Колоритни личности атакуват президентския пост в Ирландия

ДПА

Гей активистът Дейвид Норис провежда оригинална кампания преди изборите за президент на Ирландия. Снимка: официален сайт

Не е изненада, че предизборната кампания за президент на Ирландия е изключително драматична поради участието на кандидати като бивш лидер в ИРА, активист за правата на хомосексуалистите, поет и победител от Евровизия, участващ в кампания против аборти.

Фактът, че тези колоритни личности са затъмнени от почти неизвестен предприемач, който заявява, че ще върне страната към развитие, е знак за времената на рецесия.

С приближаването на края на кампанията преди изборите в четвъртък, изглежда, че някогашният фаворит Майкъл Д. Хигинс, кандидат на лейбъристите, поет и бивш министър на изкуството, може да бъде победен от независимия бизнесмен Шон Галахър.

Неизвестният 49-годишен аутсайдер Галахър стана известен като участник в телевизионното шоу „Бърлогата на дракона“, в което участниците разкриват своите бизнес идеи, за да насърчат капиталисти да им осигурят инвестиции.

Галахър твърди, че може да прехвърли предприемаческите си умения към президентската роля. Фактът, че президентът не разполага с правомощия да въздейства на икономическите резултати, не вреди на кампанията на Галахър.

Отказвайки да използва язвителна реторика и придържайки се към своята позитивна бизнес мантра, той увеличи подкрепата си от 9 процента преди три седмици на 41 процента миналата неделя според проучване, публикувано от вестник „Сънди Индипендънт“.

Възходът на Галахър е в контраст със спада в популярността на заместник-първия министър в Северна Ирландия Мартин МакГинес, който изглеждаше като сериозен претендент с влизането си в надпреварата. Но след като медиите разнищиха миналото му, свързано с ИРА, кампанията на заместник-първия министър на Северна Ирландия се провали.

МакГинес, който през последните три десетилетия еволюира от командир в ИРА до втори човек в правителството на Северна Ирландия, периодично обвинява медиите в Дъблин в пристрастност.

Кулминацията бяха дебати по националния ефир на 12 октомври, когато му зададоха въпроса как съвместява католическата си вяра с „участието в убийството на толкова много хора.“ МакГинес отвърна, че е „жертва на показен процес по телевизията“.

Имаше още една драматична среща, когато син на ирландски войник, убит от ИРА през 1983 г., се обърна към МакГинес по време на предизборна проява и поиска да разбере името на убиеца на своя баща.

Обстоятелството, че като президент МакГинес ще бъде командващ на ирландските въоръжени сили, поражда недоволство сред голяма част от политическия елит.

За управляващата партия „Фина Гейл“ също е притеснителен и фактът, че нейният кандидат Гей Мичъл със своите 8 процента подкрепа е два пункта зад МакГинес в социологическите проучвания.

Друг кандидат, чиято подкрепа значително спадна в последните няколко седмици, е независимият сенатор Дейвид Норис. От фаворит с 37 процента през юли сега подкрепата за него се снижи до 9 процента.

Правозащитникът и гей активист първо си навлече неприятности, след като се разчу за негово старо интервю пред музикално списание, в което той изрази двусмислени виждания за възрастта на пълнолетие.

След това през август той изпадна от надпреварата заради писмо, написано до израелски съдилища, пледиращо за милост за неговия бивш партньор, обвинен в доказано изнасилване на 15-годишно момче.

Норис отново се върна в състезанието в средата на септември, след като го приканиха за това, но не успя да възстанови първоначалната инерция. След като отказа да публикува още писма, написани от името на бившия му партньор, нападките на медиите станаха още по-силни и накараха много хора да се запитат дали подобно отношение няма да предотврати появата на кандидати в бъдеще.

Единственият недостатък, който медиите успяха да намерят у Майкъл Д. Хигинс, е неговата възраст. Беше отбелязано, че Хигинс, който е на 70 години, изглежда болнав и е твърде стар за длъжността. Сега той е зад Галахър с 31% в допитването на „Сънди Индипендънт“.

Славата му на много успешен министър на изкуството, който основа първата телевизия в Ирландия на ирландски език през 90-те години, и на изявен учен може да се окаже недостатъчна за спечелването на президентския пост.

Друг кандидат, чиято кампания се базира на приноса към обществения живот, е независимият кандидат Мери Дейвис, президент на Параолимпийските игри в Европа и Евразия и изпълнителен директор на параолимпийските игри, когато Ирландия беше домакин на събитието през лятото на 2003 г.

За лош късмет на кампанията й тя получи повече внимание за обработената й с фотошоп снимка на предизборните плакати и събира едва 2 процента от гласовете в анкетата.

Дейна Роузмари Скелън, бивш победител на конкурса Евровизия и член на Европейския парламент за един мандат, има само 1 процент подкрепа според проучването на „Сънди Индипендънт“.

Дейна, независим кандидат, също имаше болезнена кампания поради излезли наяве съдебни семейни спорове в медиите, които я атакуваха също и за нейните консервативни католически възгледи.

С белези от битките в предизборната кампания, определяна като „безсъдържателна“ и „злостна“, кандидатите и електоратът ще въздъхнат с облекчение, когато най-накрая настъпи изборният ден.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.