7 милиарда на 31 октомври – населението расте, ресурсите се топят

ДПА

Населението на света ще достигне 7 милиарда до края на октомври според прогнозите на ООН и продължаващото увеличаване на броя на хората предизвиква опасения за произтичащия от това натиск над екосистемата и ресурсите на планетата.

Едно бебе се ражда на всеки 2,6 секунди, е природните ресурси на Земята не са безкрайни. Вече има недостиг на вода и храни. Неравенство, дискриминация, нарушаване на човешките права, липса на демокрация и климатични промени изострят проблема. Експертите смятат, че отговорът на тези проблеми е насърчаването на устойчивото производство и рециклирането.

Бройката 7 милиарда ще бъде достигната на 31 октомври. ООН предрича, че населението на света може да стане 10 милиарда до 2100 г. ако равнищата на раждаемостта във всички страни се сведат до нивото за възпроизводство.

Нарастването на населението е най-бурно в развиващите се страни като Китай, Индия и Нигерия. Германската организация за международно развитие „Германска фондация за световното население“ („Дойче Щифтунг Велтбефьолкерунг“) дори предвижда, че до 2051 г. общото население в тези три страни ще се увеличи от 5,7 до 8 милиарда души.

Но как ще се прехранват всички тези хора? Световният фонд за дивата природа изчислява, че към средата на сегашния век ще бъде необходимо пространство три пъти по-голямо от Земята, за да се издържа глобалното население, ако начинът на живот не се промени.

Индустриализираните страни в момента са виновни за разхищението на огромни количества храна само защото срокът на годност бил изтекъл, складовете били прекалено малки или земеделските продукти имали дребни недостатъци.

Проблемът се усложнява от постоянно увеличаващото се търсене на прясна питейна вода. „В почти всеки район, където има недостиг на вода, има регионални конфликти“, заяви Макс Шьон, председател на германското дружество на Римския клуб, неформална група от водещи фигури в политиката, бизнеса и науката, които споделят общото безпокойство за бъдещето на човечеството и планетата.

Според него броят на конфликтите за водни ресурси само ще се увеличават в бъдеще, а това може да бъде предотвратено най-добре чрез засилена регулация за превенция на прекаленото обработване на земята в региони, където водата е оскъдна.

Компаниите също трябва да преосмислят действията си, като поощряват методите на устойчиво производство, като например да сътрудничат с доставчиците, за да гарантират по-пестеливо използване на водата и по-малко отделяне на въглероден диоксид. „Важно е компаниите да поемат инициативата и да убедят другите да последват примера й“, заяви Шьон.

Той е председател на инициативата 2degrees, обединение на компании, чиято цел е да ограничи нивото на глобално затопляне до 2 градуса по Целзий в сравнение с глобалните температури преди индустриалната революция. Устойчивото експлоатиране на ресурсите и рециклирането са определяни като главните политики за бъдещото използване на ресурсите на планетата.

„В геоложки план има достатъчно минерални ресурси, включително метали“, зави Фолкер Щайнбах от Германския федерален институт за геонауки и природни ресурси в Хановер. Недостигът обикновено се дължи на политически или пазарни сили, които може да бъдат овладени.

Трябва да работим интензивно по рециклирането, разработването на нови минерални залежи, както и ефективното експлоатиране и замяна на ресурсите, заяви Щайнбах, чийто научен екип в момента проучва методите за експлоатиране на манганови руди на голяма дълбочина на морското дъно.

Златни рудни късове, големи колкото картоф, лежат на дълбочина 4000 метра на дъното на Тихия океан и повечето са богати на желязо и манган. Наличието на мед, никел, кобалт и други редки минерали, използвани в хайтек индустрита също са особено интересни от икономическа гледна точка.

Въпреки че ще трябва да минат десетилетия, преди мангановите руди да може бъдат експлоатирани икономически, дългосрочните изследвания в тази област се смятат за най-добрият вариант за бъдещето.

Ситуацията с петрола е различна, тъй като различни експерти смятат, че максималното ниво на глобалния добив на петрол ще бъде одстигнато до 2030 г., след което равнището на производството ще навлезе в терминален спад.

Щайнбах смята, че изчерпването на петрола е голямо предизвикателство, пред което е изправена Земята, особено по отношение на търсенето на нови резерви и разработването на нови технологии.

Хората разчитат на ресурса, вместо на функцията му. Всъщност нямаме нужда от самия петрол, а просто искаме транспорт от точка А до точка Б или да живеем в топла стая“, обяснява той.

Тези изисквания може да бъдат задоволени и чрез по-голямата употреба на природен газ и възобновяеми енергийни източници, както и чрез увеличаване на енергийната ефективност, подчертава той. Трябвало е да минат десетки хиляди години, преди населението на света да достигне 1 милиард души през 1800 г. Това число се е увеличило повече от шест пъти през следващите 200 години.

ФАКТИ И ЧИСЛА

– Китай е най-многолюдната страна в света с население от 1,346 милиарда, следвана от Индия с 1,241 милиарда.

– ООН прогнозира, че населението на Земята ще надхвърли 9 милиарда към 2050 г. и 10 милиарда до края на века.

– ООН очаква, че средният брой деца, родени от една жена, ще намалее от 2,5 на 2,0 до 2100 г.

– Докато населението в Европа намалява, броят на живеещите в Африка ще се увеличи над три пъти до 2100 г. – от сегашния 1 милиард до близо 3,6 милиарда.

– Смята се, че всеки трети човек на планетата ще живее в Африка в началото на 22 век.

– Средният брой деца, родени от африканка, в момента са 4,7 в сравнение със средното за Европа – 1,6. Числото за Германия е само 1,4 деца.

– Световното население е било 2 милиарда през 1927 г., 3 милиарда през 1959 г., 4 милиарда през 1974 г., 5 милиарда през 1987 г., 6 милиарда през 1999 г. и 7 милиарда през 2011 г.

– Африканците сега са около 15 процента от прогнозираното 7 милиарда световно население, но техният дял ще се увеличи до 35 процента до края на века според Германския федерален институт за изследване на населението (BiB). Причината за увеличението е трайното високо ниво на раждаемост в Африка.

Европейците са само 10 процента от световното население – с 50 процента по-малко от 1950 г. Според прогнозите на ООН процентът на европейците ще продължи да намалява, спадайки до около 6,7 процента от световното население към 2100 г.

Около 61 процента от световното население в момента живее в Азия, но числото може да спадне до 45 процента до края на века. САЩ с 13 процента и Австралия и Океания с 0,6 процента от световното население вероятно ще останат без промяна, прогнозира институтът.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.