Кой какво губи и печели от изборните резултати? (И правилният избор на читателите на e-vestnik)

Борисов на пресконференция на ГЕРБ обяви голяма победа за партията си, но не беше в много възторжено настроение. Снимка: от екрана

Почти нищо изненадващо нямаше на изборите, освен високия процент за Светльо от „Хиподил”, който изпревари някои професионални политици и е близо по резултат до Синята коалиция.
Предвижданията на социолозите почти се сбъднаха, с неголеми грешки. Резултатите (предварителни) са 39,7 на 29,8 на 14 процента. А повечето предвиждания бяха 37-45 на 27-33 на 8-13 процента. Някои социолози надуваха процентите на Плевнелиев на първи тур и намаляваха на Кунева, но това е от натегачество, а не поради грешка.

Грешките са допустими, макар че може да се дължат преди всичко на страха у част от избирателите, които лъжат при анкетите или въобще не искат да ги анкетират.
Да, страх имаше, особено в провинцията, по малките градове и села. И купуване на гласове имаше. Сега е рай за купувачите на гласове. Народът е обеднял, ромите са все по-необразовани поради липса на политика от държавата и т. н. Кой купува? Интересен въпрос. Който може. Но очевидно е, че парите са у властта…
Изборите ще се запомнят и с големи опашки и неразбории. Наистина такива избори досега за 20 години не е имало. Факт, който не може да го отмени това, че го казват Станишев и Калфин.

И куп изборни нарушения имаше, много от които от управляващата партия. Общински служители обикаляли магазини и заведения, и искали от стопаните да лепят плакати на ГЕРБ по витрините. Тон за нарушения даде самият премиер, като след гласуването в Банкя обяви пред журналисти, че партията му води убедително.

Магазин, облепен с плакати на ГЕРБ. Общински служители са обикаляли из София да искат от заведения и магазини да слагат такива плакати по витрините. Снимка: fairelections.eu

Нищо неочаквано нямаше и за кметове. Както предвидихме в e-vestnik, мнозинството софиянци ще си предпочетат Фандъкова, въпреки ужасяващата корупция в общината и драстични примери от София (виж тук). Социологическите проучвания показват, че 76% от софиянци смятат, че в общината има корупция, но иначе си харесват Фандъкова – приветливата учителска фасада на големия грабеж на София. Все пак тя слиза доста надолу в процентите от гласовете – от 67% на предишните избори, сега е около 50%. Тоест – на следващите избори няма да е тя.
В Бургас си избраха за втори път на първи тур кмет, който е осъждан за контрабанда. Като Борисов и той има тъмно минало, но е пич. И т. н.
По селата пък е ужасно. Емисари на ГЕРБ са обикаляли с черни джипове, ей така, да покажат присъствие и да стреснат малко простите хорица, за да се уплашат и изберат някой местен герберски бабаит за кмет.
А нечестният натиск на медии в полза на ГЕРБ и вулгарни клеветнически кампании срещу кандидати като Кунева са цяла отделна тема на разговор (виж малко примери тук).

Кой ще стане президент? Преднината на Плевнелиев е значителна, но Доган даде заявка, че ДПС сега чак ще излезе да гласува. И дори не всички от ДПС, а едни 300 000 гласа да се прибавят към Калфин, изборните резултати могат да се обърнат. Но по-вероятно е Плевнелиев да спечели.
Изборът му няма да е нещо трагично. Да, Борисов иска цялата власт, тика България към руския путински модел. Но у нас президентът има почти само представителни функции. В страни с подобни конституционни права за президент (Италия, Германия), той се избира от парламента, а не пряко.
У нас се създава излишно напрежение.

Голяма положителна роля изигра кандидатурата на Кунева. И двете водещи партии .- ГЕРБ и БСП имаха затруднения с избора на кандидат за президент и се бавиха дълго с него. Заради Кунева ГЕРБ се принудиха да извадят добри кандидати. За съжаление сполучливи министри бяха отстранени от правителството. Там не остават много компетентни хора. Но утре няма чак да се срамуваме от президента си, ако спечели Плевнелиев – само като си помисли човек, че можеше да е Цветанов… Самият Борисов каза – моята кандидатура е Цветанов, Плевнелиев бил много независим. Чак пък независим не е. Но, рано или късно, както всички президенти досега, Плевнелиев ще влезе в конфликт с онези, които са го издигнали – тоест с Борисов и безумната му партия. И ще прояви независимост, волю-неволю. Няма кой да търпи дълго грандоманията на Борисов, който обясни на пресконференцията в изборната нощ, че ГЕРБ – това е той. Фандъкова без него щяла да бъде директор на училище, Плевнелиев получил (от него) шанс да стане министър и да покаже какво може и т. н.

Анкетата на e-vestnik показа съвсем различни резултати от официалните за изборите за президент. Това ни кара да се гордеем, че имаме такива читатели.

Преди изборите в e-vestnik пуснахме анкета за кой кандидат-президент ще гласува читателят. Гласуваха 2672 души, което прави анкетата ни достатъчно представителна за читателите на e-vestnik.
В нея води Светльо Витков с 26%, на второ място е Кунева с 25%, трети е Плевнелиев с 19%, Калфин с 13% и т. н.
В e-vestnik сме доволни от своята читателска аудитория и се гордеем с нея. Всеки има право на избор. Ние не сме крили преди изборите предпочитанията си към Кунева и Светльо Витков. Това бяха и единствените кандидати за президент, с които направихме интервюта.
И се радваме, че мнозинството ни читатели имат такива предпочитания.
Дори да губят, кандидати като Кунева и Витков оказват влияние на целия изборен процес, притискат останалите партии да не се чувстват комфортни и сигурни победители и ги принуждава да дават обяснения, които иначе не биха дали.
Изборите днес, дори изказванията на пресконференциите след края на изборния ден, ориентират избирателя за следващите избори след 2 години, и дори следващите президентски и местни избори.
България има още дълги години да избира и избира, докато натрупа демократичните традиции, които има Западна Европа.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.