Вик от СИК: Малоумна организация, не съм сигурен, че балотажът ще се проведе

Автор: the_european

Членове на изборни комисии сред чували с бюлетини в зала „Универсиада“. Снимка: Петър Кърджилов

Аз съм пряк участник в изборите като председател на СИК (не че е важно, но от квотата на ГЕРБ), но се възприемам по-скоро ЖЕРТВА на ЦИрК. Успяха да ме отвратят веднъж и завинаги от правенето на избори по български. И аз никога повече няма да си позволя да участвам в такова идиотско нещо, организирано от хора с многократно по-ниски интелектуални и организационни способности от мен.

Порових се да видя що за хора са ЦИрКаджиите – уж достойни и умни хора, юристи и математици (сигурно, за да смятат по-добре наум), но ако работеха в бизнеса, не биха им поверили да управляват тоалетна, камо ли нещо по-важно. ТЕ НЕ СТАВАТ ЗА НИЩО. Изборните секции никога не биха могли да обработят повече от 50% от хората с право на глас в рамките на един ден.

Някой мисли ли, ЧЕ ЦИрКАДЖИИТЕ СА ПРАВИЛИ СИМУЛАЦИЯ НА ГЛАСУВАНЕ В ТИПИЧНАТА ИЗБОРНА СЕКЦИЯ, засекли са средно време за обработка на един гласоподавател, разчели са всичко, дали са толеранс от примерно 15%, предвидили са, че напълно случайни хора ще изпълняват техните МАЛОУМНИ методически указания и така са определили капацитета и броя на секциите? Някой някога смятал ли е капацитет и брой на хората, приемащи протоколи от СИК? Не, не и не!

Наместо протоколите и правилата да са възможно най-простите и лесни за изпълнение, те бяха възможно най-трудните и най-объркващи. Протоколите съдържаха НАПЪЛНО ИЗЛИШНИ уловки, по които да се правят засечки, по които да се види дали примерно невалидните бюлетини са вписани в графата по член 180, а не по член 181. Това е толкова маловажно, а в крайна сметка така направените протоколи му придадоха основна тежест. И СЪЗДАДОХА ПРЕДПОСТАВКА ЗА ОПОРОЧАВАНЕ НА ИЗБОРИТЕ.

Защото видях с очите си колеги от СИК, върнати заради незначителни формулярни грешки, как си пренаписваха протокола (от резервните формуляри) НАЧИСТО, подписваха се и за членовете, които отдавна си бяха в къщи, за да го предадат вече КАКТО ТРЯБВА, ОПРАВЕН.

Естествено, че никой не е броял наново бюлетините, защото 1) това отнема часове и 2) повечето членове отдавна са си тръгнали и никакви заплахи на председателя не може да ги накара да дойдат наново. В крайна сметка НАСИЛА ХУБОСТ НЕ СТАВА, А И НЕ ВСИЧКИ СМЕ ДЪРЖАВНИ ЧИНОВНИЦИ С ПО 60 ДЕНА ПЛАТЕН ОТПУСК И БЕЗКРАЙНО „ПЛАВАЩО” РАБОТНО ВРЕМЕ.

Имаше много възрастни хора, майки с малки деца или бременни – никой от тях не може да си позволи да участва в 40 часов фарс. Всички предаващи протоколи колеги стъкмяваха нещо, само и само да задоволят гадния чиновник и да се махнат по-далеч от това малоумие. Нашата секция нямаше нито една грешка, затова пък дойдохме да предаваме късно, защото броихме бюлетините и попълвахме протоколите внимателно.

Аз съм бая умен човек, но ми трябваха поне 10 минути, за да схвана смисъла на устройството на протоколите и да видя уловката в тях. Лично аз ги попълних и не дадох на никой да ги пипа – в крайна сметка това се оказа правилната тактика.

Но отидохме да предадем късно, дадоха ни голям номер в крайна сметка ГОЛЯМ ПРАЗ, че бяхме изрядни и бяхме направили всичко по устав, след като колеги преди нас на опашката, бързали да дойдат първи, бяха правили грешки и блокираха работата по приемането на изборните протоколи.

Според мен протоколите трябва да са максимално прости и да се приемат такива, каквито са, дори и да имат незначителни грешки. И без риск да чакаш 15 часа, за да не бърза никой и да прави грешки при нещо толкова важно.

Защото броенето непосредствено след изборния ден в присъствие на членове, застъпници, представители на ПП и наблюдатели вече е минало. Резултатът от броенето на гласовете вече е бил нанесен в протокола пред всички тези хора, всички са се подписали. И КРАЙ. Никой не би трябвало вече да оспорва написаното в протокола, дори и да има дребни несъответствия.

Смея да твърдя, че хората, приели да участват СИК, са най-съвестните и свестни българи, гръбнакът на нацията и на държавата. При това тези хора са калени в българската мизерия и малоумие, свикнали са на всевъзможен идиотизъм. Щом тези хора се огънаха и нервите им и физическите им сили не издържаха, значи са прескочени ВСЯКАКВИ ГРАНИЦИ.

След тези избори не знам кой повече би приел да работи в СИК и да се подложи на това унижение и за 1000 лв. Не съм сигурен въобще, че балотажът ще се проведе. Аз все още се колебая дали да участвам, но ако приема, то ще е за последно. Убеден съм, че това малоумие въобще не е за първи път, просто сега малоумието и хаосът минаха всякакви граници.

Текстът е от форума на в. „Дневник

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.