Прочутите отношения „Меркози“ са разклатени от кризата

Асошиейтед прес

Никола Саркози посреща Ангела Меркел в Елисейския дворец. Снимка: официален сайт

Те бяха толкова близки по едно време, че хората започнаха да ги наричат „Меркози“. Но човек винаги може да очаква парите да развалят едни прекрасни отношения.

Германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози все още разговарят по телефона всеки ден и често се срещат на вечеря. Но сега, когато наближава поредната среща на високо равнище на европейските лидери в сряда, те обсъждат предимно само финансите, които ги разделят – няколкостотин милиарда евро.

От своето създаване преди половин век Европейският съюз разчита на силната връзка между някогашните врагове Германия и Франция, които да поемат водачеството и да изграждат все по-силна връзка. Финансовата криза подлага този център на все по-голям натиск. И това си личи.

За известно време отношенията „Меркози“ вървяха надолу. Докато кризата с еврото се проточва от една среща на върха до друга, а непостоянните пазари вървят нагоре-надолу, лидерите на двете съседни държави отслабват своята прегръдка.

На срещата на високо равнище на ЕС в неделя Меркел и Саркози застанаха един до друг, когато се появиха пред международните медии, представяйки единен фронт във време, когато се борят да намерят общо решение на финансовата бъркотия, която се превръща в най-разделящия въпрос в Европейския съюз.

„При безпрецедентната финансова криза, с която се сблъсква еврото, за Германия и Франция е от основно значение да говорят в един глас“, каза Саркози.

Общото им послание обаче беше, че те не са успели да постигнат осезаем напредък и са отложили всички решения за следващата набързо свикана среща на върха в сряда. Това е доста рисковано, защото от лятото пазарите се разтърсват при всяко отлагане на вземането на решения или проява на колебание в кризата с еврото.

Така че Меркел и Саркози са подложени на все по-голям натиск да представят силни предложения, които другите в ЕС почти неизбежно ще трябва да последват. „Канцлерката и аз сме непоколебими“, каза Саркози. Но не може да се отрече, че техните две страни имат различни програми, що се отнася до кризата.

Меркел възприема пестелив, упорит подход, като се опитва колкото се може повече да защити данъкоплатците от това да трябва да спасяват прахоснически държави като Гърция. Тя също така грижливо пази независимостта на Европейската централна банка и иска да я държи далеч от спасителния фонд на ЕС. Като страната, която предоставя най-много средства, Германия има най-голямо влияние.

Франция има втората по големите икономика, но Саркози трябва да се тревожи за френските банки, които са силно обвързани с няколко държави в ЕС, намиращи се на ръба на фалита. Той отчаяно се опитва да предпази тези финансови институции от загубата на прекалено много пари при кризата, тъй като това би могло да се отрази на шансовете му за преизбиране през май.

Но бедите на Франция лесно биха могли да се превърнат в проблем и за Германия. Ако Франция бъде принудена да измъква от затруднение своите банки, нейният отличен рейтинг би могъл да бъде заплашен, което да повиши кредитните разходи на Париж и евентуално да дестабилизира цялата спасителна структура на еврозоната. Така че, независимо какви разногласия имат помежду си, в крайна сметка съдбите им са взаимно свързани.

Тези, които се надяват тази седмица да има затопляне във френско-германските връзки, ще отбележат, че четиригодишните отношения между двамата лидери са преживели достатъчно възходи и падения. След като беше избран през 2007 г., Саркози веднага премина Рейн, за да постави началото на едно прекрасно приятелство.

Скоро обаче той и Меркел влязоха в спор за бюджетните мерки – пак за пари. Но Европа често отново ги сдобряваше – както стана през октомври миналата година, когато те се споразумяха в морския курорт Довил в Нормандия за мерки за овладяване на дълга и неплатежоспособността и подпечатаха това с разходка из града.

По-рано тази година тяхното единство доминираше на европейската среща на върха, на която беше обявена обща инициатива за подкрепяне на еврото и повишаване на конкурентоспособността на всички членове на еврозоната.

Все пак нещата не станаха по план и оттогава кризата се влошава. Проблемите станаха толкова тежки, че Саркози замина за Франкфурт за среща с Меркел миналата седмица и пропусна раждането на собствената си дъщеря от първата дама Карла Бруни. В неделя Меркел даде мече играчка „Стейф“ за новородената Джулия.

А всички нюанси на съвместните им отношения станаха явни в неделя. Когато Саркози настоя Европа да реши бедите на Гърция с доброволна сделка с банките, Меркел просто каза, че решението трябва да е „разумно“ – това, че тя избегна думата „доброволна“, беше знак за несъгласие.

После те отново донякъде разпалиха старата магия, когато Саркози отклони въпрос за италианския министър-председател Силвио Берлускони с дяволита усмивка към Меркел. Канцлерката набързо разкритикува Италия за представянето й по бюджета.

Меркел също така изрази съчувствие към Саркози, след като научи, че в неделя Франция е загубила на финала за световната купа по ръгби – спорт, от който се знае, че тя не се интересува. „Всички ние страдахме малко с вас“, каза му тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.