Как се прави референдум в Гърция

Два вида референдуми предвиждат гръцката конституция и гласуваният неотдавна закон, третиращ процедурите по прилагане на допитванията до народа.

Първият вид референдум е по „кризисни национални въпроси“ и изисква съгласие от 151 депутати. Вторият вид референдум може да бъде поискан във връзка с гласуван законопроект, който се обявява, след като с него са съгласни 180 от общо 300 депутати. Тоест за референдума се изисква квалифицирано парламентарно мнозинство.

Президентът на Гърция обявява с декрет референдум по кризисни национални въпроси след решение, взето с абсолютно мнозинство от депутатите, което се внася в законодателния орган по предложение на правителството.

Референдум се обявява от държавния глава с декрет и за гласувани от парламента законопроекти по социални, но не и финансови и бюджетни въпроси. Решението за него трябва да бъде взето от три пети от депутатите след внесено предложение, одобрено от 180 депутати. По време на парламентарните дебати не могат да бъдат внасяни повече от две предложения за референдум по даден законопроект.

Референдумът се обявява в рамките на един месец от взимането на съответното решение от парламента. За бъде валиден резултатът от народния вот при първия вид референдуми по кризисни национални въпроси, е нужно участието на гласоподавателите да бъде 40 на сто, а за втория вид рефереиндуми се изисква участие от 50 на сто от електората.

В Гърция е имало седем референдума след образуването на новата гръцка държава. Те са се състояли в продължение на 54 години, като в шест от случаите въпросът на тези допитвания е бил свързан с формата на държавно управление монархия или република , а седмият референдум е бил за приемане на конституцията. Три от седемте референдума са били свикани от диктаторските режими в страната.

През 1920 г. правителството на Димитриос Ралис обявява референдум на 5 декември с въпрос за връщането на крал Константин Първи. В референдума не участват либералите. Връщането на намиращия се в изгнание крал се одобрява от 99 на сто от гърците.

Резултатът притеснява съюзническите сили и най-вече Великобритания, която не желае завръщането на прогермански настроения крал Константин. Съюзниците спират да подкрепят Гърция, като пренасочват подкрепата си за Турция. Промяната в позицията на съюзниците се смята за един от факторите, допринесли до голяма степен за малоазиатската катастрофа.

През 1924 г. четвъртото Велико народно събрание обявява референдум на 13 април с въпрос за премахване на монархията. Процедурата се организира от правителството на премиера Папанастасиу. За република гласуват 69,95 на сто от избирателите, а против нея се обявяват 30,05 на сто. На 1 май същата година клетва като президент полага Павлос Кундуриотис.

През 1935 г. референдум е обявен от диктаторския режим на Георгиос Кондилис, останал в историята като „фалшив референдум“. Въпросът на него е бил за премахване на републиката. Според официалния резултат на референдума в подкрепа на републиката са гласували 97,88 на сто от избирателите, а с „не“ на монархията са отговорили едва 2,12 на сто.

През 1946 г. правителството на Константинос Цалдарис обява референдум на 1 септември. На него са предложени три варианта за избор: „за“ или „против“ връщането на краля и за република. „За“ връщането на крал Георги Втори са гласували 69 на сто, „против“ – 20 на сто и за република – 11 на сто.

През 1968 г. хунтата на черните полковници свиква референдум на 29 септември по проекта за конституция, изготвен от нея. На референдума – пародия, с „да“ отговарят 92,21 на сто от избирателите, а с „не“ – 7,79 на сто. На него не са имали право на участие политическите затворници, заловени или екстрадирани, след преврата на 21 април 1967 г.

През 1973 г. вторият референдум – пародия на военната диктатура, състоял се на 29 юли същата година, е с въпроси за одобряване на реформа в конституцията от 1968 г., за избора на президент диктатора Георгиос Пападопулос и за премахване на монархията. „За“ са гласували 78,43 на сто, а „против“ – 21,57 на сто.

През 1974 г. след падането на диктатурата в Гърция правителството на Константинос Караманлис организира референдум с въпрос за формата на държавно управление. Референдумът е свикан на 8 декември. 69,2 на сто от избирателите гласуват против монархическа република, докато 30,82 са се обявила за връщане на монархическата институция.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.