В НДСВ ще се изключват от партията като при Живков? Време беше

Журналистите пощуряха – чакат на групи пред парламента и пред централата на НДСВ и скачат върху всеки минаващ депутат с въпрос как ще коментира бунта на жълтите, недоволни от конгреса.
Егати политическия скандал – щели да изключват Милен Вечлев от партията. Голям праз. В партия с 6% подкрепа на изборите нещо се карали с ръководството. Леле, България не може да спи от новината.
На кого всъщност му пука?
Новината май е повече измислена от журналистите, отколкото действително съществува. Ако е така – което трудно може да се установи при сегашното равнище на българските медии, това означава, че НДСВ се връща в 50-те и 60-те години, когато от БКП са изключвали и са осъждали другарите по партийни събрания. Остава и да изселят Милен Велчев, както тогава. Но по-скоро той сам може да се изсели в Лондон, примерно.
Обвиненията са, че Милен Велчев бил организирал и манипулирал жълтия конгрес. Преброителите били от провинцията, но били негови хора и броили по нареждане. Примерно – нямало достатъчно гласове за Пламен Панайотов и той отпаднал от ръководството. Боже, любимият на цял народ политик Панайотов отпаднал.
Обвиненията, обаче, си противоречат – хем предварителните фаворити на царя отпаднали, хем имало манипулации. В ръководството е избрана Антония Първанова не по сценарий. А тя малко преди конгреса се ежеше пред медиите, дори с намеци срещу царя. (Горката, след изборите за европарламент, когато 10 000 души я отметнаха в бюлетините, тя си повярва, че е политическа звезда. А тези гласове не й стигат дори за половин депутат в парламентарни избори).
Групата недоволни от конгреса жълти са като малки деца, обидени, че не искат да си играят с тях. Напълно в стила на българската политика, която е като детска градина. Никой не признава лидер, авторитет, конгрес. Таман изберат ръководство и почват брожения – тоя ли трябвало да изберат, той има едни далавери, имаше манипулация при избора и т. н. Във всички големи партии и още повече в такива, които са станали малки, както НДСВ, има подобни разправии.
Няма партия, която да не се е цепила или люспила. Време е и за НДСВ.
Наличието на около 200 партии у нас и на лидери, които са статистическа нула, но остават несменяеми с десетилетия, е диагноза за нацията, а не за политиците.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.