Турция още строи некачествено – въпреки земетресенията

Асошиейтед прес

В Турция две неща са сигурни: в страната ще има земетресения и тези земетресения ще продължават да убиват.

Турция е изправена пред фаталната комбинация от география и история. На територията на Турция се пресичат анадолската, африканската, евразийската и арабската тектонични плочи, а строителните стандарти в страната се контролират повърхностно от векове, което означава, че земетресенията ще
бъдат смъртоносни и през следващите години.

Макар че преди десетилетие бяха въведени строги стандарти за сигурност, след като земетресение отне живота на 18 000 души и предизвика протести срещу лошото качество на строителството, прилагането им на практика не е стриктно.

След последното бедствие – земетресението с магнитуд от 7,2, което отне живота на стотици хора в неделя, жители от най-лошо пострадалия град Ерджиш заявиха, че някои от рухналите сгради не са имали стоманена арматура и достатъчно бетон, и обвиниха строителите, че жертват сигурността заради бързината и икономиите.

„Смъртта идва от Господ. Но какво да кажем за некачественото строителство?“, попита Невзат Алтънткайнак. „Погледнете тази сграда. Беше нова, дори още не беше боядисана!“ Алтънткайнак чакаше пред рухнала сграда, за да получи информация за съпругата си Айше, след като спасителните екипи извадиха жива дъщеря му Тугба.

В сряда премиерът реагира, като заяви, че некачественото строителство е допринесло за големия брой жертви и че Турция не си е научила урока от предишни подобни катастрофи.

„Като погледнем руините, виждаме как използваният материал е с лошо качество“, заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. „Виждаме как хората плащат за бетон, който на практика се оказва пясък, или за бетонни блокове, които са поддали в приземните етажи. Общините, строителите и инспекторите сега трябва да разберат, че тяхната небрежност е равнозначна на убийство“.
Той каза: „Въпреки всички предишни бедствия, виждаме, че не е обърнато внимание на призивите“.

Около 2 000 сгради бяха сринати при земетресението в неделя, включително 80 многоетажни сгради в Ерджиш. Ръководителят на турската строителна камара Сердар Харп заяви за вестник „Миллиет“ във вторник, че построените в района преди януари сгради не са били инспектирани правилно, въпреки по-стриктните строителни стандарти, които влязоха в сила през 2001 г., две години след разрушителните земетресения в Западна Турция.

Много от хората, които загинаха при земетресенията през 1999 г., умряха в евтино построени жилищни блокове, които се срутиха и за които по-късно се разбра, че никога не са били инспектирани. По-нататъшното разследване разкри, че голяма част от цимента е бил без подсилваща арматура или е бил смесен с голямо количество пясък, вследствие на което е станал неустойчив.

Последната катастрофа разкри подобни строителни слабости, казват местни жители. Харун Юзмез, пожарникар с опит в  спасяването при земетресения, взе част от руините от стена на 20-годишна пететажна сграда, в която са живели няколко семейства. Той я натисна, при което започна да пада пясък. След това той я хвърли и тя се счупи на парчета. „Това е само пясък и вар“, каза той, допълвайки, че желязната арматура, която е била използвана за колоните на сградата, не е била достатъчно силна.

Бедствието в Източна Турция се случи една година след парламентарен доклад, в който се посочва, че властите не успяват  да приложат на практика новите строителни стандарти, съгласно които изграждането на една сграда не може да започне преди подготвените от упълномощени архитекти и строителни инженери планове да бъдат одобрени от инспектори.

Упълномощени инженери също така би трябвало да надзирават процеса на строителство, за да са сигурни, че качеството на цимента е достатъчно добро и че се използва достатъчно стоманена арматура.

В парламентарния доклад се казва още, че Турция не е успяла да подобри градоустройствения план, да подсили сградите, които не отговарят на стандартите, да контролира градското развитие и да наказва хората, които не спазват строителните стандарти. В доклада се предупреждава, че няколко турски града са в опасност.

На първо място сред тях е 15-милионният Истанбул, който е разположен в близост до голям разлом. Геолозите призоваха правителството да събори около 40 000 сгради в Истанбул, които при силно земетресение най-вероятно ще се срутят, както и предупредиха, че още стотици хиляди сгради трябва да бъдат подсилени. Някои инженери заявиха, че земетресението в неделя е било толкова силно, че дори правилно построените сгради са щели да рухнат.

Трус с магнитуд от 7,2 „може да причини разрушаването на  сгради, които имат дори модерен сеизмичен проект и качество на строителството“, смята Мисхач Йегиан, преподавател по гражданско строителство в Североизточния университет в Бостън.

„Внимателната оценка на разрушените и оцелелите сгради може да покаже доколко изключително силната интензивност на земния трус или проблеми в проекта и строителството са допринесли за катастрофата“, заяви Йегиан. „Става въпрос за тенденцията при хората да правят грешки още в началото по отношение на проекта и качеството на строителството“.

Турция също така наложи задължителна застраховка за домовете при земетресения, но само около 3 милиона от 18 милиона  са застраховани, според доклади, които цитират турския държавен застрахователен фонд срещу природни бедствия. В пострадалата от земетресение в неделя Източна Турция застрахованите са 2,8 процента.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.