Закриват кофишопове с дрога в Холандия

Нов закон забранява продажбата на лека дрога на по-малко от 250 метра от училищата

Кофишоп в центъра на Амстердам. Холандските заведения, в които се продава лека дрога, може да бъдат закрити, след като правителството прие закон, който забранява те да бъдат на по-малко от 250 метра от училищата. Снимка: ukstudentlife.com

Поне половината от кофишоповете в Холандия, в които се продават хашиш и марихуана, ще бъдат закрити до края на годината. Промяната на политиката към леката дрога се налага от новоприет закон, който ще влезе в сила от началото на другата години и налага всички кофишопове, които са на по-малко от 250 метра от училищата, да бъдат закрити. Така заведенията, в които се продават свободно леки наркотици на лица над 18 години, ще намалеят наполовина. Първи ще хлопнат кепенците половината от 62-та кофишопа в Ротердам, а след това и в други холандски градове.

Новината за закриването им дойде като знак за променената политика на правителството и на кмета на Ротердам Иво Опстелтен. Те са твърдо решени да предприемат активни действия срещу употребата на наркотици.

“Трябва ясно да кажем, че пушенето на джоинт вреди на здравето и е всичко друго, но не и нормално,” заяви кметът на Ротердам. Офанзивата му среща широка подкрепа сред политиците. Дори зелените и социалдемократите, които досега винаги са поддържали либералната холандска политика към наркотиците, го поздравиха за твърдия подход. “Не можем да позволим децата да сядат надрусани на чиновете,” каза народният представител от Партията на зелените Найма Азух. “Затова поддържам подхода на кмета Опстелтен.”

Кметът на Ротердам Иво Опстелтен предприе офанзива срещу кофишоповете. Той се зарече да закове с дъски онези, които продават твърда дрога. Снимка: antilliaans.caribiana.nl

Най-големият пристанищен град в Европа ще се превърне в модел на промяната, която по-късно ще претърпят всички холандски градове. След Ротердам на дневен ред ще бъде Амстердам, където има 234 кофишопа, половината от които са близо до училища. Ако “забранената зона” се разшири до 500 метра, каквато е идеята на градската управа, в Амстердам ще трябва да затворят врати всички заведения за лека дрога.

Край на толерантността

От няколко години министър-председателят на Холандия Ян Петер Балкененде и министърът на здравеопазването Аб Клинк подчертаваха, че няма да толерират продажбата на леки наркотици. Тяхната Християндемократическа партия също неведнъж заявяваше, че в краткосрочен план тази практика трябва да спре. Сега като че ли заканите им ще бъдат осъществени. Балкененде, който от 2002 година е избиран четири пъти подред за министър-председател, отдавна води подмолна война срещу кофишоповете. Откакто е начело на правителството, броят им е намалял с една трета и в момента те са близо 750.

Правителствените мерки предвиждат и засилен контрол на кофишоповете. Ако се установи, че продават дрога на непълнолетни, те ще бъдат затваряни веднага. Същото важи и за собствениците, които предлагат твърди наркотици като Екстази, кокаин или хероин. В такъв случай прозорците на магазините ще бъдат заковавани с дъски, а плакати ще съобщават, че на това място се е продавала твърда дрога.

Меню от холандски кофишоп. Холандското правителство задължава всички, които купуват лека дрога, да бъдат информирани за вредата, които наркотиците имат за здравето. Снимка: Amsterdam Coffeeshop Directory

Кампанията, която започна в Ротердам, предвижда всички собственици на кофишопове да бъдат задължени да информират купувачите за вредата, която хашишът и марихуаната имат за здравето. Според Опстелтен трябва да се изтъкват научно доказани факти като този, че изпушването на един джоинт е толкова вредно, колкото на пет обикновени цигари.

Съществуването на всички кофишопове в Холандия е под заплаха от 1 януари 2008 година и без инициативата на правителството. От тази дата влиза в сила и забраната за пушене на обществени места, която досега не се отнасяше за заведенията за обществено хранене. Съществуването на кофишоповете ще остане в ръцете на здравния министър Клинк, който има правомощията да заповяда закриването им.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.