Кристина Кирхнер печели нов мандат с икономически разцвет

Ройтерс

Левоцентристката президентка на Аржентина Кристина Фернандес (Кирхнер) бе преизбрана вчера с решително мнозинство след като гласоподавателите признаха неконвенционалната й политика за продължителен икономически растеж.

Резултатът бележи драматична промяна в съдбата на една лидерка, която според някои критици може би трябваше да напусне властта по-рано след като гневни протести на фермери и гласоподаватели от средната класа разбиха рейтинга й скоро след встъпването й в длъжност.

С 96 процента избирателна активност, Фернандес получи 54 процента от вота и голяма преднина от 36 процентни пункта пред най-близкия й съперник, кандидата на социалистите Ермес Бинер.

Нито един аржентински лидер не е печелил толкова много гласове след като генерал Хуан Доминго Перон бе избран за трети път с 62 процента през 1973 г.

„Ако преди две години някой от нас бе казал, че това е възможно, сигурно щяха да ни помислят за луди“, заяви през сълзи 58-годишната Фернандес пред хиляди привърженици, които препълниха площада в центъра на Буенос Айрес пред розовия президентски дворец.

„Трябва да се направи още много, но ако някой бе видял страната преди 2003 г., ще разбере колко голям напредък сме постигнали“, заяви Фернандес в реч, в която често споменаваше за покойния си съпруг и бивш президент Нестор Кирхнер, управлявал между 2003 г. и 2007 г.

Когато Нестор Кирхнер почина от инфаркт преди година, мнозина смятаха, че това е краят на особеното съчетание между държавна намеса, тежки социални разходи, националистична реторика и защита на човешките права.

Вместо това смъртта му отприщи вълна от съчувствие към жена, която изведнъж започна да бъде харесвана повече и признание за ролята на Кирхнер да помогне на страната да се изправи на крака след тежката икономическа криза през 2001 – 2002 г., която доведе до обедняването на милиони души и завърши с най-големия дългов дефолт в историята.

Въпреки двуцифрената инфлация и други признаци на напрежение на фона на влошаването на световната икономика, икономиката на Аржентина нараства с около 8 процента на година и страната си върна част от славата на „житницата на света“ с увеличаване износа на жито. Безработицата е най-ниска от 20 години насам.

Разединената опозиция и доверието на гласоподавателите в доброто здраве на икономиката помогнаха на Фернандес да превърне съпричастността към вдовишкия си статус в солидна електорална подкрепа.

Преди две години избирателите наказаха конфронтационния подход на Кирхнер при решаването на фермерския конфликт като гласуваха за опозицията на междинните парламентарни избори, но според анализатори вчерашните резултати ще й помогнат да си върне крехко работещо мнозинство в Конгреса.

„Направиха и добри, и лоши неща, но това, което има значение е, че за първи път има план за страната, който включва всички аржентинци от всички класи“, заяви 25-годишната режисьорка Малена Хуанатей, която се присъедини към хилядите привърженици в центъра на Буенос Айрес.

Но лесното преизбиране на Фернандес опроверга яростната опозиция срещу агресивния й стил на управление, характерен за Перонистката партия, която десетилетия доминираше аржентинската политика.

Неотдавнашният удар върху икономисти, които пресметнаха двойно по-голяма инфлация от официално обявената от една дискредитирана държавна статистическа агенция, разкрива спорните методи на Фернандес, които някои критици оприличават на тези на венецуелския президент Уго Чавес.

Фирмите редовно са принуждавани да сключват споразумения за контрол на цените – главното оръжие на Фернандес срещу увеличаване на цените – и сделки за увеличаване на износа на фона на намаляващия търговски излишък.

През 2008 г. в разгара на световната финансова криза, Фернандес втрещи финансовите пазари като национализира частните пенсионни фондове. Година по-късно, тя уволни директора на централната банка, след като той отказа да отпусне чуждестранни резерви за плащане на дълга.

Подобни мерки, съчетани с висока инфлация и слаба валутна и фискална политика, са наблюдавани със скептицизъм на Уолстрийт, където икономистите са на мнение, че третата най-голяма икономика в Латинска Америка може би върви към рецесия с влошаването на световните условия.

Фернандес очерта малко конкретни политически предложения, като обеща само да „задълбочи модела“. Малцина анализатори смятат, че тя ще промени курса, освен ако не бъде принудена заради забавяне на икономиката в съседна Бразилия или по-ниските износни цени на аржентинската соя. Възстановяването на работещо мнозинство в Конгреса ще закрепи управлението й.

„Очакваме сегашният политически курс да бъде запазен в общи линии“, заяви Алберто Рамос, главен икономист в Голдман Сакс.

„Контролът върху Конгреса ще доведе до значително концентриране на власт и ще предостави на правителството законодателна подкрепа за някои от мерките му за държавна намеса в управлението на икономиката“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.