Тих шпионски скандал между Москва и Берлин

В Германия е арестувано семейство, шпионирало в полза на Русия – Андреас и Хайдрун А. Генералната прокуратура разпространи в петък съобщение за печата по случая, но не уточни колко време е продължавала шпионската дейност и в полза на чие разузнаване. Германският печат обаче помести лични данни на престъпниците и сведения за дейността им, отбелязва „Росийская газета“.

„Шпигел“ съобщи на сайта си, че става дума за „руска шпионска двойка“ с австрийски паспорти, работела уж над 20 години за руската Служба за външно разузнаване. Според сп. „Фокус“, двамата поддържали постоянен контакт с Ана Чапман (руска агентка, прочула се покрай т. нар. шпионски скандал между Москва и Вашингтон миналото лято, б. р.). „Щерн“ съобщи, че шпионите от Германия редовно си разменяли информация с тези от САЩ на къси вълни, изброява руският официоз.

В неделя говорител на германската прокуратура отказал коментар, „за да не затрудни разследването“, и добавил, че са му „вързани ръцете“. „Абсолютно неясно е каква шпионска дейност би могла да развива арестуваната двойка в провинциален град“ като Марбург, където е била задържана жената, смята германски експерт, цитиран във вестника.

„Там, където са живели, няма нито военни заводи, нито обекти на НАТО, нито ракетни бази, нито влиятелни политически учреждения (…) Там няма дори кого да вербуваш“, изтъква той.

„Направо смешни“ са според него медийните твърдения, че арестуваната жена изпращала в Русия „тайни от автомобилното производство“. „Германски автомобили вече се сглобяват в Русия, а скъпите германски коли в Руската федерация са повече, отколкото в самата Германия“, казва той.

„Подозирам, че КГБ е вкарал тези хора в Германия още по времето на Андропов (оглавявал ведомството от 1967 до 1982 г., б. р.), а после ги е забравил. Тук няма и намек за истински шпионаж“, добавя германският политолог. „В суматохата на 90-те“ руските тайни служби може би са забравили да предупредят двамата, че геополитическата обстановка е коренно променена,“ иронизира „Московский комсомолец“.

„Може би тъкмо затова са използвали (…) инвентар от миналия век“, пише вестникът във връзка със съобщения, че жената била задържана, докато приемала шифровано съобщение с радиостанция. „Московский комсомолец“ сравнява двойката с радистката Кет от популярния руски сериал „17 мига от пролетта“, породил множество вицове, и с героя на друг „брадат виц, който не знаел, че войната отдавна е свършила, и по инерция продължил да взривява влакове“.

„Независимая газета“ цитира германски блогър, отбелязал, че „фалшивата идентичност, шпионският предавател и т. н. – тия неща приличат по-скоро на поддържано клише, отколкото на шпионаж“.

Поднесената история е съвсем в духа на миналогодишния доклад, в който германската Федерална служба за охрана на конституцията твърди, че Русия е сред „основните организатори на шпионска дейност срещу Германия“, добавя всекидневникът.

Засега обаче в Германия „май не се разгарят твърде шумни страсти около заподозрените съпрузи“ – и властите, и печатът ги наричат само „заподозрени“, посочва той. „Шпигел“ се тревожи, че случаят „може да обремени руско-германските отношения“. Няма обаче признаци, че някоя от страните иска да ги накърни при постигнатото равнище на взаимно партньорство, допълва „Независимая газета“.

Германската прокуратура не бърза да потвърди официално съобщенията в печата. Но ако се разбере, че цялата история не е журналистическа измислица, а истински шпионски скандал, той ще е първият в историята на руско-германските връзки след обединението на Германия, пише „Новие известия“.

„Комерсант“ твърди, че точните имена на двамата задържани са Андреас и Хайдрун Аншлаг от Марбург. Германското външно министерство не потвърждава официално, че става дума за шпионаж в полза точно на Русия. Руското посолство в Германия също заявило, че не е било търсено официално от властите за изясняване на случая.

При все това германски медии припомниха вече предишни шпионски скандали между Москва и Берлин. Последният бе преди година, а по-рано германските тайни служби неведнъж предупреждаваха за опасност от мащабен промишлен шпионаж от страна на Русия и Китай, посочва „Комерсант“.

„Може би скоро ще стане ясно какво представлява случаят – цирково представление за публиката, взела да скучае (…), или наистина са арестувани наши нелегални разузнавачи, както стана през юни 2010 г. в САЩ“, пише „Комсомолская правда“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.