Ислямистите не се отказват от Балканите

Асошиейтед прес

Младият мъж имаше дълга брада и панталони до глезените. Той обсипа американското посолство в Босна с автоматичен огън. Инцидентът в Сараево в петък, при който бяха ранени нападателят и един полицай, но никой не загина, бе последният от серия инциденти в Източна Европа с участието на уахабити – последователи на крайно течение на сунитския ислям, поддържан от радикалните ислямисти, включително от талибаните и бойците от Ал Каида.

Увеличаването на броя на войнствените уахабити и други радикални ислямисти на Балканите в последно време – включително в Босна, Сърбия, Косово, Македония, Албания, Черна гора и дори в членката на Европейския съюз България – породи опасения, че регионът може да стане развъдник на терористи с лесен достъп до Западна Европа или САЩ.

Нападателят при инцидента в петък, 23-годишният Мевлуд Яшаревич, е от Сърбия, от южната област Санджак, свърталище на уахабити, но е имал и здрави връзки в консервативно босненско мюсюлманско село, което в миналото е привличало вниманието на полицията.

Някои власти на Балканите казват, че не всички уахабити са терористи и не всички терористи са уахабити. Но те допълват, че радикалните антизападни ислямистки учения са потенциални създатели на терористични групи, подкрепящи войнстващите секти, които произхождат от Саудитска Арабия, Афганистан и Пакистан.

Мнозина се страхуват, че войнстващите уахабити и други мюсюлмани екстремисти от Балканите могат да излязат извън границите им и да се слеят със западните общества, преди да организират терористични атаки. Вече имаше инциденти. През март косовски албанец, действащ сам, уби двама американски войници във Франкфурт. През 2008 г. трима братя етнически албанци по произход от Македония бяха замесени в заговор за нападение срещу американската военна база Форт Дикс в Ню Джърси.

През март 2007 г. при полицейска операция на място, което сръбските власти определиха като планински лагер на терористи, бе открито голямо скривалище на оръжие, боеприпаси, ръчни гранати и пластични експлозиви. Дванайсет уахабити по-късно бяха осъдени на дългогодишен затвор, включително по обвинения, че са планирали терористични нападения срещу американското посолство в Белград.

„В момента радикалите не могат да събарят правителства или да предизвикват войни“, казва Драган Симеунович, професор по политически науки в Белградския университет и ектсперт по тероризма. „Това, което могат да правят, са единични терористични атаки.“ Но ако техният брой нарасне благодарение на финансовата помощ от някои мюсюлмански страни, „можем да очакваме по-големи проблеми на Балканите“, казва той.

Присъствието на радикални мюсюлмани в опустошените от войни Балкани се свързва с чуждестранните бойци муджахидини, присъединили се към босненските мюсюлмани в борбата им срещу сърбите по време на босненската война за независимост през 1992-1995 г. Ислямските бойци в Босна бяха до голяма степен толерирани от САЩ и Запада заради съпротивата им срещу опита на бившия сръбски лидер Слободан Милошевич да създаде „Велика Сърбия“ от бившите югославски републики.

Въпросът за влиянието на радикалния ислям има особен политически заряд в Босна, страна, разделена между босненски мюсюлмани, хървати католици и православни сърби. Сърбите твърдят, че има значително присъствие на уахабити в страната, докато мюсюлманите омаловажават проблема, а понякога дори заявяват, че той не съществува.

Босненският експерт по тероризма Владо Азинович казва, че разделената и „нефункционална“ държава Босна няма достатъчно вътрешен капацитет за решителен удар срещу терористичните групи. В резултат полицията се оплаква, че не получава достатъчно подкрепа за предотвратяване на терористични атаки като тази в петък или като миналогодишната бомбена атака на уахабити срещу полицейски участък в град Бугойно в Централна Босна, при която един полицай бе убит, а няколко други ранени.

„Ако питате служителите на закона, те ще ви кажат, че могат да се справят с този проблем, ако има политическа воля, но за съжаление отдавна не сме виждали политическа воля“, казва Азинович. Според босненското разузнаване в Босна има около 3000 последователи на уахабитите, макар че не всички могат да бъдат смятани за заплаха за сигурността.

Босненската полиция в събота предприе мащабна операция срещу консервативната мюсюлманска общност в северното планинско село Горна Маоча, втората такава операция в селото през тази година. Изолираното село, в което децата се обучават по строго мюсюлмански учебни програми, а жените ходят забулени от глава до пети, е поставено под постоянно полицейско наблюдение. Яшаревич, който е мюсюлманин от Сърбия, често е бил в това село.

Той е познат на полицията и в други страни. Сръбската полиция съобщи, че преди година е бил задържан за размахване на „голям нож“ по време на посещение на американския посланик в Нови пазар, административен център на областта Санджак. Говори се, че е бил депортиран от Австрия през 2008 г. след обир във Виена, която е смятана за европейския духовен център на уахабитите.

Сръбската полиция в събота задържа 17 души в Санджак, заподозрени, че са били съучастници на Яшаревич. От арестите през 2007 г. броят на ултраконсервативните ислямисти в Нови пазар, град със 100 000 жители, от които 90 процента са мюсюлмани, е намалял. Смята се, че повечето от тях са избягали в съседно Косово или в Босна, измъквайки се от преследване на полицията. „Движението на уахабитите вече не е проблем в Нови пазар, но някои от неговите последователи са“, каза директорът на сръбската полиция Милорад Вельович.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.