„Единна Русия“ вади програма на импотентна партия

В Русия масово наричат партията на Путин „Партия на мошеници и крадци“. Пародия на емблемата на „Единая Россия“

Партията „Единна Русия“ (ЕР) и Общоруският народен фронт (ОНФ) дълго време правиха пиар на своята Народна програма; незнайно защо обаче упорито не я показваха пред обществеността. И ето че най-подир документът видя бял свят – публикуван бе през нощта срещу вторник на сайта на властовата партия, пише „Московский комсомолец“.

Представители на ЕР обясняват, че Народната програма съдържа намеренията на партията за близките пет години – след парламентарните избори в Русия на 4 декември.

Документът „до голяма степен представлява събрани ведно инициативи“, лансирани по-рано от руския премиер Владимир Путин и президента Дмитрий Медведев. В програмата не става и дума за що-годе сериозни системни промени в политически и икономически план, пише вестникът.

При анализа на текста „Московский комсомолец“ открива „интересна тенденция: част от предложенията досега бяха активно отхвърляни от партията на властта и от чиновниците, а друга част всъщност вече е затвърдена в законодателството“.

Експерти коментират, че предложенията са популистки и слабо се различават от тези на опозицията. Прогнозират обаче, че точно с тази програма Владимир Путин ще се яви като независим кандидат на президентските избори през 2012 г., отбелязва „РБК дейли“.

Изданието изрежда някои моменти от програмата, редактирана според него „така, че да пасне на новия (партиен) лидер“ – президента Медведев, оглавил листата на „Единна Русия“ след нейния предизборен конгрес през септември.

В документа вече широко се използва думата „модернизация“, предлага се по-специално обществен контрол върху телевизията, пълна забрана да се рекламира алкохол извън местата, където се продава, забрана за тютюнопушене на обществени места, формиране на младежки землячества, мерки за подобряване на жилищните условия в Русия, посочва всекидневникът.

„Програмата изобилства с обещания“, изтъква той. Обещано е например „да нарасне двойно задоволството от качеството на медицинската помощ“, хората да чакат най-много 20 минути на опашка в поликлиниката и 15 минути – да пристигне „бърза помощ“, лекарствата за деца до 12 години да са безплатни.

Предлага се минималните заплати в Русия да бъдат увеличени до жизнения минимум, държавата пряко да подкрепя бизнеса, свързан с високи технологии, а цените на услугите на естествените монополи „да се замразят на равнището на инфлацията“. Предложено е също да се обединят в единен следствен орган вътрешното министерство, Федералната служба за сигурност и други ресорни ведомства, по-специално за да се премахне „нездравата конкуренция“ в тази сфера, допълва вестникът.

Парламентарната опозиция изразява скептично отношение към програмата на ЕР. „Всичките им добронамерени предложения са изхвърлени в канализацията от бюджета, който се приема, сиреч просто са неосъществими“, отбелязва лидерът на руските комунисти Генадий Зюганов.

Според експерти, документът не изглежда като програма на управляваща партия – той не дава представа за курса, който партията смята да следва, пише „Комерсант“.

Ако това е програма на властова партия, „подобна партия не може да говори с такъв език – „добре би било“, „ако например“ „някак“, отбелязва политолог, цитиран в материала. Според него, една партия на властта трябва ясно да информира в програмата си „какво ще направи, как ще го направи и в какви срокове“. „Народната програма“ обаче не съдържа нищо подобно“, подчертава той.

В новия документ са включени някои идеи на опозиционни партии и дори предизборни обещания на самата „Единна Русия“ от минали години – неизпълнени обаче според Оксана Дмитриева, депутат от „Справедлива Русия“, пише „Комерсант“.

Дмитриева напомня пред вестника, че през 2003 г. ЕР обеща в манифест „през 2005 г. всеки гражданин да получава свой дял от природните богатства на Русия“, „през 2006 г. всеки да има работа според професията си“, „през 2008 г. всяко семейство да има собствено благоустроено жилище“.

Вестникът цитира и Сергей Иваненко от ръководството на опозиционната партия „Яблоко“, който предрича, че новата програма на властовата партия „има живот точно до 4 декември, а на 5 декември всички ще забравят за нея“.

„Независимая газета“ помества откъс от програмата, според който „проблемите с вътрешната миграция и свързаното с тях тревожно нарастване на националистическите нагласи сред руската младеж“, а също и други етнически въпроси, „изискват анализ, широка обществена дискусия и адекватни държавни решения“.

Просто е срамно да се представя пред хората подобно „творчество“, заявява за вестника руски аналитик. „Също като съветския израз „у нас няма секс“, напомня той изказване на съветска участничка в телевизионен мост със САЩ по време на перестройката през 1986 г.

„И то след всички събития в страната напоследък“, възмущава се експертът, като изброява „многохилядните протестни демонстрации и още по-многолюдните мюсюлмански празници в Москва. И изостреното внимание към етническите проблеми от страна на първите лица в държавата. И неприключилата всъщност гражданска война в Северен Кавказ“.

Тази програма е „ново доказателство, че „Единна Русия“ е импотентна партия, която нищо не може да направи сама“, заключава наблюдателят, говорил пред „Независимая газета“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.