Опасният път към петролните богатства на Либия

Асошиейтед прес

Огромно петролно богатство лежи в недрата на Либия, но кой и кога ще предяви претенции за него, след като Муамар Кадафи вече го няма, остава открит въпрос.

Сондажното и транспортно оборудване бе повредено по време на гражданската война в Либия, трябва да се разчистят минните полета около петролните находища и да се изработи законова рамка за събирането и разпределянето на печалбите.

Каквото и правителство да бъде съставено, то може да отвори обширни райони от Либия за сондажи при разумни условия, но може и да поиска от чуждестранните петролни компании нереални концесионни такси или да ги задължи да изградят инфраструктура в замяна на достъп до петрола.

Либия е разположена върху най-големите петролни залежи в Африка. Тези ресурси биха могли да й помогнат да се възстанови от десетилетната корупция на Кадафи и гражданската война. Или пък петролът може да остане недостъпен поради политически хаос, разпадаща се инфраструктура или насилие.

„Изумително е как режимът на Кадафи е пропилял толкова много от петролното богатство и е оставил след себе си страна, напълно лишена от инфраструктура“, заяви Даниел Йергин, председател на IHS Cambridge Energy Research Associates (Ай Ейч Ес Кеймбридж енерджи рисърч асоусиътс), компания за изследвания в енергетиката и автор на наградена с „Пулицър“ история на петролната индустрия. „Страната ще се нуждае от петролните печалби, за да се съвземе и възстанови“, подчерта той.

През последните месеци петролната индустрия вече започна да се възстановява, особено в частите на страната, където сраженията отдавна са прекратени. Либия сега добива около една четвърт от 1,6-те милиона барела дневно отпреди войната.

Смъртта на Кадафи премахна заплахата от по-нататъшни сражения в другите части на страната, особено на запад и на юг, където са най-важните петролни находища. При най-добрия сценарий, националната и международните петролни компании ще успеят скоро да се върнат в тези находища, да поправят оборудването и петролът отново да потече.

Анализаторите казват, че ще отнеме около година, докато страната възстанови пълния добив, но остават много несигурни фактори. Страната има потенциала един ден да добива много повече петрол, отколкото предишните години, но индустрията може да западне, ако десетките племена в Либия не успеят да съставят представително правителство и страната изпадне в хаос.

Първата и най-важна стъпка е да се гарантира сигурността, казват експерти. Международните петролни компании, присъстващи в страната, няма да изпратят инженери, които да оценят щетите на находищата и тръбопроводите, докато не са достатъчно убедени, че работниците им ще са в безопасност.

Предполага се, че лоялистите на Кадафи са заложили противопехотни мини около ключовите съоръжения. Хиляди гранатомети изчезнаха от либийските оръжейни складове и може да са в ръцете на лоялисти или бунтовници. „Ако искате да осакатите държавата, атакувате основния й източник на доходи“, обясни Хелима Крофт, анализатор в Барклис.

Освен това страната трябва да създаде система за сключване на договори с компаниите за откриването, добиването и продажбата на петрол. Поне в преходния период, министърът на петрола ще определя политиката, например колко трябва да плащат компаниите, за да добиват петрол, а главата на националната компания ще контролира операциите.

Детайлите обаче вероятно ще продължат да се променят, докато бъде съставено временно правителство. Дотогава международните компании не може да бъдат сигурни, че техните съществуващи договори ще останат в сила, въпреки обещанието на ръководителя на националната нефтена компания, че договорите ще бъдат спазвани, поне засега. Избраното правителство ще решава дали договорите да бъдат преразгледани.

Най-важното е, според анализаторите, компаниите да бъдат уверени, че каквито и условия да бъдат поставени, те няма да се променят в бъдеще. В противен случай те никога няма да се съгласят да изхарчат десетки милиарди долари за ремонт на находищата и инфраструктурата и възстановяване на производството.

Някои от находищата, тръбопроводите, рафинериите и пристанищните терминали са в относително добро състояние, но други са тежко повредени. Въпреки това анализаторите твърдят, че като цяло инфраструктурата в Либия е в по-добра форма, отколкото се опасяваха специалистите.

Не видяхме петролни кладенци да горят в пламъци, изтъкна Джон Маркс, експерт за Африка и Близкия изток в лондонската консултантска фирма „Кросбордър информейшън“ (Cross-border Information).

Големите международни компании, които действаха в страната преди войната, като италианската Ени и испанската Репсол, започват да правят оценка на истуацията и да възстановяват производството в крайбрежните находища в Източна Либия, отдавна контролирана от противниците на Кадафи.

Международните компании обаче тепърва трябва да оценят състоянието на находищата на юг и на запад, които произвеждат по-голямата част от либийския петрол. Американските компании, които бяха активни в Либия преди войната, сред които Хес и Маратон Ойл, още не са върнали работниците си в страната.

Ръководителят на националната петролна компания Нури Беруйен каза за Асошиейтед прес, че повечето от щетите изглеждат причинени от корозия. Някои по-стари находища като тези в басейна на Сирт, се нуждаят от инжектиране на вода или природен газ за поддържане на налягането в залежите, а това не е правено повече от шест месеца.

Смята се, че два важни терминала, които са необходими за износа на петрол, са сериозно повредени, но за друг се говори, че е понесъл малки щети. Освен това мародери са отнесли важно оборудване като електрически генератори, помпи и камиони-цистерни.

Има и други проблеми. Много от най-опитните инженери в страната са смятани от работниците за лоялисти на Кадафи. В едно находище работниците отказват да работят, докато тези старши инженери не бъдат отстранени.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.