ООН: На земята сме 7 милиарда от днес

Населението на земята ще достигне 7 милиарда души в понеделник, 31 октомври, според изчисления на ООН, която отбелязва по този повод нарастващите неравенства на планетата и необходимото разпределение на богатствата за предотвратяването им. Населението достигна 6 милиарда души през 1999 година. ООН избра Аднан Невич – бебе, родено в Сараево, за шестмилиардния жител на планетата. Сега ООН се въздържа да определи предварително „победител“.

Според генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, който ще отбележи събитието с пресконференция, достигането на прага от седем милиарда жители не трябва да се пренебрегва. „Това не са просто числа. Това е човешка история“, заяви Бан в нюйоркско училище миналата седмица.

„Седем милиарда души имат нужда от храна. Енергия. Интересни предложения в областта на работата и образованието. Права и свободи. Свобода на изразяване. Свободата да могат да отгледат децата си в мир и сигурност. Всичко, което всеки иска за себе си, умножено по 7 милиарда“, каза Бан.

Това е посланието, което генералният секретар ще представи пред срещата на върха на Г-20 в Кан следващата седмица: при увеличаващото се население в контекста на световната икономическа криза, световните ръководители трябва да очакват повече бунтове.

Фондът на ООН за населението, който публикува в петък най-новия си доклад, предвижда, че населението ще продължи да се увеличава и ще достигне 9.3 милиарда души през 2050 г. и над 10 милиарда до края на века. Според ООН до 2025 г. Индия ще стане най-многочислената страна в света с близо 1.5 милиарда жители преди Китай.

Експерти предупреждават в доклада за предизвикателствата, които светът може да очаква. В най-бедните страни правителствата ще срещнат трудности при осигуряването на работни места на огромния брой младежи, които излизат на пазара на труда.

В Япония, подобно на други богати страни, ще се наблюдава застаряване на населението. В Северна Европа броят на хората над 60 години не спира да се увеличава през последните 20 години, като очакванията са, че продължителността на живота ще достигне 80 години срещу 54 години в Субсахарска Африка.

Хората над 60 години, които през 1980 г. бяха 384 милиона, днес са 893 милиона и ще станат 2.4 милиарда през 2050 г., отбелязва Фондът на ООН за населението. „Това ще е световен успех, но застаряването на населението поставя нови предизвикателства за икономическото развитие, медицинските грижи и сигурността на възрастните хора“, подчертава ООН. В най-развитите региони един на всеки четирима жители в момента е над 60 години. До 2050 г. съотношението ще бъде един на всеки трима.

Фондът на ООН за населението допълва, че броят на хората, които живеят с по-малко от 1.25 долара на ден, е намалял от 1.8 милиарда през 1990 г. до 1.4 милиарда през 2005 година. Броят на гладните също е намалял относително от 1990 г. насам, но в абсолютни числа се е увеличил от 815 милиона през 1990 г. на 925 милиона днес.

Според Бан Ки-мун седеммилиардното бебе, независимо къде, „ще се роди в свят на противоречия“ – „изобилие на храна, но и милиард души, които всяка вечер си лягат гладни“, заяви генералният секретар на ООН за списание „Тайм“. Американската служба по преброяване на населението смята обаче, че населението ще достигне седем милиарда души на 12 март 2012 година.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.