид на престъплението. Към сигналите могат да се добавят снимки, клипове, адрес, коментари и т.н. Информацията на сайта е структурирана, чрез графики, снимки, карти, таблици.

Табела за населено място, облепена с плакати на Плевнелиев. Снимка: fairelections.eu

Табела за населено място, облепена с плакати на Плевнелиев. Снимка: fairelections.euЗаведение, облепено с плакати на ГЕРБ. Общински служители са обикаляли из София да искат от заведения и магазини да слагат такива плакати по витрините. Снимка: fairelections.euМагазин, облепен с плакати на ГЕРБ. Общински служители са обикаляли из София да искат от заведения и магазини да слагат такива плакати по витрините. Снимка: fairelections.euСайтът dnes.bg в 13 часа в изборния ден пусна информация с данни за изборните резултати до момента за кандидатите за президент. В информацията се посочват конкретно имената на кандидатите. Снимка: fairelections.euПавилион-офис, украсен с плакат на ГЕРБ. Общински служители са обикаляли из София да искат от заведения и магазини да слагат такива плакати по витрините. Снимка: fairelections.euКметът на община Ботевград, кандидат от ГЕРБ, е поставил свой билборд на сградата на общината и използва общинския вестник за своя агитационна трибуна. Агитира със средства на общината - се казва в сигнала до сайта. Снимка: fairelections.euКнижарница, облепена с плакати на ГЕРБ. Общински служители са обикаляли из София да искат от заведения и магазини да слагат такива плакати по витрините. Снимка: fairelections.euДетска книжка с приказки, раздадена на първолаците в Троян, в която има портрет и обръщение от кмета на ГЕРБ. Снимка: fairelections.eu

E-vestnik.bg проведе експеримент. Абонирахме се чрез специалното приложение да получаваме новини за сигнали за населено място по избор, в случая – София. Избрахме да бъдем уведомявани и междувременно сами ще следим всички категории нарушения: изборен туризъм, ползване на език на омразата, контролиран вот, купуване на гласове, нарушения в предизборната кампания, натиск върху избирателите, проблеми/нередности в организацията на изборния процес. Всички тези сигнали включват и изборния процес в чужбина.
Преди да се правят генерални заключения въз основа на данните, трябва да се направи една уговорка – въпросът за достоверността на данните остава отворен, именно поради плурализма на сайта. Самите автори казват, че на въпроса за достоверността няма еднозначен отговор. Всеки може да пусне оплакване или сигнал и теоретично остава възможността някой партиен привърженик или партия да „депозира” своя фабрикуван сигнал. Понякога е невъзможно потвърждаването на даден сигнал, пишат авторите на проекта. Поради това той може да се означи като „непотвърден”/маркиран е в червен цвят/, докато се получи нееднозначна информация. Ако потребителите имат съмнения за определен сигнал, добре би било на първо време той да се посочи за „непотвърден”, докато няма възможност за допълнително разследване. За достоверността може и да се гласува чрез натискане на бутон под сигнала. Дори новината да е с гриф: „потвърдена” обаче, факт е, че достоверността й не може да е 100-процентова, докато няма резултати от проведено официално разследване. Сам по себе си сайтът не е разследване, но при всички случаи би могъл да бъде чудесна основа именно за подобно проучване.
Допреди деня за размисъл вече имаше доста получени 122 сигнала на сайта. На всеки от тях има съответния надпис дали това е потвърдено или не. Сред сигналите например е тревожното съобщение с надпис: „Фалшиви списъци в София, кв. Симеоново”. В описанието се казва, че в София, кв. Симеоново,  „в секция 1 от общо 932 души поне 170 са фалшиви. На ул. „Здравец” 1 има само една малка барака и имота е необитаем, но се водят 48 човека. На ул. „Момин кладенец” 14 са регистрирани към 120. В една къща обикновено живеят до 8 човека. Други единични бройки са разхвърляни по разни адреси. Пращам и първата страница от изборите 2009-а, откъдето се вижда, че процесът с измамите е в развитие”.
Друг сигнал, още непотвърден, е от с. Асеново, община Стражица”. Отдолу се съобщава, че „…На 17.10.2011г. на събрание на ДПС в с. Асеново общ. Стражица кандидатът за кмет Румен Павлов (Рекетьора) раздаде 1000 кебапчета, 1000 кюфтета, 50 каси бира и друг алкохол на корем. На всички бяха раздавани и по 50-100лв., в зависимост от колко голям род си. Раздават големи суми пари в цялата община и казват, че вече са купили изборите. Вземете мерки, че е страшно тук. Вървят мутри и заплашват хората да гласуват за тях”.
Друг сигнал с надпис: „потвърдено” гласи, че служители на община „Надежда” в София разнасят плакати на ГЕРБ по магазините. Обяснява се, че служителите „обикалят магазини в района и питат собствениците им дали имат нещо против да сложат плакат на ГЕРБ на витрините си. При разговора става ясно, че са служители на общината. Естествено, търговците не отказват и поставят плакати на управляващата партия на витрините си”.
Според друг сигнал „Димитър Николов, кандидат за кмет на ГЕРБ в Бургас, използва общински средства за предизборна агитация”. В сайта на Димитър Николов- кандидат за кмет на ГЕРБ в Бургас (www.dnikolov.eu) в подпрозорец „Бъдеще“ е използван видеоклип изработен по поръчка на община Бургас, където Николов беше кмет, платен е с общински пари по проект за остров Св.Анастасия на „ФРИБУЛ“ ООД и се използва в предизборният му сайт за политическа реклама. Това е скандално и е нарушение на предизборният процес. Под конкретния сигнал могат да се видят и коментари във Фейсбук. Един потребител се възмущава, че „общинското не е бащиния”, а друг потребител коментира, че клипът е по спечелен от него проект и добавя въпрос: „Защо това да е нарушение?”.
Възможно е най-интересното, свързано със сигналите тепърва да предстои, защото на модераторите им отнема време да обработват получаваната информация. Сайтът междувременно е насреща – подобно на огледало на гражданската ни физиономия по време на избори.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.