Досиета на блогъри и медии трупат в Русия

Руското министерство на правосъдието ще прави досиета на блогъри и медии, информира „Независимая газета“. Ведомството обявило търг за покупка на система, чрез която непрекъснато да следи и анализира материали от „поне пет хиляди“ медии и блогове в Интернет – вестници, списания, осведомителни агенции, телевизии, радиостанции и дори авторски блогове на руски граждани в световната мрежа.

Министерството не е правомощен орган в сферата на медиите – мониторингът е работа на „Роскомнадзор“, а тази федерална служба за контрол над комуникациите вече е създала своя система за следене. Съдебното ведомство обаче смята да следи съобщенията, засягащи президента, премиера, самото министерство и други държавни органи, а също така Европейския съд за правата на човека в Страсбург и още редица теми от правен характер. Обяснението е, че ще се прави за служебни нужди, посочва вестникът.

Пресслужбата на руското министерство заявява, че медиите нямат основания да вдигат шум заради предстоящия търг, но инициативата предизвиква недоумение у Иля Пономарьов от комисията по информационната политика в Държавната дума. Депутатът има въпроси към министерството на правосъдието – кой е издействал да бъдат отпуснати средствата (3,5 милиона рубли според вестника) и „какви изводи смята да прави от прочетеното“ самото ведомство.

Според изискванията за търга резултатите от лингвистичен и статистически анализ на текстовете трябва да бъдат нагледно представяни в реално време, а част от данните да бъдат категоризирани като позитивни или негативни. Министерството се кани да проверява доколко материалите в медиите и в интернет са лоялни към първите лица в Русия и към самото него, обяснява в. „Новие известия“.

В поръчката се посочва, че системата трябва да оцветява текстовете различно, за да може „чиновниците веднага да видят най-важното: къде, кой и кого ругае и кого хвали“, добавя всекидневникът. Хора от ведомството доверили, че подобен мониторинг се прави и в момента.

Някои експерти не смятат за убедителна версията, че данните ще се използват за вътрешни нужди на министерството на правосъдието. Пораждат се опасения, че надзорното ведомство ще реагира някак на негативната информация. Това тревожи Алексей Симонов, президент на руския Фонд за защита на гласността“, посочва вестникът. Правозащитникът заявява, че не вижда разумно обяснение за предстоящите разходи и подозира нечестна игра.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.