Хаосът на изборите е от неграмотните хора на ГЕРБ в комисиите. Не се знае какви са резултатите

Незапомненият хаос на изборите има елементарно обяснение – твърде много хора на ГЕРБ в избирателните комисии.
Че те са твърде много, беше констатирано и от международните наблюдатели на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Нейните докладчици заявиха, че има небалансиран състав на комисиите на всички нива и доминират хората на ГЕРБ.

И тъй като режимът на Борисов – точно така трябва да се нарича сегашната власт – беше напълнил всички комисии с неграмотните си хора, резултатът беше хаос навсякъде из страната. Не става въпрос само за чакането на хората да гласуват и за чакането по нощите на хора с чували с бюлетини.
Шефката на Общинската избирателна комисия в София Марина Белчева съобщи, че в 80% от протоколите на избирателните комисии е имало допуснати грешки и поради това е станало забавянето и чакането с чували през нощта пред зала „Универсиада” в София.

А секретарят на същата ОИК Диана Тонова съобщи, че всички протоколи са сгрешени, като има случаи някои от тях да са връщани по 11 пъти за поправки. Бива два, бива три пъти, ама 11 пъти е очевидно доказателство не за правна неграмотност, а направо за тъпота.
И това става в София, може да си представи човек какво е из страната, където емисарите на ГЕРБ обикалят с черни джипове (виж тук) и всеки местен служител или член на избирателна комисия, независимо от коя партия, застава мирно от страх, че утре ще им е в ръцете на същите тия.

Няма никакво съмнение в по-ниското културно-образователно равнище на сегашната власт, в сравнение с всичките предишни от 20 години насам. И не само в грамотността е разликата. Например властта на Костов навремето беше не по-малко агресивна към опозицията, позволяваше си да мачка медии, журналисти и т. н., но все пак спазваше някаква елементарна почтеност. Сегашната власт напомня поговорката „По е лоша простотията и от лошотията”.

Двама депутати от ГЕРБ в явно нарушение на закона влязоха в ОИК София в зала „Универсиада” през нощта на изборите. Те се оправдаха, че не били там като депутати, а като партийни представители. Шефката на ЦИК Негенцова каза, че иска обяснение, защото по закон там нямат място никакви партийни представители, още по-малко депутати.
В отговор депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров, който е един от двамата нарушители, каза: „Той (кодексът) не е свещена крава“.
На фона на тази простотия обясненията на ПАСЕ, че комисиите не трябва да бъдат съставени от партийци, и особено ЦИК трябва да бъде независима и съставена от професионалисти по изборите, едва ли имат някакво значение.

––––––-

* За пояснение на някои читатели – коментар, който е подписан с името на изданието, е редакционен коментар, т. нар. editorial, който изразява мнението на редакцията. 

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.