Референдум за дълга – нека гърците гласуват, но ще приемат ли последствията?

Родината на демокрацията се кани да гласува дали да приеме последната европейска сделка за дълга. От една страна идеята „да гласуваш да не платиш дълговете си“ изглежда доста странна. Но пък избирателите имат пълното право да го направят, стига да приемат последиците от вота си.

В книгата си „Златни вериги“ Бари Ейхънгрийн твърди, че една от причините за провала на златният стандарт след Първата световна война е, че повечето държави са станали демокрации. Редовни дози непопулярни мерки са били необходими, за да се осигурят стабилни пари.

Но това вече е било политически невъзможно, след като работническата класа е получила думата, особено, когато политиците са били притеснени от заплахата от комунистическа революция.

Проблемът на Гърция е, че публичните разходи са по-високи от данъчните приходи, а правителството не може да финансира тази разлика на свободния пазар. Тъй че гърците имат четири опции.

1. Да повишат данъците. Населението изглежда е против това, а предложеният неотдавна данък върху имотите се оказа изключително непопулярен. Обикновените хора от атинския автобус може да подкрепи повишаване на данъците на богатите или на компаниите, но едва ли такава стратегия ще бъде прилагана достатъчно решително, а и едва ли тя би събрала достатъчно пари.

2. Орязване на публичните разходи. Държавните служители са против тоди вариант.

3. Заемане на средства от страните в ЕС. Но те са готови да дадат пари, но само при условие, че бъдат приложени още строги мерки за икономии. Това също не се харесва на гърците.

4. Явен фалит. Резултатът от него вероятно ще е още по-болезнени мерки за икономии. Откъсната от финансовите пазари, Гърция ще трябва незабавно да премине към балансиран бюджет. Почти сигурно ще трябва да спасяват банките си, за което им трябват много пари. Напускането на еврозоната може да предизвика необходимост да бъде спасяван и корпоративният сектор, който ще се окаже с приходи в (девалвирана) драхма и дългове в евро.

Макар да има риск избирателите да отхвърлят вариант 3, вероятно политиците ще използват страха от вариант 4, за да получат подкрепа от населението. Може да се предположи, че ако зависеше от гърците, те щяха да предпочетат ЕС да им даде пари без да им налага строги условия.

Но германците също трябва да успокояват собствените си избиратели. Уви, демокрацията носи едновременно и предимства, и неудобства.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.