„Праехидно“ на „36 маймуни“ – екология и тероризъм в мултимедиен спектакъл

Снимка: Виктория Атанасова

”Дали вече съм в Червената книга?” Да, от доста време не срещам себеподобни, срещам много други, те – другите – са на тълпи, и колкото са по-просто устроени и непретенциозни, толкова повече ги има, защо ли? А аз съм с голяма глава и повечко мозък. ….Хмммм! (Из „Праехидно“, текст Здрава Каменова и Гергана Димитрова)

През октомври трупата, събрана от режисьора Гергана Димитрова (Организация за алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“), започна репетициите на „Праехидно”. Едно необичайно представление, задаващо необичайни въпроси, поставено по традиция от „36 маймуни” на необичайно място.

„Праехидно” e по-различно изживяване от спектаклите, които сме свикнали да гледаме на традиционните театрални сцени. Представлението е сценична реализация на нова българска пиеса, заредена с енергията на съвременни и глобални теми, поставени на фона на мултимедийна среда, създавана в момента на представлението от Визуална лаборатория Форматик. Един добър повод да посетим най-новото арт-пространство в центъра на София – Suspacious (ул. „6 септември“ .„Праехидно“ е авторски текст създаден в резултат от драматургичен експеримент на Здрава Каменова и Гергана Димитрова.

Пиесата е написана през 2010 г. и представена за първи път още същата година под формата на пърформанс-четене в Националния природонаучен музей като част от инициативата „ПроТекст: Произведено в България“. Сега „Праехидно” се представя като самостоятелен театрален спектакъл, а премиерните представления са на 16, 17 и 18 ноември. Постановката е сред 15-те сценични прояви, селектирани за участие в първия Фестивал за свободен театър, който ще се състои в София от 16 до 20 ноември.

В ролите ще видите актьорите Елена Атанасова, Надежда Панайотова, Богдан Казанджиев и Петър Мелтев. Сценография: Елена Шопова, авторската музика е създадена от Тодор Стоянов (Ambient Anarchist), а мултимедийната среда ще се случва в реално време благодарение на Визуална лаборатория Форматик (Владислав Илиев и Любомир Драганов).

„Праехидно” събира екология и тероризъм на едно място. И май се получава вълнуващ театрален еко-тероризъм, който разказва една необичайна история с двама главни герои – Теодор Качински, дете-чудо, обещаващ учен, опитал се по радикален начин да защити свободата и достойнството на хората, смазани от технологичната система, но останал в историята като терорист и Проехидната (Zaglossus brujini), най-големият яйцеснасящ бозайник, древно създание, оказало се в затънтената улица на еволюцията и заплашено от изчезване.

Докато Проехидната броди по света в търсене на други от своя вид, за да не бъде сама и да изпълни дълга си, като продължи вида, Качински започва своите бомбени акции, за да накара света да чуе предупрежденията му за пагубните последици от развитието на индустриалното общество върху природата и човека (виж Манифеста на Тед Качински, Unabomber Manifesto). През цялото време ги наблюдават сателити, а пътищата им се пресичат със съдбите на други хора – деца, шофьори, пощальони, самодоволни учени – и всички те трябва да отговорят на един въпрос: „И как ще продължим нататък?”

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.