Бойко Борисов или успехът на неизпълнените обещания

в. Франкфуртер алгемайне цайтунг

Бойко Борисов: „Моите кучета са страхотни, но са точно като българите – здраво трябва да се държат“. Снимка: Валентина Петрова

На пръв поглед несекващият успех на ГЕРБ изглежда странен, тъй като премиерът Борисов не спази много от обещанията си, дадени преди две години след победата му на парламентарните избори…

За повечето българи стандартът на живот не се е подобрил – дори напротив, корупцията бушува навред, обявената цел на правителството за влизане в еврозоната не беше постигната, проваля се и членството в Шенген. Защо тогава ГЕРБ продължава да трупа точки?

Популярността на Борисов се дължи не на последно място на дълбокото разочарование на българите от предишните правителства. Борисов превърна това разочарование от политиката в своя програма. Той си служи с кратки, запомнящи се изречения и се представя за нещо като антиполитик – човек, който е попаднал случайно във властта, макар че много повече му се иска да си пие бирата и да говори за футбол със старите си приятели от времето, когато е бил бодигард.

А най-вече му се говори за коли: всяка седмица той открива някоя нова улица. А ако не се намери такава, от немай-къде Борисов открива детски градини или пречиствателни станции, но с видимо по-малък ентусиазъм.

В анализ на германската фондация „Фридрих Еберт” се казва следното: „Култът към личността кара много българи да си спомнят за времето на Тодор Живков, някогашния бащица от времето на комунизма”. Ласкавото изказване на Борисов по адрес на Живков беше: „политик, който е направил много повече от всички останали след него”.

В друго свое изявление пък Борисов каза, че българите трябвало да бъдат държани на къса каишка, но кой знае защо това изявление не предизвика голямо недоволство в България. Росен Плевнелиев, новият президент, явно се е поучил от Борисов и – както се вижда – с успех.

По време на предизборната си кампания новият президент обеща, че ще се бори срещу корупцията, за да модернизира и европеизира България. В такъв случай е истински късмет, че преди да стане министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев беше в строителния бранш, за който се знае, че има непредубедено отношение към феномена корупция.

Подобно отношение към подкупността има и българското правосъдие. Правителството също не е особено убедително в битката си срещу корупцията, провали се проектозаконът за изземане на незаконно придобито имущество, който не получи подкрепата на депутатите от ГЕРБ. Европейската комисия изрази разочарованието си и препоръча на София да вкара проектозакона още веднъж в парламента.

Ако новият президент Плевнелиев не се справи с корупцията, той може да завещае тази задача на наследника си, който би могъл да се казва Бойко Борисов. Премиерът вече обяви, че ще се кандидатира на президентските избори през 2016 година. И макар впоследствие да се отказа от тези си думи, през идните 5 години Борисов има достатъчно време, за да ги преосмисли още веднъж.

По Дойче веле, със съкращения

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.