Обама беше прав за Либия, но ще му помогне ли това за изборите?

Франс прес

Барак Обама. Снимка: Белия дом

Смъртта на Муамар Кадафи в четвъртък като че ли оправдава предпазливата стратегия на Барак Обама в Либия. Остава обаче въпросът дали този подход ще му донесе политически дивиденти в САЩ – след 13 месеца там предстоят президентски избори, а те се очертават трудни за държавния глава, управлявал дотогава.

Сваленият господар на Либия вече е в небитието и Обама може смело да се хвали, че е допринесъл за премахването на трима от основните врагове на страната му, като включим Осама бин Ладен, ликвидиран през май, и йеменския имам Ануар ал Аулаки, убит миналия месец.

При все това Обама влезе в либийския конфликт заднишком – колебаеше се дали да намеси американските сили в открит конфликт вече в трета мюсюлманска страна след скъпоструващите и съпроводени с жертви операции в Афганистан и Ирак. Заяви обаче, че е решил да го стори поради заплахата от хуманитарна катастрофа.

„Като президент отказах да чакам, докато видя кадри с кланета и общи гробове, и едва тогава да действам“, посочи той през март.

Обама избра подход, предвиждащ само въздушни атаки, и остави на по-преден план французите и британците; с това си навлече гневни нападки от страна на редица републиканци – негови противници. Те го упрекнаха, че „ръководи изотзад“, а други го обвиниха, че е превишил конституционните си прерогативи, започвайки бойни действия без съгласието на Конгреса.

Представители на администрацията му неспирно твърдяха, че режимът на Кадафи в крайна сметка ще се срути – пророчество, което се осъществи след падането на Триполи през август и след като една след друга се предадоха крепостите, верни на сваления режим.

Някои републиканци – противници на Обама, наистина приветстваха в четвъртък смъртта на Кадафи и намериха похвални думи за президента, но в лагера им се чуха и мнения, че САЩ още от началото не са удряли с достатъчна сила, за да ускорят развитието на нещата.

„Да вземеш добро решение понякога означава да го вземеш в необходимия момент и в нужния мащаб. Според мен, в този план президентът не сполучи“, заяви например в четвъртък сенаторът Марко Рубио, изгряваща звезда на консерваторите.

Но да не забравяме, че след смъртта на Бин Ладен, Ал Аулаки и Кадафи Обама изглежда е „ваксиниран“ срещу всички традиционни атаки на републиканците по повод предполагаемата мекошавост на президентите демократи, що се отнася до националната сигурност.

Като основни теми в кампанията за президентските избори през ноември 2012 г. обаче се очертават икономиката и високата все още безработица в САЩ. Рейтингът на Обама, тласнат нагоре през май от смъртта на Бин Ладен, спадна после отново и се задържа около 40-те процента, а обезпокоителните данни за икономиката междувременно се множат.

Удостоен с Нобелова награда през 2009 г., още несвършила и първата година от мандата му, Обама се погрижи в четвъртък да отбележи, че либийската операция „показа способността ни да действаме в съгласие като международна общност“, и добави, че се „гордее“ с това.

Французите и британците бяха поставени на предни позиции в либийското небе, но въпреки това решаващ бе приносът на САЩ: с оглед на необходимото снабдяване и разузнавателни данни такава операция може да организира само Вашингтон. Американски безпилотен апарат е бил използван и при атаката срещу конвоя, с който се е движел Кадафи, съобщи Пентагонът.

„САЩ ръководеха изотзад – повечето действия във въздуха бяха водени от други“, отбеляза Лес Гелб, експерт във вашингтонския мозъчен тръст „Съвет за външни отношения“. „Съединените щати обаче бяха ключовото звено в тези операции“, изтъкна той.

Прочее, в Либия администрацията на Обама се отклони от стратегията, прилагана спрямо другите революции от „арабската пролет“: да ги подкрепя, без да се намесва директно, за да не подразни допълнително общественото мнение.

Все още няма яснота може ли този метод да се използва в Сирия, станала също арена на кървави репресии. За тази държава намекна Обама в четвъртък, като увери: „Днешните събития доказват за пореден път, че в крайна сметка силовите режими винаги изчезват“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.