Защо Бъсеску напада ЕС?

в. Котидианул

Траян Бъсеску. Снимка: ромфакс

В събота на международното летище Хенри Коанда на тръгване за есенния Европейски съвет Траян Бъсеску направи няколко изявления, които оставиха европейците с увиснала челюст. Изкара ги отговорни за положението на Румъния, но и на Гърция. Още от първите изречения президентът се нахвърли върху европейските си колеги.

„Заради ситуацията в Гърция целият регион е заразен от недоверие и тук отговорността не е само на Гърция. Лидерите на еврозоната, които забавят безкрайно едно решение за Гърция, правят много лошо, и то не само на Гърция. Гръцките банки имат голяма експозиция на румънския пазар и естествено кредитният дефолтен суап (CDS) на Румъния нараства в резултат на нерешителността и закъсненията във връзка с Гърция, а от тази гледна точка нашата позиция ще бъде много твърда: Румъния не може да плаща до безкрайност за нерешителността на лидерите от еврозоната“.

Възможно е подобни твърдения да съдържат истината или голяма част от нея. Но дори и при такова положение подобно изявление на президента на Румъния е необичайно. На първо място, защото излиза много извън кода на политическите изявления като цяло. На второ място, Румъния не е в положението да прибягва към такива директни обвинения. Външната политика на Румъния държи страната в маргинално положение. В Европейския съюз все още фигурираме с две важни теми – присъединяването към Шенген и механизмът за сътрудничество и проверка ни правят зависими от вота на „обвинените“.

Нещо повече, съответното изявление, доста удобно във вътрешен план, беше направено и от името на премиера. За първи път през последните 22 години държавният глава си присвоява и правото да говори от името на премиера. Не че очаквахме друга гледна точка от негова страна или евентуален протест. Но съботната реч пред пресата представлява и прескачане на конституцията. Траян Бъсеску обяви пред камерите, че говори и от името на този, който от дълго време вече няма никаква лична гледна точка по никой важен въпрос за кабинета и за Румъния.

Но да се върнем към заядливото изявление на президента. Нима то имаше ролята да ускори европейските решения? Лично аз се съмнявам. Прочутите кадри с един Траян Бъсеску, игнориран от всички присъстващи на една подобна среща, изникват в паметта ми. В европейското пространство Траян Бъсеску вече не е събеседник, нито дори в Кишинев. Тогава какво може да е обяснението?

Задава се една още по-голяма криза и държавният глава побърза да подготви населението за една външна причина. Не той и режимът му са виновни за това, което преживяваме, и това, което ще дойде, а европейските лидери. Те закъсняха с решенията, а Румъния плаща още веднъж за „нерешителността на лидерите на еврозоната“. С други думи, румънците имат умен президент и сериозен премиер, но нерешителността и глупостта на европейците ги спъват.

Твърдостта на Бъсеску не може да идва оттук. Той не е човек, който се опитва да спечели благосклонността на народа. Той е наричал народа по какви ли не начини и го е изкарвал мързелив, без да се страхува от реакцията му.

Подобна атака на един държавен глава по адрес на президентите и премиерите от европейските страни не може да е случайна. Още повече, че на тях не им пука особено. Това, което каза президентът на аерогарата, беше по-скоро по вкуса на Вашингтон, отколкото на селяните от Гимпац и Клипичещ.

Че защо да гледа Бъсеску към Вашингтон, а не към Брюксел? Обясненията може да са различни. Във Вашингтон се смята за съюзник. В Брюксел е един вид беден и свадлив роднина. За Европейския съюз е беля, за американците – опорна точка. В същото време ми е трудно да повярвам, че американците са му поискали подобен камък в прозореца. Предвид това как се отнесоха към Бъсеску по време на последното му пътуване по американските земи, по-скоро са му казали само едно усмихнато „бай-бай“!

И все пак верният и отдаден американофил от Дъмбовица, гледан отвисоко от САЩ, дръпна един пердах на ЕС. Тоест на хората и страните, към които Румъния би трябвало да насочи повечето си надежди. Защо го направи? Само заради представлението ли? Или за да спечели вниманието и симпатията на американците? Или Траян Бъсеску, уплашен от ужасния край на Кадафи, се е замислил, че по-важно от европейската подкрепа и от реакциите на румънците е все пак да си гарантира протекция след края на мандата си на президент на Румъния.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.